Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Dieta w osteoporozie - produkty zalecane i niewskazane
Wyszukiwarka
Home 9 Choroba a dieta 9 Dieta w osteoporozie – produkty zalecane i niewskazane

Dieta w osteoporozie – produkty zalecane i niewskazane

Autor

Przygotowaliśmy zestawienie produktów żywnościowych zalecanych i niewskazanych dla osób z osteoporozą.
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Dieta w osteoporozie - produkty zalecane i niewskazane
Produkty zalecane Produkty niewskazane
Mleko i napoje mleczne zawierające mniej niż 2% tłuszczu oraz sery*; mleko krowie, owcze i kozie, maślanka, serwatka, kefir, jogurt, inne napoje fermentowane, koktajle mleczno-owocowe, sery żółte, twaróg, sery twarogowe, feta o obniżonej zawartości tłuszczu, mozzarella

*Warto wybierać sery o mniejszej zawartości tłuszczu.

Tłuste serki typu fromage, bardzo tłuste twarożki, serki topione, tłuste sery żółte i pleśniowe, śmietana i śmietanka
Tłuste ryby morskie (łosoś, sardynki, makrela, śledź, pstrąg,  halibut, sola, tilapia,  szprotki), turbot, flądra – świeże, mrożone, ryby wędzone o małej zawartości soli oraz konserwy rybne; chude gatunki ryb: sola, dorsz; owoce morza – homary, langusty, kraby, krewetki, małże, ślimaki, kałamarnice, ośmiornice Paprykarz, ryby wędzone o dużej zawartości soli i marynowane, pasty rybne
Owoce świeże i suszone (wszystkie)
Warzywa* świeże i gotowane (zwłaszcza liściaste), sałata, rukola, jarmuż, brokuły, kapusta,  kalafior, brukselka, kiełki, kukurydza, marchew, pietruszka, seler, cukinia, dynia, patisony, pomidor, papryka, czosnek, cebula, por, kalarepa, rzodkiewki, rzepa, fasolka szparagowa, groszek zielony

*Warzywa warto jadać w postaci surówek z dodatkiem oleju rzepakowego lub oliwy, gotowane lub pieczone. Unikamy zasmażanej bułki tartej.

Szczaw, buraki, botwina, rabarbar, szpinak

– warzywa bogate w szczawiany

Suche nasiona roślin strączkowych (polecane wszystkie): soja, soczewica, fasola, groch, ciecierzyca, bób; tofu, temph, kotlety sojowe, produkty dla wegan i wegetarian wzbogacane w wapń
Chude mięsa* (również jako wędlina): drób, cielęcina, dziczyzna, królik, chuda wołowina, wieprzowina, chude wędliny

*Należy unikać smażenia, panierowania i używania tłustych sosów  oraz sosów z torebki

Tłuste kawałki mięsa, kiełbasy peklowane, wędliny* peklowane i wędzone, podroby, pasztety, parówki

*Należy unikać przetworów mięsnych (wędlin) konserwowanych fosforanami, a także słonych wędlin.

Jaja
Pieczywo* razowe: graham, żytnie, orkiszowe, wieloziarniste oraz kasze (gryczana, jaglana, jęczmienna), ryż, makarony zwłaszcza pełnoziarniste, płatki zbożowe wzbogacane, płatki żytnie, owsiane, jęczmienne,  ziarna żyta, pszenicy

*Warto wybierać pieczywo z soją, na maślance, z dodatkiem serwatki i mleka.

Słodkie pieczywo cukiernicze, ciasta, płatki śniadaniowe słodzone, kakaowe, czekoladowe, z miodem itp.
Nasiona (sezamu, maku i słonecznika), orzechy i migdały
Tłuszcze: oleje roślinne (olej rzepakowy, oliwa z oliwek), margaryny kubkowe wzbogacane w witaminę D do smarowania pieczywa oraz masło Tłuszcze zwierzęce*: boczek, smalec, słonina.

*Niewskazane jest nadmierne spożycie tłuszczów zwierzęcych, gdyż nadmiar tłuszczu zwiększa wydalanie wapnia z organizmu i obniża jego przyswajanie z przewodu pokarmowego, ponadto nasycone tłuszcze mogą wiązać wapń i witaminę D.

Napoje: wody mineralne zawierające wapń, herbaty ziołowe i owocowe, słaba herbata, mleko sojowe, orkiszowe, ryżowe, owsiane, soki bez dodatku cukru Alkohol**, napoje gazowane***, napoje energetyzujące.

**Unikać spożycia alkoholu. Alkohol spożywany powyżej 75 ml/tydzień (czystego etanolu) może hamować wytwarzanie tkanki kostnej.

***Unikać spożycia napojów gazowanych, w których fosfor występuje jako regulator smaku oraz mocno słodzonych.

 

Inne produkty i dodatki: zioła, kurkuma, curry, koncentrat pomidorowy Unikanie spożycia nadmiernych ilości soli*.

*Można spożywać do 5 g dziennie, co odpowiada płaskiej 1 łyżeczce do herbaty.

Należy unikać słonych przekąsek typu: chipsy lub słone i panierowane orzeszki, paluszki z solą, krakersy oraz przyprawy typu jarzynka, gotowych dressingów i dipów, gotowych sosów, sosu sojowego, majonezu.

Unikać spożycia koncentratów spożywczych, zup w proszku i sosów, gotowych dań mrożonych, produktów typu fast food, wszystkich zupek i innych gotowych produktów w proszku, np. panierki (mają dużo fosforu)

 

Desery: budyń, galaretka, sorbety, gotowe desery sojowe Czekolada, kakao, słodycze*.

*Unikać produktów o wysokiej zawartości cukru, jak ciastka, cukierki, batoniki, które mają małą wartość odżywczą.

0 komentarzy

Inne nowości z kategorii Choroba a dieta: