
Pasta z pieczonego bakłażana
Składniki(2 porcje):
- bakłażan
- 1
- czosnek
- 1 ząbek
- pomidory suszone
- 5
- cebula szalotka
- 3 małe
- natka pietruszki
- 1/2 pęczka
- sól
- szczypta
- pieprz
- szczypta
- oliwa z oliwek
- 2 łyżki
Sposób przygotowania:
- Bakłażana włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok. 25 minut do uzyskania miękkości. Następnie przekroić, wydrążyć miąższ i przełożyć do miseczki.
- Pomidory pokroić w kostkę lub paseczki. Natkę pietruszki posiekać, szalotkę pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystko dodać do bakłażana, razem z oliwą z oliwek oraz solą i pieprzem, wymieszać.
- Podawać ze świeżymi warzywami pokrojonymi w słupki (np. marchewką, selerem naciowym, pietruszką, papryką, ogórkiem) lub jako dip do samodzielnie przygotowanych nachosów lub podpłomyków.