Koktajl ogórkowo-miętowy

Koktajl ogórkowo-miętowy

Składniki (na 2 porcje):

  • ogórek 1 sztuka (150g)
  • kiwi 2 sztuki (140g)
  • awokado 1 sztuka (120g)
  • sok z cytryny  2 łyżki
  • imbir  0,5 cm korzenia
  • mięta kilka liści
  • *** woda do rozcieńczenia

Sposób przygotowania:

Awokado obierz, wydrąż pestkę i umieść w wysokim naczyniu. Dodaj obranego i pokrojonego w plastry ogórka i kiwi. Całość skrop sokiem z cytryny, starty na tarce jarzynowej korzeń imbiru i dodaj kilka listków świeżej mięty. Całość zbleduj na gładką masę. W razie potrzeby dodaj wodę mineralną.

 

Koktajl malinowy z mango i nasionami chia

Koktajl malinowy z mango i nasionami chia

Składniki:

  • 1 garść malin
  • ½ mango
  • 1 garść szpinaku
  • 1 łyżka nasiona chia
  • 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego 2% tłuszczu

Sposób przygotowania:

  1. Maliny umyć pod bieżącą wodą.
  2. Mango obrać i pokroić na mniejsze części.
  3. Liście szpinaku umyć i osuszyć.

Jogurt, warzywa, owoce i nasiona chia przełożyć do naczynia blendera i zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji.

Autor przepisu: mgr Małgorzata Dziekońska
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Shake mleczny z orzechami

Shake mleczny z orzechami

Składniki:

  • 250 ml maślanki
  • garść wiśni mrożonych (ok. 80 g)
  • ½ banana (ok. 50 g)
  • 20 g orzechów nerkowca
  • 1 łyżka płatków migdałowych (ok. 10 g)

Sposób przygotowania:

1. Maślankę, wiśnie i banana umieścić z wysokim naczyniu i zblendować na gładką masę.
2. Dodać zmielone orzechy, płatki migdałowe i dokładnie wymieszać.

Autor przepisu: mgr Aleksandra Kwiatkowska-Kosterna
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Beta-karotenowe smoothie

Beta-karotenowe smoothie

Składniki:

  • 200 g kefiru naturalnego
  • 200 ml/ filiżanka soku marchwiowego świeżego
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 1 garść świeżego szpinaku
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
  • kawałek imbiru (ok. 1 cm)

Sposób przygotowania:

1. W sokowirówce wycisnąć sok ze świeżej marchwi (można użyć pasteryzowanego).
2. Umyty szpinak wrzucić do blendera, dodać pozostałe składniki i dokładnie zblendować.

Autor przepisu: mgr inż. Izabela Przybysz
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Kompot z suszonych owoców z imbirem i nutą pomarańczy

Kompot z suszonych owoców z imbirem i nutą pomarańczy

Składniki:

  • 150 g suszonych jabłek
  • 150 g suszonych gruszek
  • 150 g suszonych śliwek
  • 150 g suszonych moreli
  • 1 laska cynamonu
  • 5 goździków
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 2 plasterki świeżego imbiru
  • 3 litry zimnej wody
  • sok wyciśnięty z 2 pomarańczy
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny

Sposób przygotowania:

1. Wszystkie składniki (oprócz soku z pomarańczy i cytryny) przełożyć do garnka i zalać zimną wodą.
2. Doprowadzić do wrzenia, następnie gotować na małym ogniu przez około 30 minut, aż owoce będą miękkie, a kompot nabierze aromatu.
3. Po zdjęciu z palnika odcedzić owoce, a do kompotu dodać sok z pomarańczy i cytryny, wymieszać i schłodzić.
4. Jeśli kompot będzie za słodki można go rozcieńczyć przegotowaną wodą.

Autor przepisu: mgr Beata Bondyra
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Koktajl z selerem naciowym

Koktajl z selerem naciowym

Składniki:

  • 3 gałązki selera naciowego (120 g)
  • 1 awokado (120 g)
  • 0,5 cm kawałek imbiru
  • 1 pomarańcza (ok. 300 g)
  • 120 ml jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania:

1. Awokado obrać, usunąć pestkę i umieścić w wysokim naczyniu.
2. Dodać obraną pomarańczę, seler naciowy i starty na tarce jarzynowej imbir.
3. Zalać jogurtem i zblendować na gładką masę.

Autor przepisu: mgr Aleksandra Kwiatkowska-Kosterna
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Smoothie z jarmużem i jabłkiem

Smoothie z jarmużem i jabłkiem

Składniki:

  • 2 liście jarmużu
  • 1 średnie jabłko
  • 1 średni banan
  • sok wyciśnięty z 1 pomarańczy

Sposób przygotowania:

1. Jarmuż umyć, oderwać liście od twardej łodygi.
2. Jabłko obrać, pokroić, usunąć gniazda nasienne.
3. Banana obrać ze skórki i pokroić na małe kawałki.
4. Pomarańczę przekroić na pół i wycisnąć z połówek sok.
5. Jarmuż, jabłko, banana oraz sok umieścić w pojemniku blendera.
6. Całość dokładnie zmiksować i wlać do szklanki.

Autor przepisu: mgr Aleksandra Wedziuk
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Pomarańczowy koktajl z kurkumą

Pomarańczowy koktajl z kurkumą

Składniki:

  • 1 średnia marchew
  • ½ pomarańczy
  • ½ banana
  • 1 łyżka nasion chia
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka miodu

Sposób przygotowania:

1. Marchewkę obrać, umyć i pokroić na mniejsze kawałki.
2. Pomarańczę i banana obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
3. Owoce i warzywa włożyć do blendera.
4. Dodać nasiona chia i kurkumę.
5. Wszystkie składniki zmiksować.

Autor przepisu: mgr Małgorzata Dziekońska
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Koktajl ogórkowo-miętowy

Koktajl ogórkowo-miętowy

Składniki:

  • 1 ogórek świeży (ok. 150 g)
  • 2 kiwi
  • 1 awokado
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 0,5 cm korzenia imbiru
  • kilka liści mięty
  • woda do rozcieńczenia

Sposób przygotowania:

1. Obrane awokado umieścić w wysokim naczyniu.
2. Dodać obranego i pokrojonego w plastry ogórka oraz kiwi.
3. Całość skropić sokiem z cytryny, dodać imbir starty na tarce jarzynowej oraz kilka listków świeżej mięty.
4. Całość zblendować na gładką masę, a w razie potrzeby dodać wodę mineralną.

Autor przepisu: mgr Aleksandra Kwiatkowska-Kosterna
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl