
Burgery z fasoli
Składniki(4 porcje):
- fasola biała sucha
- 100 g
- jajko
- 1
- bułka tarta
- 4 łyżki
- czosnek
- 1 ząbek
- natka pietruszki
- 1 łyżeczka
- olej rzepakowy
- 2 łyżki
- sól
- szczypta
- pieprz
- szczypta
Sposób przygotowania:
- Fasolę namoczyć dzień wcześniej przez minimum 12 godzin. Namoczoną fasolę ugotować do miękkości w zmienionej wodzie. Ugotowaną fasolę ostudzić i rozdrobnić blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Do fasoli dodać jajko, 2 łyki bułki tartej, sól. pieprz, czosnek i posiekaną natką pietruszki. Całość wymieszać.
- Z powstałej masy uformować 4 mniejsze burgery. Obtoczyć je w bułce tartej (2 łyżki) i usmażyć na rozgrzanym oleju.
- Podawać z dodatkiem świeżych warzyw, sosem jogurtowym i pełnoziarnistym pieczywem lub kaszą gruboziarnistą.
Wartość odżywcza:
Kaloryczność 1 porcji: 181 kcal
Białko: 8 g
Tłuszcz: 7 g
Węglowodany: 23 g