Składniki (6 porcji):
- ½ szklanki czerwonej soczewicy
- 1 marchew – 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka passaty pomidorowej
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- szczypta soli i pieprzu
- 300 g makaronu pełnoziarnistego spaghetti
Sposób przygotowania:
- Soczewicę przepłukać i gotować do miękkości przez około 10 minut.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Cebulę i czosnek podsmażyć w garnku na oleju rzepakowym.
- Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce. Dodać do garnka razem z soczewicą, całość wymieszać.
- Następnie dodać passatę pomidorową, doprawić solą i pieprzem, papryką oraz bazylią.
- Wszystko wymieszać, gotować na małym ogniu w między czasie mieszając, w razie potrzeby dodać niewielką ilość wody.
- Podawać z ugotowanym makaronem.
Autor: Aleksandra Wedziuk
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl