
Wegetariańskie leczo
Składniki(4 porcje):
- cebula
- 1 średnia
- czosnek
- 2 ząbki
- papryka żółta
- 1
- papryka czerwona
- 1
- papryka zielona
- 1
- oliwa z oliwek
- 2 łyżki
- cukinia
- 1 średnia
- pieczarki
- 5
- passata pomidorowa
- 1 szklanka
- pomidory
- 3
- soczewica czerwona
- 1 szklanka
- papryka ostra
- 1/2 łyżeczki
- papryka słodka
- 2 łyżeczki
- oregano suszone
- 1 łyżeczka
- sól
- szczypta
- pieprz
- szczypta
Sposób przygotowania:
- Cebulę i obrany czosnek pokroić w kostkę. Do dużego garnka wlać 1 łyżkę oliwy, dodać czosnek i chwilę podsmażyć, następnie dodać cebulę i soczewicę. Smażyć co chwilę mieszając, aż cebula się zeszkli.
- Dodać paprykę oczyszczoną z nasion i pokrojoną w kostkę oraz pokrojoną cukinię.
- Dodać łyżkę oliwy i pokrojone na plasterki pieczarki.
- Całość smażyć przez około 10 - 12 minut, od czasu do czasu przemieszać, w międzyczasie doprawić solą i pieprzem.
- Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Pokroić w kostkę i wrzucić do warzyw. Dodać passatę pomidorową, czerwoną paprykę w proszku oraz suszone oregano i gotować przez około 5 minut, co jakiś czas mieszając.