Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Produkty i potrawy dozwolone lub niewskazane w diecie osób z nadciśnieniem tętniczym
Wyszukiwarka
Home 9 Choroba a dieta 9 Produkty i potrawy dozwolone lub niewskazane w diecie osób z nadciśnieniem tętniczym

Produkty i potrawy dozwolone lub niewskazane w diecie osób z nadciśnieniem tętniczym

Autor

Co jeść a czego unikać, gdy chorujesz na nadciśnienie tętnicze.
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Produkty i potrawy dozwolone lub niewskazane w diecie osób z nadciśnieniem tętniczym

Nazwa produktu lub potrawy

Produkty i potrawy zalecane

Produkty i potrawy niewskazane

Produkty zbożowe

  • pieczywo z pełnego ziarna, niskosodowe, lekko czerstwe
  • płatki: owsiane, jęczmienne, żytnie, jaglane
  • otręby: pszenne, owiane, żytnie, jaglane
  • kasze: manna, krakowska, jaglana, jęczmienna, gryczana, pęczak, kukurydziana
  • ryż: brązowy, dziki, czerwony
  • makarony: najlepiej bezjajeczne, razowe, gryczane
  • pieczywo świeże, z dużą zawartością soli
  •  płatki kukurydziane, słodkie płatki śniadaniowe np. czekoladowe, miodowe
  • pieczywo cukiernicze z dodatkiem proszku do pieczenia
  • produkty smażone na głębokim tłuszczu np. pączki, faworki, racuchy,
  • ciasto francuskie, ciasta kruche, bułeczki maślane, ciasta z kremem, torty, ptysie

Mleko i produkty mleczne

  • mleko słodkie o obniżonej zawartości tłuszczu – do 2%
  • napoje mleczne fermentowane (mleko zsiadłe, jogurty, kefiry, maślanka, mleko acidofilne) o zawartości tłuszczu do 2%
  • sery twarogowe chude i półtłuste
  • serki homogenizowane półtłuste
  • mleko słodkie i napoje mleczne o zawartości tłuszczu powyżej 2%
  • mleko skondensowane
  • sery twarogowe i serki homogenizowane tłuste
  • sery typu „Feta”, „Fromage”
  • sery żółte
  • serki topione
  • sery pleśniowe typu: brie, camembert, roquefort

 

Jaja i potrawy z jaj

  • białko jaja, całe jaja (w ograniczonych ilościach)
  • jaja gotowane na miękko, w koszulkach
  • jajecznica i omlet na parze, bez dodatku tłuszczu
  • jajecznica, omlet, jajka sadzone, smażone na tłuszczu, zwłaszcza na smalcu, słoninie, boczku

 

 

Mięso i wędliny

  • chude mięsa: cielęcina, wołowina, kurczaki i indyki (bez skóry), wieprzowina (schab, polędwica, szynka)
  • chude wędliny (w ograniczonych ilościach): polędwica, szynka gotowana, wędliny drobiowe
  • tłuste mięsa: wieprzowina, baranina, gęsi, kaczki
  • tłuste wędliny, konserwy mięsne, wędliny podrobowe, pasztety
  • mięsa mocno peklowane oraz mocno przyprawione

Ryby i owoce morza

  • chude ryby morskie: dorsz, sola, morszczuk, tuńczyk
  • chude ryby słodkowodne: sandacz, leszcz, szczupak, okoń
  • tłuste ryby morskie (w ograniczonych ilościach): śledź, makrela, łosoś
  • owoce morza
  • śledzie i inne ryby solone
  • ryby wędzone
  • konserwy rybne
  • pasztety z ryb homogenizowanych
  • owoce morza w formie przetworzonej np. marynowane, w słonej zalewie

Tłuszcze

  • margaryny miękkie – w kubeczkach (w ograniczonych ilościach
  • margaryny wzbogacane w sterole roślinne (w ograniczonych ilościach)
  • świeże masło (w ograniczonych ilościach)
  • oliwa z oliwek, olej rzepakowy niskoerukowy, słonecznikowy, sojowy, z pestek winogron
  • słodka śmietanka o zawartości tłuszczu do 12%
  • smalec
  • słonina
  • podgardle
  • boczek
  • margaryny twarde – w kostkach
  • masło solone
  • śmietana o zawartości tłuszczu powyżej 12%

Ziemniaki

  • gotowane: tradycyjnie w wodzie, na parze, w mundurkach
  • w postaci purée (bez dodatku masła)
  • pieczone (bez dodatku tłuszczu): w mundurkach, w folii
  • smażone lub odsmażane
  • frytki
  • placki ziemniaczane
  • chipsy, prażynki

Warzywa

  • buraki, marchew, seler korzeniowy, seler naciowy, pietruszka, por, szpinak, szparagi, brokuły, kalafior, kalarepka, kabaczek, cukinia, bakłażan, kapusta biała, czerwona, włoska, brukselka, pomidory, ogórki zielone, rzodkiewka, papryka, sałata, sałata rzymska, cykoria, rukola, roszponka, fasolka szparagowa, groszek cukrowy
  • nasiona roślin strączkowych np. soja, soczewica, ciecierzyca, groch, fasola, bób
  • warzywa konserwowe i marynowane, pikle
  • warzywa kwaszone: ogórki, kapusta
  • grzyby marynowane
  • warzywa mrożone z dodatkami sosów
  • mrożone, gotowe dania warzywne
  • warzywa smażone lub przyrządzane z dużą ilością tłuszczu
  • surówki i sałatki łączone majonezem lub śmietaną

