Rola drugiego śniadania:
-
dostarcza organizmowi potrzebną energię i składniki pokarmowe;
-
wpływa na lepszą koncentrację, zapamiętywanie, zdolność uczenia, lepsze wyniki w nauce, rozwój intelektualny;
-
wpływa na wydolność i sprawność, siłę fizyczną, dobre samopoczucie;
-
kształtuje prawidłowe nawyki żywieniowe.
Czy wiesz, że… dzieci, które nie spożywają drugiego śniadania, częściej skarżą się na bóle głowy, złe samopoczucie, rozdrażnienie i konflikty z rówieśnikami.
Co warto zjeść na drugie śniadanie?
Najbardziej popularne drugie śniadanie to kanapka. Jest to smaczny i zdrowy pomysł, jeśli jednak zadbamy o odpowiednie jej urozmaicenie. Najlepiej, aby kanapka zawierała pieczywo razowe i do wyboru: ser, twaróg lub chudą wędlinę oraz warzywo, np. liść sałaty, cykorii, plasterki pomidora, ogórka, papryki.
Do kanapki warto dołączyć owoc sezonowy lub warzywo jako źródło witamin. Pokrojone owoce i warzywa, owoce suszone, sałatki, twarożki dziecko może łatwo zabrać ze sobą do szkoły w plastikowym pojemniku na żywność.
Napojami, które będą dobrym uzupełnieniem drugiego śniadania, są: woda mineralna, herbatki owocowe, soki owocowe i warzywne oraz napoje mleczne.
Szukasz więcej inspiracji na zdrowe śniadanie? Sprawdź pomysły na zdrowe kanapki, sałatki, koktajle i soki.
0 komentarzy