Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Strona główna/Dzieci i młodzież/Dzieci 0-3/Witamina D od pierwszych dni ż...
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Witamina D od pierwszych dni życia

Witamina D od pierwszych dni życia

18 maja 2018     czas czytania 3 min
Witamina D występuje pod postacią dobrze przyswajalnej witaminy D3 (cholekarcyferol pochodzenia zwierzęcego) lub D2 (ergokalcyferol ze źródeł roślinnych). Witamina D jest ważna dla komórek naszego organizmu znajdujących się w kościach, nerkach, jelitach, sercu, mózgu czy trzustce. Zapobiega powstawaniu krzywicy u dzieci, zwiększa wchłanianie wapnia i fosforu z żywności, utrzymuje stałe stężenie wapnia we krwi. Wskazuje się na jej rolę w zapobieganiu chorobom nowotworowym, autoimmunologicznym i neuropsychicznym.

Witamina D może być syntetyzowana w naskórku pod wpływem promieniowania UVB, ale wiele czynników utrudnia ten proces, m.in.

  • szerokość geograficzna – w naszej strefie klimatycznej produkcja skórna witaminy od listopada do lutego jest znikoma, w pozostałych miesiącach zależy od pory dnia, stopnia nasłonecznienia, zachmurzenia, a nawet zanieczyszczenia,
  • stosowanie filtrów przeciwsłonecznych,
  • pigmentacja skóry – im ciemniejsza, tym niższe wytwarzanie witaminy D,
  • nadmierna masa ciała – tkanka tłuszczowa ogranicza wchłanianie witaminy D do krwi,
  • oraz wiek – synteza witaminy D spada z wiekiem.

 

Witamina D u dzieci

W przypadku dzieci synteza skórna jest najlepsza, dlatego w okresie od kwietnia do września, najlepiej w godzinach między 10:00 a 15:00, zaleca się spacery lub zabawę na świeżym powietrzu. Wystarczy, żeby światło słoneczne miało dostęp do 18% powierzchni skóry (jest to w przybliżeniu tyle, ile wynosi powierzchnia twarzy i rąk) nieposmarowanej kremem z filtrem przez 15 minut.

Witamina D dostarczana jest także z pożywieniem. Jej źródłem są przede wszystkim: tłuszcz rybi (tran), tłuste ryby, żółtka jaj, żywność wzbogacana (m.in. margaryny).

Jadłospis niemowląt można rozszerzać od 6 miesiąca życia wprowadzając do niego między innymi całe jaja i tłuste ryby. Zwlekanie z ich podażą nie zapobiega alergiom, a dodatkowo wzbogacają one dietę również w inne ważne dla rozwoju dziecka składniki odżywcze. Początkowo ryby podaje się w małej ilości raz w tygodniu, a w przypadku dobrej tolerancji 2 razy – jako dodatek do zupy, pulpetów, składnik sosu, pasty, pasztetu. Należy jednak unikać podawania mięsa ryb drapieżnych, które kumulują rtęć czy dioksyny (m.in. miecznik, rekin, makrela królewska, tuńczyk, płytecznik).  

 

Normy witaminy D

Normy żywienia opracowane przez Instytut Żywności i Żywienia (2017) zalecają spożycie witaminy D3 na poziomie AI na 10 µg/dzień u niemowląt do 12 miesiąca życia oraz 15 µg/dzień dla dzieci do 3 roku życia.

Dostępne dane wskazują na niedostateczne dostarczanie witaminy D z pożywieniem oraz duże ryzyko jej niedoborów w naszym społeczeństwie, dlatego zaleca się jej suplementację. Ponieważ witamina D jest rozpuszczalna w tłuszczach, najlepszym jej nośnikiem będą preparaty, których głównym składnikiem jest tłuszcz (krople, kapsułki, płyn). Zaleca się, aby podawane były w trakcie posiłku.

U zdrowych niemowląt do 6 miesiąca życia, niezależnie od sposobu karmienia (pokarm mamy lub mieszanka modyfikowana), poziom witaminy D powinien wynosić 10 µg/dzień, a do 12 miesiąca życia nawet 15 µg/dzień, przy czym dawka powinna uwzględniać również podaż witaminy z diety.

Dzieci powyżej 1 roku życia powinny dostawać 15-25 µg witaminy D na dzień w miesiącach jesienno-zimowych (wrzesień – kwiecień) lub przez cały rok, jeśli ekspozycja na słońce jest niewystarczająca. Wcześniaki powinny dostawać witaminę w dawce 10-20 µg/dzień do czasu osiągnięcia wieku skorygowanego 40 tygodni, a później jak niemowlęta urodzone we właściwym terminie. Dawka dla dzieci z nadmierną masą ciała zależy od stopnia otyłości i wynosi nawet 30-50 µg/dzień.

 

Tabela 1. Różne jednostki witaminy D

µg

j.m.

(jednostka międzynarodowa)

IU

(jednostka międzynarodowa)

1

40

40

10

400

400

15

600

600

20

800

800

25

1000

1000

30

1200

1200

50

2000

2000

 

Zawartość witaminy D w organizmie określana jest w badaniu stężenia 25-hydroksycholekalcyferolu [25(OH)D3] w osoczu krwi. Jej optymalne stężenie powinno mieścić się w granicach 30-50 ng/mL (75-125 nmol/L). Badanie witaminy D i jej regularna suplementacja będzie zalecana przede wszystkim u niemowląt i dzieci chorych (w przypadku przewlekłych chorób wątroby, nerek, zapalnych jelit, celiakii, mukowiscydozy, zaburzeń gospodarki wapniowo-fosforanowej, krzywicy, astmy lub atopowego zapalenia skóry), przyjmujących leki przeciwpadaczkowe lub sterydowe, z nadmierną masą ciała i stosujących diety eliminacyjne (wegetariańskie lub ograniczające podaż tłuszczu, np. w przypadku hiperlipidemii lub zaburzeń oksydacji kwasów tłuszczowych – w szczególności przy deficycie LCHAD i VLCAD), a także żywionych pozajelitowo. 

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Witamina D od pierwszych dni życia

 

Czytaj więcej:

Normy żywienia

Krzywica. Jak dbać o zdrowe kości naszych dzieci, mgr Natalia Bieńko

Czym skorupka za młodu…, mgr inż. Zofia Chwojnowska

 

 

  1. Pludowski P., Holick M.F., Grant W.B., et. al.: Vitamin D supplementation guidelines. Journal of Steroid Biochemistry & Molecular Biology; 2018. 175: 125-135.  
  2. Płudowski P., Karczmarewicz E., Chlebna-Sokół D. i in.: Witamina D: Rekomendacje dawkowania w populacji osób zdrowych oraz w grupach ryzyka deficytów – wytyczne dla Europy Środkowej 2013 r. Standardy Medyczne. Pediatria; 2013. 10: 573-578.
  3. Szajewska H., Socha P., Horvath A. i in.: Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Zalecenia Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci. Pediatria; 2014. 11: 321-338.
  4. Jarosz M. [red.]: Normy żywienia dla populacji Polski. Warszawa: Instytut Żywności i Żywienia; 2017.
  5. Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B. i wsp.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Warszawa 2017, Wydawnictwo Lekarskie PZWL.

0 komentarzy

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Witamina D od pierwszych dni życia

To może Cię zainteresować