Owoce i przetwory owocowe

  • jabłka, pomarańcze, cytryny, mandarynki, grejpfruty, kiwi, ananasy, brzoskwinie, nektarynki, morele, wiśnie truskawki, poziomki, maliny, jeżyny, borówki amerykańskie, czarne jagody, porzeczki, arbuzy, melony,
  • czereśnie, śliwki, winogrona – w umiarkowanych ilościach
  • soki owocowe bez dodatku cukry
  • kompoty i dżemy niskosłodzone
  • kompoty i dżemy wysokosłodzone
  • soki owocowe z dodatkiem cukry
  • syropy owocowe

Orzechy i nasiona

  • orzechy bez dodatku soli: arachidowe, włoskie, laskowe, pistacje, nerkowce (w umiarkowanych ilościach)
  • nasiona: dyni, słonecznika, sezamu
  • orzechy solone
  • orzeszki w panierce (skorupce) np. paprykowej, serowej
  • orzeszki w karmelu
  • pestki słonecznika w karmelu lub miodzie

Zupy

  • na wywarach warzywnych
  • zaprawiane delikatną zawiesiną z mąki i wody lub mleka
  • zupy mleczne (z mleka o zawartości tłuszczu do 2%)
  • zupy owocowe (bez cukru lub z niewielkim dodatkiem cukru)
  • buliony i tłuste rosoły
  • z zasmażkami
  • zabielane tłustą śmietaną
  • zupy w proszku, z koncentratu, z dodatkiem kostek rosołowych, z dodatkiem przypraw typu „Vegeta”, „Kucharek”, „Jarzynka” itd.

Potrawy z mięsa i ryb

  • gotowane
  • duszone bez uprzedniego obsmażania lub krótko obsmażane na małej ilości dozwolonego tłuszczu
  • pieczone w folii aluminiowej, w pergaminie lub rękawie foliowym
  • budynie, pulpety, potrawki
  • smażone w głębokim tłuszczu
  • pieczone z dodatkiem tłuszczu

Potrawy z mąki i kasz

  • pierogi (w ograniczonych ilościach) z owocami, serem twarogowym chudym, chudym mięsem, nadzieniem warzywnym
  • pierogi leniwe z sera twarogowego chudego (w ograniczonych ilościach)
  • pyzy (w ograniczonych ilościach) bez nadzienia lub nadziewane chudym mięsem
  • kopytka (w ograniczonych ilościach)
  • knedle z owocami (w ograniczonych ilościach)
  • kasze gotowane na sypko lub rozklejane
  • naleśniki, racuchy, placki z mąki pełnoziarnistej, orkiszowej smażone na małej ilości tłuszczu
  • naleśnik smażone na głębokim tłuszczu
  • racuchy smażone na głębokim tłuszczu
  • paszteciki
  • potrawy odsmażane
  • kasze zasmażane z dodatkiem tłuszczu
  • kotlety z kaszy

Potrawy z warzyw

  • gotowane
  • duszone bez dodatku tłuszczu
  • surówki
  • soki
  • smażone
  • duszone z dodatkiem tłuszczu
  • mocno przyprawione

Sosy

  • łagodne
  • na wywarach warzywnych
  • zaprawiane zawiesiną z mąki i wody lub mleka
  • pikantne
  • majonez i sosy majonezowe
  • na wywarach z kości lub tłustych mięs
  • z dodatkiem tłustej śmietany

Cukier i słodycze

  • cukier (w niewielkich ilościach)
  • miód pszczeli
  • kakao
  • czekolada, batony, czekoladki
  • chałwa

Ciasta i ciastka

  • ciasto drożdżowe
  • biszkopty
  • wafle (bez nadzienia)
  • ciasta i ciastka pieczone z dodatkiem proszku do pieczenia
  • kruche ciastka
  • ciasta i ciastka francuskie
  • faworki, pączki
  • torty oraz ciastka z kremem lub bitą śmietaną

Desery

  • kisiele, galaretki
  • budynie na chudym mleku
  • przeciery owocowe, musy, sorbety
  • pieczone jabłka
  • lody
  • kremy
  • bita śmietana

Przyprawy

  • sól magnezowa, potasowa
  • pieprz ziołowy, pieprz naturalny
  • mięta, melisa, cynamon, wanilia, goździki, kminek, ziele angielskie, szafran, koperek, natka selera, pietruszki, lubczyk, majeranek, tymianek, oregano
  • sok z cytryny
  • zmiażdżony lub posiekany czosnek
  • cebula (w niewielkich ilościach)
  • sól kuchenna (NaCl)
  • mieszanki przypraw zawierające dużą ilość soli np. „Jarzynka”, „Vegeta”, „Kucharek”
  • ocet, musztarda
  • ketchup
  • magii, sos sojowy

 

 

0 komentarzy

Inne nowości z kategorii Choroba a dieta: