Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Strona główna/Seniorzy/Żywienie osób w wieku starszym/Tłuszcze, a żywienie osób star...
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Tłuszcze, a żywienie osób starszych

Tłuszcze, a żywienie osób starszych

19 kwietnia 2017     czas czytania 2 min
Tłuszcze to substancje, które po białku zasługują na szczególną uwagę w diecie osób starszych. Są źródłem energii i niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz są nośnikiem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach – A, D, E i K. Ważne, aby spożywać odpowiedni rodzaj tłuszczu w odpowiednich proporcjach. Faktem jest, że tłuszcz dostarcza znacznych ilości kalorii, niezależnie od rodzaju, a zbyt duża ilość tłuszczu w diecie zwiększa ryzyko nadwagi i otyłości, miażdżycy, zakrzepicy tętnic, chorób serca, cukrzycy i nowotworów.

Zapotrzebowanie na tłuszcz u osób starszych

Składnik

Zapotrzebowanie

Tłuszcze ogółem

25–30%  energii (55–65 g/dobę)

Kwasy tłuszczowe nasycone

< 10% energii

Izomery trans

< 1% energii

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-6

4-8% energii

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3;

Długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe EPA i DHA

ALA (kwas alfa-linolenowy) 2 g

 

200 mg/dobę

Stosunek kwasów omega-6 do omega-3

5:1

Cholesterol

< 300 mg/dobę

W przypadku osób starszych wiele uwagi poświęca się wielonienasyconym kwasom tłuszczowym EPA i DHA (WNKT) z rodziny omega-3. Dlaczego? 

  • WNKT chronią komórki mózgu i zapewniają ich dłuższą żywotność, chroniąc przed chorobami neurodegeneracyjnymi.
  • Obniżają poziom „złego” cholesterolu oraz triglicerydów.
  • Warunkują prawidłowy proces krzepnięcia krwi.
  • Chronią przed działaniem wolnych rodników, czyli cząsteczek, które przyśpieszają proces starzenia się wszystkich komórek ciała.
  • Chronią przed reumatoidalnym zapaleniem stawów, lub zmniejszają bolesność stawów i kończyn.

Głównym źródłem tłuszczu w diecie seniora powinny być:

  • ryby morskie (np. łosoś, sardynki, śledź, tuńczyk),
  • chude mięsa (drób, indyk, cielęcina, wołowina),
  • tłuszcze roślinne (oleje: rzepakowy, lniany, oliwa z oliwek),
  • orzechy (włoskie, migdały, brazylijskie, arachidowe, nerkowca).

Wskazówki dietetyczne: Warto pamiętać, że obecnie mamy dostęp do produktów żywnościowych wzbogacanych wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi. Na półkach sklepowych znajdziemy m.in. jogurty wzbogacane kwasami omega-3 czy jaja.

Jakich tłuszczów należy unikać? 

Nadmiar kwasów tłuszczowych nasyconych i izomerów trans sprzyja chorobom układu sercowo-naczyniowego, nadciśnieniu tętniczemu, udarom oraz rozwojowi chorób przewlekłych, np. cukrzycy typu 2. Najgorszymi tłuszczami są tłuszcze trans, które bardzo często występują w składzie wielu produktów spożywczych, dlatego że są łatwe w pozyskiwaniu i tanie w produkcji. Nie stwierdzono jakichkolwiek korzyści zdrowotnych ze spożywania produktów zawierających tłuszcze trans, dlatego tak ważne jest, aby unikać wysoko przetworzonych produktów spożywczych, tj.:

  • potraw typu fast food,
  • chipsów,
  • ciastek przemysłowo produkowanych,
  • krakersów,
  • słodyczy,
  • gotowych deserów w proszku,
  • gotowych sosów w kostkach lub proszku,
  • frytek.

Nasycone kwasy tłuszczowe i cholesterol znajdują się głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego. Dlatego w jadłospisie osoby starszej należy ograniczyć: smalec, masło, śmietanę, tłuste mleko, tłuste sery, tłuste mięsa – boczek, salceson, tłuste kiełbasy, czerwone mięso. Pamiętaj, żeby wybierać chude mięsa!

Wskazówki dietetyczne: Aby zmniejszyć w diecie zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych i tłuszczów trans:

  1.  usuwaj widoczny tłuszcz z mięs,
  2. unikaj produktów zawierających w składzie całkowicie lub częściowo utwardzone oleje roślinne oraz olej palmowy,
  3. usuwaj skórę z mięsa kurczaka, indyka,
  4. wybieraj produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu,
  5. zamiast śmietany wybierz jogurt naturalny do zabielania potraw,
  6. ogranicz smażenie na rzecz gotowania lub pieczenia.

0 komentarzy

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Tłuszcze, a żywienie osób starszych

To może Cię zainteresować