Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Czym smarować, na czym smażyć?

Czym smarować, na czym smażyć?

19 kwietnia 2017     czas czytania < 1
Większość tłuszczu w diecie dzieci powinna pochodzić z ryb, orzechów i tłuszczów roślinnych. Konieczne jest jednak ograniczanie tłuszczów zwierzęcych stałych (masło, smalec). Produkty zawierające tłuszcze zwierzęce, jak: tłuste mięso, tłuste wędliny, smalec, masło, boczek, sery żółte i topione, tłuste mleko, bogate są w niekorzystne dla zdrowia nasycone kwasy tłuszczowe i cholesterol. Dieta bogata w tłuszcz zwierzęcy sprzyja otyłości dziecięcej oraz niektórym nowotworom w dorosłym życiu (gruczołu piersiowego, krokowego, jelita grubego).  

Czy wiesz, że… Tłuszcze roślinne wraz z tłuszczami z grupy n-3, których źródłem są ryby morskie, odgrywają rolę w prewencji miażdżycy.

Jakie tłuszcze dodawać do sałatek i surówek?

Tłuszcze zwierzęce należy zastępować tłuszczami roślinnymi bogatymi w wielonienasycone kwasy tłuszczowe (WNKT) (olej słonecznikowy, kukurydziany, sojowy, rzepakowy) i jednonienasycone (oliwa z oliwek, olej sezamowy, rzepakowy), dodając je w postaci surowej do surówek i sałatek.

Na czym smażyć?

Do jednorazowego smażenia zaleca się stosować olej rzepakowy niskoerukowy lub oliwę z oliwek.

Czym smarować?

Dzieci zagrożone miażdżycą bądź otyłością powinny w ograniczonej ilości stosować tłuszcze do smarowania pieczywa. W prewencji miażdżycy zaleca się też stosowanie wysokogatunkowych margaryn i ograniczenie (ze względu na zawartość cholesterolu i nasyconych kwasów tłuszczowych) spożycia masła.


 

0 komentarzy

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Czym smarować, na czym smażyć?

To może Cię zainteresować