Kompot z suszonych owoców z imbirem i nutą pomarańczy

Składniki: - 150 g suszonych jabłek - 150 g suszonych gruszek - 150 g suszonych śliwek - 150 g suszonych moreli - 1 laska cynamonu - 5 goździków - 1 gwiazdka anyżu - 2 plasterki świeżego imbiru - 3 litry zimnej wody - sok wyciśnięty z 2 pomarańczy - sok wyciśnięty z 1 cytryny

Sposób przygotowania:

1. Wszystkie składniki (oprócz soku z pomarańczy i cytryny) przełożyć do garnka i zalać zimną wodą.
2. Doprowadzić do wrzenia, następnie gotować na małym ogniu przez około 30 minut, aż owoce będą miękkie, a kompot nabierze aromatu.
3. Po zdjęciu z palnika odcedzić owoce, a do kompotu dodać sok z pomarańczy i cytryny, wymieszać i schłodzić.
4. Jeśli kompot będzie za słodki można go rozcieńczyć przegotowaną wodą.

Kaloryczność 1 porcji: 195 kcal
Białko: 2,5 g
Tłuszcze: 1 g
Węglowodany: 50 g

Autor przepisu: mgr Beata Bondyra
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje