Autor Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | 29.08.2019 | Koktaile, Przepisy
Składniki (na 2 porcje):
- ogórek 1 sztuka (150g)
- kiwi 2 sztuki (140g)
- awokado 1 sztuka (120g)
- sok z cytryny 2 łyżki
- imbir 0,5 cm korzenia
- mięta kilka liści
- *** woda do rozcieńczenia
Sposób przygotowania:
Awokado obierz, wydrąż pestkę i umieść w wysokim naczyniu. Dodaj obranego i pokrojonego w plastry ogórka i kiwi. Całość skrop sokiem z cytryny, starty na tarce jarzynowej korzeń imbiru i dodaj kilka listków świeżej mięty. Całość zbleduj na gładką masę. W razie potrzeby dodaj wodę mineralną.
Autor Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | 20.05.2019 | Koktaile, Przepisy
Składniki:
- 1 garść malin
- ½ mango
- 1 garść szpinaku
- 1 łyżka nasiona chia
- 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego 2% tłuszczu
Sposób przygotowania:
- Maliny umyć pod bieżącą wodą.
- Mango obrać i pokroić na mniejsze części.
- Liście szpinaku umyć i osuszyć.
Jogurt, warzywa, owoce i nasiona chia przełożyć do naczynia blendera i zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji.
Autor przepisu: mgr Małgorzata Dziekońska
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl
Autor Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | 27.03.2018 | Koktaile, Przepisy
Składniki:
- 250 ml maślanki
- garść wiśni mrożonych (ok. 80 g)
- ½ banana (ok. 50 g)
- 20 g orzechów nerkowca
- 1 łyżka płatków migdałowych (ok. 10 g)
Sposób przygotowania:
1. Maślankę, wiśnie i banana umieścić z wysokim naczyniu i zblendować na gładką masę.
2. Dodać zmielone orzechy, płatki migdałowe i dokładnie wymieszać.
Autor przepisu: mgr Aleksandra Kwiatkowska-Kosterna
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl
Autor Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | 27.03.2018 | Koktaile, Przepisy
Składniki:
- garść borówek amerykańskich
- 1 średni banan
- 150 ml mleka
Sposób przygotowania:
1. Umyte borówki oraz obranego banana wrzucić do pojemnika.
2. Zalać owoce mlekiem.
3. Całość zmiksować, aż powstanie jednolity napój.
Autor przepisu: mgr Aleksandra Wedziuk
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl
Autor Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | 27.03.2018 | Koktaile, Przepisy
Składniki:
- 200 g kefiru naturalnego
- 200 ml/ filiżanka soku marchwiowego świeżego
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 łyżki płatków owsianych
- 1 garść świeżego szpinaku
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
- kawałek imbiru (ok. 1 cm)
Sposób przygotowania:
1. W sokowirówce wycisnąć sok ze świeżej marchwi (można użyć pasteryzowanego).
2. Umyty szpinak wrzucić do blendera, dodać pozostałe składniki i dokładnie zblendować.
Autor przepisu: mgr inż. Izabela Przybysz
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl
Autor mgr Beata Bondyra-Wiśniewska | 27.03.2018 | Koktaile, Przepisy
Składniki:
- 150 g suszonych jabłek
- 150 g suszonych gruszek
- 150 g suszonych śliwek
- 150 g suszonych moreli
- 1 laska cynamonu
- 5 goździków
- 1 gwiazdka anyżu
- 2 plasterki świeżego imbiru
- 3 litry zimnej wody
- sok wyciśnięty z 2 pomarańczy
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki (oprócz soku z pomarańczy i cytryny) przełożyć do garnka i zalać zimną wodą.
2. Doprowadzić do wrzenia, następnie gotować na małym ogniu przez około 30 minut, aż owoce będą miękkie, a kompot nabierze aromatu.
3. Po zdjęciu z palnika odcedzić owoce, a do kompotu dodać sok z pomarańczy i cytryny, wymieszać i schłodzić.
4. Jeśli kompot będzie za słodki można go rozcieńczyć przegotowaną wodą.
Autor przepisu: mgr Beata Bondyra
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl
Autor Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | 27.03.2018 | Koktaile, Przepisy
Składniki:
- 3 gałązki selera naciowego (120 g)
- 1 awokado (120 g)
- 0,5 cm kawałek imbiru
- 1 pomarańcza (ok. 300 g)
- 120 ml jogurtu naturalnego
Sposób przygotowania:
1. Awokado obrać, usunąć pestkę i umieścić w wysokim naczyniu.
2. Dodać obraną pomarańczę, seler naciowy i starty na tarce jarzynowej imbir.
3. Zalać jogurtem i zblendować na gładką masę.
Autor przepisu: mgr Aleksandra Kwiatkowska-Kosterna
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl
Autor Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | 27.03.2018 | Koktaile, Przepisy
Składniki:
- 2 liście jarmużu
- 1 średnie jabłko
- 1 średni banan
- sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
Sposób przygotowania:
1. Jarmuż umyć, oderwać liście od twardej łodygi.
2. Jabłko obrać, pokroić, usunąć gniazda nasienne.
3. Banana obrać ze skórki i pokroić na małe kawałki.
4. Pomarańczę przekroić na pół i wycisnąć z połówek sok.
5. Jarmuż, jabłko, banana oraz sok umieścić w pojemniku blendera.
6. Całość dokładnie zmiksować i wlać do szklanki.
Autor przepisu: mgr Aleksandra Wedziuk
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl
Autor Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | 27.03.2018 | Koktaile, Przepisy
Składniki:
- 1 średnia marchew
- ½ pomarańczy
- ½ banana
- 1 łyżka nasion chia
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka miodu
Sposób przygotowania:
1. Marchewkę obrać, umyć i pokroić na mniejsze kawałki.
2. Pomarańczę i banana obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
3. Owoce i warzywa włożyć do blendera.
4. Dodać nasiona chia i kurkumę.
5. Wszystkie składniki zmiksować.
Autor przepisu: mgr Małgorzata Dziekońska
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl
Autor Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | 27.03.2018 | Koktaile, Przepisy
Składniki:
- 1 ogórek świeży (ok. 150 g)
- 2 kiwi
- 1 awokado
- 1 łyżka soku z cytryny
- 0,5 cm korzenia imbiru
- kilka liści mięty
- woda do rozcieńczenia
Sposób przygotowania:
1. Obrane awokado umieścić w wysokim naczyniu.
2. Dodać obranego i pokrojonego w plastry ogórka oraz kiwi.
3. Całość skropić sokiem z cytryny, dodać imbir starty na tarce jarzynowej oraz kilka listków świeżej mięty.
4. Całość zblendować na gładką masę, a w razie potrzeby dodać wodę mineralną.
Autor przepisu: mgr Aleksandra Kwiatkowska-Kosterna
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl