Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Produkty spożywcze zalecane lub niewskazane dla osób z nadmiarem gazów jelitowych

Produkty spożywcze zalecane lub niewskazane dla osób z nadmiarem gazów jelitowych

9 grudnia 2016     czas czytania < 1
Co jeść a czego unikać gdy doskwiera Ci nadmiar gazów?
 

Grupa produktów

Produkty zalecane

Produkty niewskazane

Produkty zbożowe

pieczywo świeże zawierające mało włókna roślinnego: chleb pszenny, bułki, sucharki (w niewielkich ilościach), kasza: manna, krakowska, kukurydziana, ryż biały, drobne makarony, biszkopty

pieczywo razowe (ciemne), pieczywo typu graham, chleb z otrębami, pieczywo chrupkie, kasze grube: gryczana, jęczmienna, jaglana nieprzecierana, kiełki pszenne, pieczywo cukiernicze

Mleko i produkty mleczne

z małą zawartością tłuszczu (chude), kefiry, jogurty z mleka odtłuszczonego, sery twarogowe chude, serki twarogowe homogenizowane, śmietanka do 9% w niewielkich ilościach

tłuste sery żółte i topione, mleko tłuste, kefiry

i jogurty z tłustego mleka, serki typu fromage, śmietana, śmietanka kremowa

Mięso i przetwory

z małą zawartością tłuszczu: wołowina. cielęcina, konina, mięso z królika, drób (kurczak, indyk), chude ryby (dorsz, sandacz, szczupak), chude wędliny drobiowe, chuda szynka wołowa, polędwica, cielęcina w galarecie

tłusta wieprzowina, baranina, podroby, tłusty drób (kaczki, gęsi), tłuste wędliny (kiełbasy, salami, kabanosy, parówki, boczek, bekon, pasztety)

Tłuszcze

masło w niewielkich ilościach, oleje: słonecznikowy, rzepakowy, oliwa w małych ilościach

masło solone, topione, majonezy, smalec, słonina

Owoce

banany, brzoskwinie, grejpfrut, jabłka gotowane

jabłka, pomarańcze, ananasy, gruszki

Warzywa

marchew, buraki, pomidor (bez skórki i pestek), koper, pietruszka, ziemniaki gotowane z wody, ziemniaki (puree) z chudym mlekiem

strączkowe: fasola, groch, bób, kalafior, kapusta

Słodycze i desery

galaretki owocowe, kisiele, budynie z mleka chudego, dżemy z małą zawartością cukru, powidła, kompoty niskosłodzone

czekolada, praliny, torty, ciastka w czekoladzie, bita śmietana, ciasta, konfitury i dżemy wysokosłodzone

Przyprawy

liście laurowe, ziele angielskie, koperek, wanilia, sok z cytryny, cynamon, sól w małych  ilościach

przyprawy ostre i inne w dużych ilościach

Zupy

na wywarach z włoszczyzny, jarzynowa, krupnik, mleczne, owocowe

na tłustych wywarach z mięsa, drobiu, zaprawione zasmażkami i śmietaną

Napoje

słaba herbata, kawa bezkofeinowa, kawa zbożowa, bawarka, kakao na mleku, woda niegazowana

gazowane i alkoholowe, kawa, mocna herbata, tłuste kakao

 

 

 

0 komentarzy

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Produkty spożywcze zalecane lub niewskazane dla osób z nadmiarem gazów jelitowych

To może Cię zainteresować