Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Strona główna/Dzieci i młodzież/Młodzież/Pomysły na zdrowe sałatki
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Pomysły na zdrowe sałatki

Pomysły na zdrowe sałatki

8 grudnia 2016     czas czytania 2 min
Sałatki, które poprawią urodę i zapewnią zdrową cerę.

SAŁATKA „Zdrowa cera”(poprawia zdrowie skóry)

Składniki:

  • 4 łyżki płatków owsianych

  • 1 łyżka miodu

  • 2 jabłka

  • 8 łyżek jogurtu naturalnego

  • 3 suszone morele

  • sok z połowy cytryny

  • gruszka lub pomarańcza

  • orzechy (dowolne, np. włoskie)

Sposób wykonania:

Płatki owsiane namoczyć w wodzie (około 1 godziny). Morele suszone również namoczyć w wodzie (około 1 godziny). Pozostałe owoce dokładnie umyć. Jabłko zetrzeć na grubej tarce, gruszkę pokroić bez obierania skórki. Orzechy drobno posiekać.

Wszystkie składniki połączyć i wymieszać z jogurtem i miodem. Pokropić sokiem z cytryny. Można spożywać np. na śniadanie lub podwieczorek.

SURÓWKA „Morskie opowieści” (poprawia urodę)

Składniki:

  • kasza gryczana – 1 woreczek

  • groszek zielony – ½ puszki

  • ogórek kwaszony – 2 szt.

  • cebulka dymka – 1 szt.

  • makrela wędzona lub tuńczyk – 3 łyżki

  • marchewka – 1 surowa, mała

  • pokrojona natka pietruszki – 1 garść

  • majonez niskotłuszczowy – 1 łyżka

Sposób wykonania:

Kaszę ugotować. Ogórek i dymkę pokroić, marchewkę utrzeć na grubej tarce, groszek odcedzić z zalewy. Wszystkie składniki połączyć. Dodać trochę pieprzu i łyżkę majonezu niskotłuszczowego.

Można spożywać np. na II śniadanie, kolację lub kiedy przyjdzie ochota.

SAŁATKA „Karaiby” (poprawia urodę)

Składniki:

  • ryż brązowy – 1 woreczek

  • ananas z puszki – 5 plastrów

  • pierś z kurczaka gotowana – 1 szt. mała

  • papryka czerwona surowa – ½ dużej sztuki

  • pokrojona natka pietruszki – 1 garść

  • rodzynki – 2 łyżki

  • majonez niskotłuszczowy – ok. 1 łyżka

Sposób wykonania:

Rodzynki namoczyć w wodzie (około 1 godz.). Ananasy pokroić w kawałki (nie za drobno).

Pokroić paprykę i pierś z kurczaka. Wszystkie składniki wymieszać (zostawić trochę natki pietruszki), dodać trochę majonezu niskotłuszczowego do smaku. Całość posypać odłożoną natką pietruszki.

Można spożywać np. na II śniadanie, kolację lub kiedy przyjdzie ochota.

SAŁATKA „Farmerska” (zdrowa cera)

Składniki:

  • sałata lodowa lub krucha – ½ główki

  • papryka czerwona – ½ szt.

  • cebulka dymka – 2 szt.

  • marchewka – 1 szt.

  • pomidor – 1 średni

  • jajo ugotowane na twardo – 1 szt.

  • jogurt naturalny – 1 op. małe

  • śliwki suszone – 3 szt.

Sposób wykonania:

Sałatę, paprykę, pomidor, cebulkę – dokładnie umyć, osuszyć. Śliwki namoczyć w wodzie (około 1 godz.). Sałatę poszarpać. Paprykę, pomidor, cebulkę i jajo pokroić w kostkę, a śliwki – drobno. Marchew zetrzeć na grubej tarce.

Wymieszać wszystkie składniki. Polać jogurtem i ponownie delikatnie wymieszać.

 

0 komentarzy

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Pomysły na zdrowe sałatki

To może Cię zainteresować