W artykule Stomia – na co zwracać uwagę w diecie przedstawiamy informacje na temat stomii, a także zalecenia żywieniowe dla chorych ze stomią.
Poniżej zestawiamy produkty spożywcze, które mogą nasilać lub łagodzić dolegliwości związane ze stomią.
- alkohol
- napoje gazowane
- nasiona roślin strączkowych (fasola, groch, bób)
- kapusta
- kalafior
- ogórek
- rzodkiewki
- cebula
- mleko
- czekolada
- sery pleśniowe
- jaja
- nasiona roślin strączkowych (fasola, groch, bób)
- ryby, zwłaszcza konserwy rybne w oleju, w pomidorach, solone śledzie
- kapusta
- kalafior
- cebula
- czosnek
- szparagi
- żurawina, sok żurawinowy
- sałata
- pietruszka
- mleczne napoje fermentowane (jogurt naturalny, kefir, maślanka)
- masło
- szparagi
- buraki
- truskawki
- sos pomidorowy
- barwniki żywności
- lukrecja
- leki i suplementy diety zawierające żelazo
- ziarna zbóż
- otręby
- świeże owoce
- suszone śliwki
- rodzynki
- surowe warzywa
- mleko
- ostre przyprawy
- surowa kapusta
- seler
- kukurydza
- ananas
- skórka jabłka
- białe włókna pomarańczy
- suszone owoce
- grzyby
- orzechy
- wiórki kokosowe
- nasiona
- popcorn
- otręby pszenne
- świeże owoce
- soki owocowe
- gotowane owoce
- gotowane warzywa
- woda
- herbata
- kawa
- ciepłe napoje
- mus jabłkowy
- banany
- przetarta gotowana marchew
- gotowany biały ryż
- sucharki
- woda
- herbatka ziołowa
- Burch J., Care of patients with a stoma, Nurs. Stand., 2013, 27, 32, 49-56.
- Jarosz M. (red.), Żywienie chorych ze stomią, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2007.
- Jarosz M., Żywienie przez stomię, [w:] Dietetyka. Żywność, żywienie w prewencji i leczeniu, pod red. M. Jarosza. Warszawa, IŻŻ, 2016.
- Pachocka L.M., Urbanik A., Zasady żywienia chorych z wyłonioną stomią, Wiad. Lek. 2016, 69, 1, 33-36.
0 komentarzy