Beta-karotenowe smoothie

Składniki: - 200 g kefiru naturalnego - 200 ml/ filiżanka soku marchwiowego świeżego - 2 łodygi selera naciowego - 2 łyżki płatków owsianych - 1 garść świeżego szpinaku - 1 łyżeczka siemienia lnianego - kawałek imbiru (ok. 1 cm)

Sposób przygotowania:

1. W sokowirówce wycisnąć sok ze świeżej marchwi (można użyć pasteryzowanego).
2. Umyty szpinak wrzucić do blendera, dodać pozostałe składniki i dokładnie zblendować.

Kaloryczność koktajlu: 350 kcal
Białko: 15,3 g
Tłuszcz: 9,3 g
Węglowodany: 57 g
Błonnik: 7,7 g
~ Beta karoten: 9677 μg

Autor przepisu: mgr inż. Izabela Przybysz
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje