Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Koktajl ogórkowo-miętowy

Koktajl ogórkowo-miętowy

Składniki (na 2 porcje):

  • ogórek 1 sztuka (150g)
  • kiwi 2 sztuki (140g)
  • awokado 1 sztuka (120g)
  • sok z cytryny  2 łyżki
  • imbir  0,5 cm korzenia
  • mięta kilka liści
  • *** woda do rozcieńczenia

Sposób przygotowania:

Awokado obierz, wydrąż pestkę i umieść w wysokim naczyniu. Dodaj obranego i pokrojonego w plastry ogórka i kiwi. Całość skrop sokiem z cytryny, starty na tarce jarzynowej korzeń imbiru i dodaj kilka listków świeżej mięty. Całość zbleduj na gładką masę. W razie potrzeby dodaj wodę mineralną.

 

Koktajl malinowy z mango i nasionami chia

Koktajl malinowy z mango i nasionami chia

Składniki:

  • 1 garść malin
  • ½ mango
  • 1 garść szpinaku
  • 1 łyżka nasiona chia
  • 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego 2% tłuszczu

Sposób przygotowania:

  1. Maliny umyć pod bieżącą wodą.
  2. Mango obrać i pokroić na mniejsze części.
  3. Liście szpinaku umyć i osuszyć.

Jogurt, warzywa, owoce i nasiona chia przełożyć do naczynia blendera i zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji.

Autor przepisu: mgr Małgorzata Dziekońska
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Shake mleczny z orzechami

Shake mleczny z orzechami

Składniki:

  • 250 ml maślanki
  • garść wiśni mrożonych (ok. 80 g)
  • ½ banana (ok. 50 g)
  • 20 g orzechów nerkowca
  • 1 łyżka płatków migdałowych (ok. 10 g)

Sposób przygotowania:

1. Maślankę, wiśnie i banana umieścić z wysokim naczyniu i zblendować na gładką masę.
2. Dodać zmielone orzechy, płatki migdałowe i dokładnie wymieszać.

Autor przepisu: mgr Aleksandra Kwiatkowska-Kosterna
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Beta-karotenowe smoothie

Beta-karotenowe smoothie

Składniki:

  • 200 g kefiru naturalnego
  • 200 ml/ filiżanka soku marchwiowego świeżego
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 1 garść świeżego szpinaku
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
  • kawałek imbiru (ok. 1 cm)

Sposób przygotowania:

1. W sokowirówce wycisnąć sok ze świeżej marchwi (można użyć pasteryzowanego).
2. Umyty szpinak wrzucić do blendera, dodać pozostałe składniki i dokładnie zblendować.

Autor przepisu: mgr inż. Izabela Przybysz
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Kompot z suszonych owoców z imbirem i nutą pomarańczy

Kompot z suszonych owoców z imbirem i nutą pomarańczy

Składniki:

  • 150 g suszonych jabłek
  • 150 g suszonych gruszek
  • 150 g suszonych śliwek
  • 150 g suszonych moreli
  • 1 laska cynamonu
  • 5 goździków
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 2 plasterki świeżego imbiru
  • 3 litry zimnej wody
  • sok wyciśnięty z 2 pomarańczy
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny

Sposób przygotowania:

1. Wszystkie składniki (oprócz soku z pomarańczy i cytryny) przełożyć do garnka i zalać zimną wodą.
2. Doprowadzić do wrzenia, następnie gotować na małym ogniu przez około 30 minut, aż owoce będą miękkie, a kompot nabierze aromatu.
3. Po zdjęciu z palnika odcedzić owoce, a do kompotu dodać sok z pomarańczy i cytryny, wymieszać i schłodzić.
4. Jeśli kompot będzie za słodki można go rozcieńczyć przegotowaną wodą.

Autor przepisu: mgr Beata Bondyra
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Koktajl z selerem naciowym

Koktajl z selerem naciowym

Składniki:

  • 3 gałązki selera naciowego (120 g)
  • 1 awokado (120 g)
  • 0,5 cm kawałek imbiru
  • 1 pomarańcza (ok. 300 g)
  • 120 ml jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania:

1. Awokado obrać, usunąć pestkę i umieścić w wysokim naczyniu.
2. Dodać obraną pomarańczę, seler naciowy i starty na tarce jarzynowej imbir.
3. Zalać jogurtem i zblendować na gładką masę.

Autor przepisu: mgr Aleksandra Kwiatkowska-Kosterna
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Smoothie z jarmużem i jabłkiem

Smoothie z jarmużem i jabłkiem

Składniki:

  • 2 liście jarmużu
  • 1 średnie jabłko
  • 1 średni banan
  • sok wyciśnięty z 1 pomarańczy

Sposób przygotowania:

1. Jarmuż umyć, oderwać liście od twardej łodygi.
2. Jabłko obrać, pokroić, usunąć gniazda nasienne.
3. Banana obrać ze skórki i pokroić na małe kawałki.
4. Pomarańczę przekroić na pół i wycisnąć z połówek sok.
5. Jarmuż, jabłko, banana oraz sok umieścić w pojemniku blendera.
6. Całość dokładnie zmiksować i wlać do szklanki.

Autor przepisu: mgr Aleksandra Wedziuk
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Pomarańczowy koktajl z kurkumą

Pomarańczowy koktajl z kurkumą

Składniki:

  • 1 średnia marchew
  • ½ pomarańczy
  • ½ banana
  • 1 łyżka nasion chia
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka miodu

Sposób przygotowania:

1. Marchewkę obrać, umyć i pokroić na mniejsze kawałki.
2. Pomarańczę i banana obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
3. Owoce i warzywa włożyć do blendera.
4. Dodać nasiona chia i kurkumę.
5. Wszystkie składniki zmiksować.

Autor przepisu: mgr Małgorzata Dziekońska
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Koktajl ogórkowo-miętowy

Koktajl ogórkowo-miętowy

Składniki:

  • 1 ogórek świeży (ok. 150 g)
  • 2 kiwi
  • 1 awokado
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 0,5 cm korzenia imbiru
  • kilka liści mięty
  • woda do rozcieńczenia

Sposób przygotowania:

1. Obrane awokado umieścić w wysokim naczyniu.
2. Dodać obranego i pokrojonego w plastry ogórka oraz kiwi.
3. Całość skropić sokiem z cytryny, dodać imbir starty na tarce jarzynowej oraz kilka listków świeżej mięty.
4. Całość zblendować na gładką masę, a w razie potrzeby dodać wodę mineralną.

Autor przepisu: mgr Aleksandra Kwiatkowska-Kosterna
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl