Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Strona główna/ABC Żywienia/Co kryje etykieta/Jak sprawdzić, do kiedy możemy...
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Jak sprawdzić, do kiedy możemy bezpiecznie spożyć produkt

Jak sprawdzić, do kiedy możemy bezpiecznie spożyć produkt

7 czerwca 2019     czas czytania < 1
Czy zastanawiałeś się, skąd producent wie, do kiedy możesz zjeść dany produkt? Jednym ze sposobów określenia „terminu ważności” są tzw. próby przechowalnicze. W toku tych eksperymentów umieszcza się produkt w komorze, w której prowokuje się szybsze psucie badanego produktu. 

Obowiązkiem producenta jest zapewnienie nam, konsumentom, bezpiecznej żywności

Producent ma wiele obowiązków względem nas, czyli konsumentów, a jednym z nich jest określenie terminu ważności, czyli do kiedy produkt jest bezpieczny i zachowuje swoje właściwości pod warunkiem jego właściwego przechowywania.

Kiedy możemy zjeść produkt po upływie „daty ważności”?

W celu uzyskania odpowiedzi na powyższe pytanie kluczowe jest poznanie dwóch sformułowań, które wbrew pozorom nie oznaczają tego samego.

„Należy spożyć do:” – napis umieszczany na produktach szybko psujących się, np.: jogurtach, mleku czy wędlinach. Tak opisanych produktów nie jedzmy po upłynięciu terminu umieszczonego na opakowaniu, gdyż mogą się w nich rozwinąć niekorzystne dla zdrowia bakterie, czyli ryzykujemy zatrucie. Taki produkt może być niebezpieczny!

„Najlepiej spożyć przed:”/„Najlepiej spożyć przed końcem:” – napis ten umieszcza się najczęściej na produktach sypkich, które nie psują się łatwo i zachowują swoje właściwości, jeśli są przechowywane w odpowiednich warunkach (określonych przez producenta), np.: mąka, ryż, kasza. Jeśli w domu mamy mąkę, ryż lub kaszę po terminie oznaczonym na opakowaniu, nie musimy ich wyrzucać, ponieważ nie stwarzają one zagrożenia dla naszego zdrowia. Upłynięcie tego terminu oznacza jednak, że w produktach tych mogła się zmniejszyć się zawartość niektórych składników odżywczych, np. witamin.

Niezależnie od użytego terminu nie wolno handlować produktami po „terminie ważności”. Jeśli znajdziemy taki produkt na półce – żądajmy jego wycofania od pracowników sklepu. Jesteśmy wtedy świadomymi konsumentami.

0 komentarzy

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Jak sprawdzić, do kiedy możemy bezpiecznie spożyć produkt

To może Cię zainteresować