Jeśli chcemy pozbyć się nadmiernej masy ciała na zawsze, bez efektu jojo, zapomnijmy o jakichkolwiek restrykcyjnych, krótkotrwałych dietach. Skuteczny ubytek tkanki tłuszczowej możliwy jest jedynie przy wprowadzeniu stałych zmian w sposobie żywienia, które bez szkody dla zdrowia, będą towarzyszyć nam przez całe życie. Menu oparte na samych zupach, nie wpisuje się w zasady racjonalnego żywienia.
Odchudzanie „na zupie” – dlaczego nie warto?
- Dieta oparta na spożyciu zup jest z reguły bardzo niskokaloryczna, a jej stosowanie może doprowadzić do spowolnienia metabolizmu. Po zakończeniu diety i powrocie do starych nawyków żywieniowych, prędzej czy później możemy spodziewać się powrotu utraconych kilogramów.
- Stosowanie diety „zupowej” zwiększa ryzyko powstawania niedoborów składników odżywczych, np. białka i tłuszczów. Źródłem białka w diecie są: mięso, ryby, jaja, nasiona roślin strączkowych. Jeśli zupy nie zawierają tych składników, może dojść do powstawania niedoborów.
- Dieta odchudzająca oparta na spożywaniu jedynie produktów płynnych może doprowadzić do zaburzenia perystaltyki jelit, co po zakończeniu jej stosowania może być przyczyną powstawania zaparć.
- Dieta „na zupach” może być nudna i monotonna, co zwiększa chęć spożycia „normalnego” posiłku i może sprzyjać jej nagłemu porzuceniu, a nawet kompulsywnemu objadaniu.
- Skuteczną drogą do redukcji nadmiernej masy ciała jest połączenie odpowiedniej diety z aktywnością fizyczną. Stosując niskokaloryczną dietę opartą na spożyciu zup, energii na ćwiczenia może nam po prostu zabraknąć.
Zupa „na tak” – w zbilansowanej diecie
Pomimo tego, że spożycie samych zup może niekorzystnie odbić się na naszym zdrowiu, są one rewelacyjnym daniem, które możemy zjeść o każdej porze dnia i roku. Kto nie pamięta smaku zupy mlecznej na śniadanie, rozgrzewającego rosołu podczas rodzinnego obiadu i orzeźwiającego chłodnika w upalne popołudnie?
Dzięki temu, że zupy są z reguły stosunkowo niskokaloryczne, doskonale wpisują się w jadłospis, którego celem jest redukcja nadmiernej masy ciała lub utrzymanie szczupłej sylwetki.
- Zupy są daniem, dzięki któremu w łatwy sposób możemy przemycić w diecie sporo warzyw. Podane w formie zup kremów warzywa, mogą łatwo ukryć się przed dziećmi, a także stanowić uzupełnienie ich spożycia w stosunkowo łatwostrawnej formie w przypadku osób starszych.
- Zupa na zimno, czyli chłodnik może być źródłem produktów mlecznych w naszej diecie. Te szczególnie wartościowe fermentowane produkty mleczne, takie jak kefir, maślanka czy jogurt naturalny stanowią bowiem ich bazę.
- Zupa na deser, czyli owocowa zupa, sprawdzi się również w formie podwieczorku. Zabielana jogurtem i spożywana z pełnoziarnistym makaronem jest fantastycznym posiłkiem nawet dla osób, które się odchudzają.
- Do niewątpliwych zalet zup należy również ich szybkość przygotowania i łatwość przechowywania. Nadmiar zupy możemy zamrozić (bez ziemniaków, makaronu, ryżu i kaszy) i wykorzystać np. w kolejnym tygodniu.
Zupa zupie nierówna
Kaloryczność zup jest jednak bardzo zróżnicowana. Zależy ona m.in. od rodzaju wywaru, na którym została przygotowana oraz użytych dodatków.
Różnorodność zup jest wielką zaletą i zachęca do ich spożycia. Różna konsystencja, barwa i smak sprawiają, że śmiało i z pożytkiem dla naszego zdrowia mogą one stanowić codzienny element diety. Jednak żywienie oparte na spożyciu samych zup, może okazać się niedoborowe pod względem kalorycznym oraz odżywczym.
- Kunachowicz H., Przygoda B., Nadolna I., Iwanow K.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wydanie II zmienione, PZWL, Warszawa 2017
- Program komputerowy Dieta 5, IŻŻ
0 komentarzy