Burgery z fasoli

Składniki(4 porcje):

fasola biała sucha
100 g
jajko
1
bułka tarta
4 łyżki
czosnek
1 ząbek
natka pietruszki
1 łyżeczka
olej rzepakowy
2 łyżki
sól
szczypta
pieprz
szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Fasolę namoczyć dzień wcześniej przez minimum 12 godzin. Namoczoną fasolę ugotować do miękkości w zmienionej wodzie. Ugotowaną fasolę ostudzić i rozdrobnić blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji.
  2. Do fasoli dodać jajko, 2 łyki bułki tartej, sól. pieprz, czosnek i posiekaną natką pietruszki. Całość wymieszać.
  3. Z powstałej masy uformować 4 mniejsze burgery. Obtoczyć je w bułce tartej (2 łyżki) i usmażyć na rozgrzanym oleju.
  4. Podawać z dodatkiem świeżych warzyw, sosem jogurtowym i pełnoziarnistym pieczywem lub kaszą gruboziarnistą.

Wartość odżywcza:

Kaloryczność 1 porcji: 181 kcal
Białko: 8 g
Tłuszcz: 7 g
Węglowodany: 23 g