Składniki (4 porcje):
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 papryki (żółta, czerwona, zielona)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 średnia cukinia
- 5 pieczarek
- 1 szklanka passaty pomidorowej
- 3 pomidory
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- szczypta soli i pieprzu
Sposób przygotowania:
- Cebulę i obrany czosnek pokroić w kostkę. Do dużego garnka wlać 1 łyżkę oliwy, dodać czosnek i chwilę podsmażyć, następnie dodać cebulę i soczewicę. Smażyć co chwilę mieszając, aż cebula się zeszkli.
- Dodać paprykę oczyszczoną z nasion i pokrojoną w kostkę oraz pokrojoną cukinię.
- Dodać łyżkę oliwy i pokrojone na plasterki pieczarki.
- Całość smażyć przez około 10 – 12 minut, od czasu do czasu przemieszać, w międzyczasie doprawić solą i pieprzem.
- Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Pokroić w kostkę i wrzucić do warzyw. Dodać passatę pomidorową, czerwoną paprykę w proszku oraz suszone oregano i gotować przez około 5 minut, co jakiś czas mieszając.
Autor: Aleksandra Wedziuk
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl