Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Strona główna/ABC Żywienia/Zasady zdrowego żywienia/Wzdęcia i nadmierne gazy jelit...
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Wzdęcia i nadmierne gazy jelitowe - zalecenia żywieniowe

Wzdęcia i nadmierne gazy jelitowe – zalecenia żywieniowe

24 czerwca 2024     czas czytania < 1
Wzdęcie brzucha jest subiektywnym uczuciem nadmiernego wypełnienia jelit gazami. Powstawanie gazów jelitowych jest zjawiskiem naturalnym. W przewodzie pokarmowym człowieka zawsze znajduje się pewna ilość gazów. Dopiero ich nadmiar może prowadzić do powstania nieprzyjemnych i dokuczliwych objawów klinicznych, m.in.: odbijania, wzdęcia brzucha oraz nadmiernego oddawania gazów.

Do najczęstszych przyczyn nadmiernej produkcji gazów jelitowych należą: stres, spożywanie obfitych posiłków (szczególnie z nadmiarem białka i tłuszczu) i produktów wzdymających oraz stany chorobowe, m.in.: zespół jelita nadwrażliwego (IBS), zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego (SIBO), celiakia, przewlekłe zaparcia, nietolerancje pokarmowe (np. laktozy, fruktozy).

W przypadku uporczywych objawów modyfikacja diety może przyczynić się do złagodzenia lub eliminacji dolegliwości. Pomocna może być obserwacja występowania objawów po spożytych posiłkach w celu zidentyfikowania produktów będących ich przyczyną. Do produktów najczęściej nasilających wzdęcia należą: produkty wysokobłonnikowe (np. pełnoziarniste produkty zbożowe), nasiona roślin strączkowych, napoje gazowane, niektóre warzywa (np. kapustne, cebulowe)  i owoce (np. śliwki), produkty mleczne z laktozą, żywność typu fast food, produkty smażone.

Wybrane zalecenia dietetyczne przy wzdęciach i nadmiernych gazach jelitowych: 

  1. Spożywaj od 4 do 5 niewielkich objętościowo posiłków o stałych porach. Nie pomijaj śniadań. Unikaj pojadania między posiłkami. Ostatni posiłek spożywaj najpóźniej 2-3 godziny przed snem.
  2. Spożywaj posiłki w spokojnej atmosferze i bez pośpiechu, aby uniknąć połykania dużych ilości powietrza. Dokładnie przeżuwaj pokarmy.
  3. Zmniejsz spożycie produktów wzdymających, bogatych w wielocukry, skrobię, sorbitol, fruktozę, laktozę i błonnik pokarmowy (np. owoców, niektórych warzyw, grzybów, mleka). Są one trudniej trawione i w rezultacie mogą wzmagać powstawanie gazów jelitowych.
  4. Ogranicz spożycie tłuszczów zwierzęcych w postaci np. tłustych mięs, mięs wysokoprzetworzonych (np. kiełbas, kabanosów, salcesonu) czy wysokotłuszczowych produktów mlecznych (np. serów żółtych, pleśniowych, topionych).
  5. Prowadź dzienniczek żywieniowy, uwzględniając samopoczucie po posiłkach – ułatwi Ci to identyfikację produktów źle tolerowanych.

Chcesz wiedzieć więcej? Pobierz bezpłatny poradnik dietetyczny przygotowany przez ekspertów Centrum Dietetycznego Online. Znajdziesz w nim zalecenia żywieniowe, listę produktów zalecanych i przeciwskazanych w diecie oraz przykładowy jadłospis zalecany przy wzdęciach i nadmiernych gazach jelitowych. 

Materiały do pobrania:
Wzdęcia i nadmierne gazy jelitowe – zalecenia żywieniowe

0 komentarzy

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Wzdęcia i nadmierne gazy jelitowe - zalecenia żywieniowe

To może Cię zainteresować