Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Wykaz produktów spożywczych nasilających lub łagodzących różne dolegliwości u osób ze stomią

Wykaz produktów spożywczych nasilających lub łagodzących różne dolegliwości u osób ze stomią

12 maja 2017     czas czytania < 1
Osoby mające stomię czasem skarżą się na dolegliwości o rożnym charakterze i nasileniu. W większym lub mniejszym stopniu utrudniają one normalną aktywność. U jednych osób będą to zaparcia, u innych biegunka bądź wytwarzanie nadmiernych ilości gazów jelitowych. W przypadku ileostomii istnieje ryzyko jej zablokowania przez produkty, które nie zostaną do końca strawione w przewodzie pokarmowym. Warto też wiedzieć, które produkty mogą wpływać na kolor stolca.

W artykule Stomia – na co zwracać uwagę w diecie przedstawiamy informacje na temat stomii, a także zalecenia żywieniowe dla chorych ze stomią.

Poniżej zestawiamy produkty spożywcze, które mogą nasilać lub łagodzić dolegliwości związane ze stomią.

  • alkohol
  • napoje gazowane
  • nasiona roślin strączkowych (fasola, groch, bób)
  • kapusta
  • kalafior
  • ogórek
  • rzodkiewki
  • cebula
  • mleko
  • czekolada
  • sery pleśniowe
  • jaja
  • nasiona roślin strączkowych (fasola, groch, bób)
  • ryby, zwłaszcza konserwy rybne w oleju, w pomidorach, solone śledzie
  • kapusta
  • kalafior
  • cebula
  • czosnek
  • szparagi
  • żurawina, sok żurawinowy
  • sałata
  • pietruszka
  • mleczne napoje fermentowane (jogurt naturalny, kefir, maślanka)
  • masło
  • szparagi
  • buraki
  • truskawki
  • sos pomidorowy
  • barwniki żywności
  • lukrecja
  • leki i suplementy diety zawierające żelazo
  • ziarna zbóż
  • otręby
  • świeże owoce
  • suszone śliwki
  • rodzynki
  • surowe warzywa
  • mleko
  • ostre przyprawy
  • surowa kapusta
  • seler
  • kukurydza
  • ananas
  • skórka jabłka
  • białe włókna pomarańczy
  • suszone owoce
  • grzyby
  • orzechy
  • wiórki kokosowe
  • nasiona
  • popcorn
  • otręby pszenne
  • świeże owoce
  • soki owocowe
  • gotowane owoce
  • gotowane warzywa
  • woda
  • herbata
  • kawa
  • ciepłe napoje
  • mus jabłkowy
  • banany
  • przetarta gotowana marchew
  • gotowany biały ryż
  • sucharki
  • woda
  • herbatka ziołowa
  1. Burch J., Care of patients with a stoma, Nurs. Stand., 2013, 27, 32, 49-56.
  2. Jarosz M. (red.), Żywienie chorych ze stomią, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2007.
  3. Jarosz M., Żywienie przez stomię, [w:] Dietetyka. Żywność, żywienie w prewencji i leczeniu, pod red. M. Jarosza. Warszawa, IŻŻ, 2016.
  4. Pachocka L.M., Urbanik A., Zasady żywienia chorych z wyłonioną stomią, Wiad. Lek. 2016, 69, 1, 33-36.

0 komentarzy

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Wykaz produktów spożywczych nasilających lub łagodzących różne dolegliwości u osób ze stomią

To może Cię zainteresować