Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Produkty zalecane w chorobie stłuszczeniowej wątroby
Wyszukiwarka
Home 9 Choroba a dieta 9 Produkty zalecane w chorobie stłuszczeniowej wątroby

Produkty zalecane w chorobie stłuszczeniowej wątroby

Autor

Tabela produktów zalecanych i niewskazanych w chorobie stłuszczeniowej wątroby.
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Produkty zalecane w chorobie stłuszczeniowej wątroby
 

Nazwa produktu lub potrawy

Zalecane

Niewskazane

Produkty zbożowe

pieczywo pełnoziarniste (razowe, graham graham), chrupkie, mieszane, kasze gruboziarniste (jęczmienna, gryczana), ryż brązowy, makarony, płatki (owsiane, jęczmienne), musli bez dodatku cukru

 

słodkie pieczywo, duża ilość pieczywa pszennego, musli z dodatkiem cukru

 

Mleko i produkty mleczne

mleko 0%, 0,5%, jogurty naturalne, kefiry, maślanki, biały ser chudy, serek granulowany „light”

 

mleko tłuste, jogurty tłuste, śmietana, mleko skondensowane, ograniczać: serki homogenizowane, sery pleśniowe, sery żółte, serki topione, sery typu Feta

 

Mięso, wędliny, ryby

mięsa chude (wołowina, cielęcina, kurczak bez skóry, indyk bez skóry, chuda wieprzowina), chude wędliny,

ryby dozwolone wszystkie (nie smażone!), zwłaszcza polecane ryby morskie (łosoś, makrela, dorsz, śledź, halibut, tuńczyk)

 

mięsa tłuste (wieprzowina, gęsi, kaczki, baranina), wędliny tłuste, pasztety, tłuste wyroby garmażeryjne;

ryby: smażone

 

Tłuszcze

margaryny miękkie (smarować cienką warstwą), masło w ograniczonej ilości, oleje roślinne do surówek (rzepakowy, słonecznikowy, sojowy) do smażenia (rzepakowy, oliwa z oliwek)

 

smalec, słonina, boczek, margaryny twarde, śmietana

Ziemniaki

gotowane, kopytka

frytki, ziemniaki smażone, placki ziemniaczane, czipsy

Warzywa

wszystkie warzywa świeże i mrożone, na surowo lub gotowane

 

warzywa z zasmażkami, warzywa smażone, z majonezem

 

Owoce

świeże i mrożone bez dodatku cukru, bitej śmietany,

winogrona, banany – w ograniczonej ilości

 

owoce konserwowe słodzone, desery owocowe z bitą śmietaną

 

Cukier i słodycze

miód w małej ilości

 

wszystkie słodycze eliminować!

 

Zupy

zupy warzywne, zupy bez śmietany , bez zasmażek

zupy zaprawiane śmietaną, zasmażkami, tłuste rosoły, zupy w proszku

Przyprawy i sosy

wszystkie dozwolone, sól w ograniczonych ilościach

sosy na tłustych wywarach, sosy i kremy sałatkowe, tłustej śmietanie, majonez

 

Desery

kompoty, kisiele, galaretki, musy, sałatki owocowe, koktajle mleczne z owocami

wszystkie słodycze eliminować!

 

Napoje

soki owocowe bez cukru, warzywne, herbatki owocowe, woda mineralna, herbata, kawa, kawa zbożowa na chudym mleku

 

słodkie napoje gazowane

 

 

0 komentarzy

Inne nowości z kategorii Choroba a dieta: