Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Ciasto z kaszy jaglanej
Wyszukiwarka
Home 9 Przepisy 9 Desery 9 Ciasto z kaszy jaglanej

Ciasto z kaszy jaglanej



Kaloryczność 1 porcji: 293 kcal

  • Białko: 5,5 g
  • Tłuszcz: 19,5 g
  • Węglowodany: 23,4 g
  • Błonnik: 4 g

Składniki:

  • 200 g suchej kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka krowiego (lub roślinnego)
  • 200 g wiórków kokosowych
  • Polewa:
  • 2 tabliczki czekolady z zawartością kakao min. 75%
  • 2 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

1. Kaszę jaglaną opłukać pod wodą, przeleć wrzątkiem. Następnie ponownie przepłukać pod bieżącą wodą w celu pozbycia się goryczki.
2. Kaszę gotować w 2 szklankach mleka przez ok. 20 min. aż kasza wchłonie prawie całe mleko.
3. Pod koniec gotowania dodać wiórki kokosowe, całość wymieszać i jeszcze przez chwilę gotować.
4. Następnie ciasto ostudzić i przełożyć do formy.

Polewa:

5. 2 tabliczki czekolady rozpuścić z 2 łyżkami mleka.
6. Po rozpuszczeniu delikatnie ostudzić, ale nie doprowadzić do ponownego zastygnięcia i polać wcześniej przygotowane ciasto.
7. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.

Autor przepisu: mgr Aleksandra Wedziuk
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje