Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Strona główna/Przepisy/Pasty kanapkowe/Pasta z pieczonego bakłażana

Pasta z pieczonego bakłażana

Składniki(2 porcje):

bakłażan
1
czosnek
1 ząbek
pomidory suszone
5
cebula szalotka
3 małe
natka pietruszki
1/2 pęczka
sól
szczypta
pieprz
szczypta
oliwa z oliwek
2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Bakłażana włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok. 25 minut do uzyskania miękkości. Następnie przekroić, wydrążyć miąższ i przełożyć do miseczki.
  2. Pomidory pokroić w kostkę lub paseczki. Natkę pietruszki posiekać, szalotkę pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystko dodać do bakłażana, razem z oliwą z oliwek oraz solą i pieprzem, wymieszać.
  3. Podawać ze świeżymi warzywami pokrojonymi w słupki (np. marchewką, selerem naciowym, pietruszką, papryką, ogórkiem) lub jako dip do samodzielnie przygotowanych nachosów lub podpłomyków.

Wartość odżywcza:

Kaloryczność 1 porcji: 178 kcal
Białko: 3.5 g
Tłuszcz: 10 g
Węglowodany: 17 g