Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Otyłość w pigułce

Otyłość w pigułce

7 grudnia 2016     czas czytania 2 min
Otyłość jest chorobą, a nie defektem estetycznym. Chorobą będącą również poważnym problemem społecznym i ekonomicznym. Otyłość to pandemia XXI w., za którą odpowiedzialność powinniśmy wziąć wszyscy i zwalczać ją na wielu płaszczyznach.

Dlaczego tyjesz i co Ci grozi?

Nadwaga i otyłość dotyczy obecnie ponad 60% dorosłych Polaków oraz dzieci, gdyż co piąte dziecko ma już problem z nadmierną masą ciała. Co jest powodem takiego stanu rzeczy? Przede wszystkim skomplikowana biochemia naszego organizmu, czyli hormony i zaburzenia ich pracy na skutek niewłaściwego żywienia, między innymi uzależnienia od cukru, tłuszczu i soli. Dostępność produktów wysoko przetworzonych, nieregularne spożywanie posiłków, zbyt mały udział warzyw w diecie są w dużej mierze odpowiedzialne za przyrost masy ciała. Nie tylko to jednak ma wpływ na masę ciała. Również tempo życia, stres, niska aktywność fizyczna czy niedostateczna ilość snu przekładają się na dodatkowe kilogramy.

Nadmierna masa ciała często prowadzi do rozwoju wielu poważnych problemów zdrowotnych. Należą do nich między innymi choroby układu krążenia, niektóre nowotwory, cukrzyca, dna moczanowa, depresja, choroby nerek i wątroby i inne poważne zaburzenia.

Co możesz zrobić?

Jak przy dużej ilości obowiązków pokonać stały przyrost masy ciała? Edukacja od najmłodszych lat życia i wyrabianie zdrowych nawyków żywieniowych „u podstaw” jest bardzo ważnym elementem.  Kluczem do sukcesu jest konsekwencja i stała, stopniowa zmiana nawyków żywieniowych, tak aby:

  1. Spożywać regularnie 4–5 posiłków w ciągu dnia, ze szczególnym naciskiem na zdrowe, pełnowartościowe śniadanie z udziałem pełnoziarnistych produktów zbożowych. Spożywanie żywności o niskim indeksie glikemicznym, w małych porcjach zmniejsza chęć na słodycze, zwłaszcza w godzinach wieczornych.

  2. Urozmaicać swoją dietę zgodnie z Piramidą Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej opracowaną w Instytucie Żywności i Żywienia. Dlatego trzeba:

  3. Jeść w każdym posiłku warzywa. Powinny być one podstawą każdego posiłku. Szczególny nacisk należy położyć na udział zielonych warzyw liściastych bogatych w wapń, żelazo i kwas foliowy, zawierających także białko. Przynajmniej połowa warzyw powinna być spożywana w postaci surowej;

  4. Dodawać do diety porcje owoców, jako źródło witamin i błonnika pokarmowego, najlepiej w pierwszej połowie dnia;

  5. Ograniczyć spożycie przetworzonych produktów zbożowych (białe pieczywo, makarony pszenne), a zwiększyć spożycie pieczywa pełnoziarnistego, grubych kasz (gryczana, jaglana), płatków owsianych, makaronu razowego;

  6. Spożywać tylko chude mięso i nabiał o niskiej zawartości tłuszczu. Z tłustych produktów pochodzenia zwierzęcego zaleca się tylko tłuste ryby morskie. Uwzględniaj w diecie również suche nasiona roślin strączkowych;

  7. Ograniczyć do minimum spożycie słodyczy. W zamian można przekąsić kisiel przygotowany w domu, sałatkę owocową, niewielką ilość owoców suszonych (niekandyzowanych), od czasu do czasu biszkopty, ciasto drożdżowe upieczone z niewielkim dodatkiem cukru, ser biały z dżemem niskosłodzonym, niewielką ilość orzechów lub migdałów;

  8. Zastąpić napoje gazowane wodą mineralną, przecieranymi sokami warzywnymi, koktajlami owocowymi (zmiksowane owoce w całości), herbatami owocowymi i ziołowymi (bez cukru lub z jego niewielkim dodatkiem – stopniowo zmniejszając jego ilość), kompotami domowymi;

  9. Dodawać zioła, naturalne przyprawy do potraw, przede wszystkim ograniczając sól;

  10. Zwiększyć aktywność fizyczną, która powinna sprawiać przyjemność, ale wykonywać ją regularnie.

Szczególny nacisk należy położyć na prawidłowe żywienie dzieci i młodzieży, ponieważ raz powstałe komórki tłuszczowe, zwłaszcza w pierwszych latach życia, nawet mimo redukcji masy ciała, pozostają już na całe życie. Prawidłowe żywienie i edukacja naszych pociech jest najlepszą inwestycją w ich przyszłość. Dodatkowo, odpowiednio skomponowane i smaczne żywienie pozwala zachować zdrowie, sprzyja dobremu samopoczuciu oraz pomaga w nauce.

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Otyłość w pigułce

 

0 komentarzy

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Otyłość w pigułce

To może Cię zainteresować