
Wegetariańskie spaghetti
Składniki(6 porcji):
- soczewica czerwona
- 1/2 szklanki
- marchew
- 1
- cebula
- 1
- czosnek
- 2 ząbki
- passata pomidorowa
- 1 szklanka
- olej rzepakowy
- 2 łyżki
- papryka słodka
- 1 łyżeczka
- bazylia suszona
- 1 łyżeczka
- sól
- szczypta
- pieprz
- szczypta
- makaron pełnoziarnisty spaghetti
- 300 g
Sposób przygotowania:
- Soczewicę przepłukać i gotować do miękkości przez około 10 minut.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Cebulę i czosnek podsmażyć w garnku na oleju rzepakowym.
- Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce. Dodać do garnka razem z soczewicą, całość wymieszać.
- Następnie dodać passatę pomidorową, doprawić solą i pieprzem, papryką oraz bazylią.
- Wszystko wymieszać, gotować na małym ogniu w między czasie mieszając, w razie potrzeby dodać niewielką ilość wody.
- Podawać z ugotowanym makaronem.