Śniadania i kolacje

Sałatka z komosą ryżową, tofu i słonecznikiem

Sałatka z komosą ryżową, tofu i słonecznikiem

Składniki (2 porcje):

  • 6 łyżek suchej komosy ryżowej
  • 2/3 szklanki wody
  • 2 plastry tofu wędzonego (50 g)
  • 2 garście rukoli
  • 16 pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka nasion słonecznika
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta pieprzu
Placuszki twarogowe z owocami

Placuszki twarogowe z owocami

Składniki (na 4 porcje): – 1 opakowanie twarogu półtłustego (250 g) – 3 jajka – 3 łyżki mąki pszennej – 3 łyżki mąki razowej – 1 łyżka cukru wanilinowego – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 1 łyżka oleju rzepakowego – 1 szklanka owoców leśnych np. borówek i malin – szczypta cynamonu

Naleśniki gryczane z twarogiem i musem jagodowym

Naleśniki gryczane z twarogiem i musem jagodowym

Składniki (3 porcje- 6 naleśników):
– 1⁄2 szklanki mąki gryczanej
– 1 jajko
– 1⁄2 szklanki mleka 2%
– 1⁄2 szklanki wody
– 2 łyżki oleju rzepakowego
– szczypta soli
– 150 g twarogu półtłustego
– 3⁄4 szklanki jogurtu naturalnego
– 1 łyżeczka miodu – szczypta cynamonu
– 1 szklanka czarnych jagód

Sałatka z arbuza i fety

Sałatka z arbuza i fety

Składniki (2 porcje): -2 kawałki arbuz – 1⁄2 ogórka – 1 garść świeżej mięty – 3 plastry chudego sera feta – 2 łyżeczki oliwy z oliwek – 2 łyżki soku z cytryny – szczypta soli i pieprzu

Sałatka z kaszą jaglaną

Sałatka z kaszą jaglaną

Przepis na 2 porcje Składniki: – 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej – 1 awokado – 1 pomidor – ½ żółtej papryki – 3 garście roszponki – 3 łyżki posiekanego szczypiorku – 2 łyżki oliwy z oliwek

Placuszki z cukinii z sosem jogurtowym i łososiem

Placuszki z cukinii z sosem jogurtowym i łososiem

Przepis na 4 porcje Skladniki: Placuszki z cukinii: – ok. 3 cukinie (800 g) – 2/3 szklanki mąki (ok.100 g) – 3 średnie marchewki – 2 średnie ziemniaki – 2 jajka – 1 średnia cebula – 3 łyżki posiekanej natki pietruszki – 2 łyżki oleju – przyprawy: pieprz, sól, czarnuszka   Jogurtowy sos z ogórkiem i koprem: – 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego – 2 ogórki gruntowe – 1 ząbek czosnku – 1 łyżka pokrojonego świeżego kopru – przyprawy: szczypta soli, pieprz – 100 g łososia gotowanego

Domowa szakszuka

Domowa szakszuka

Przepis na 2 porcje (1 patelnia)   Składniki:   – 1 średnia cukinia – 3 średnie pomidory – 1 cebula szalotka – 2 jajka – 2 łyżki pokrojonych oliwek – 1 ząbek czosnku – 1 łyżka sezamu – 1 łyżka oliwy z oliwek – przyprawy: garam masala, czarnuszka, ostra papryka, szczypta soli, tymianek – 4 kromki chleba razowego

Domowa granola

Domowa granola

 Przepis na 50 porcji   Składniki: – 500 g płatków owsianych górskich – 150 g otrąb żytnich (1 opakowanie) – 100 g pestek dyni – 100 g nasion słonecznika – 100 g orzechów laskowych – 100 g suszonej żurawiny – 200 g rodzynek – 200 g siemienia lnianego – 1 opakowanie cynamonu – 1½ szklanki soku jabłkowego – ½  szklanki oleju rzepakowego – 4 łyżki miodu naturalnego

Owsianka z suszonymi morelami

Owsianka z suszonymi morelami

  Składniki: – 3 suszone morele – 2 czubate łyżki płatków owsianych – ½ szklanki mleka 2% tłuszczu – 1 łyżeczka siemienia lnianego – 1 łyżka orzechów włoskich – 60 g owocu kaki – szczypta cynamonu

Łosoś w galarecie z ogórkiem i twarogiem chrzanowym

Łosoś w galarecie z ogórkiem i twarogiem chrzanowym

Składniki: – 1 duży filet z łososia (ok. 300 g) – ½ cebuli – 1 łyżeczka tartego chrzanu – ½ kostki chudego twarogu (ok. 125 g) – 3 płaskie łyżki jogurtu naturalnego 1,5% tłuszczu – 1 białko jaja – 1 łyżka octu winnego – 1,5 łyżeczki żelatyny – ½ długiego ogórka zielonego – przyprawy: 3 ziarna ziela angielskiego, 4 ziarna czarnego pieprzu

Owsianka z gruszką, orzechami i imbirem

Owsianka z gruszką, orzechami i imbirem

  Składniki: – 5 łyżek płatków owsianych błyskawicznych – 1 łyżka otrąb gryczanych – 1 szklanka jogurtu naturalnego (200 g) – 2 łyżki orzechów włoskich – 1 średnia gruszka – kawałek świeżego imbiru

Buraczane carpaccio z kurczakiem

Buraczane carpaccio z kurczakiem

Składniki: – 2-3 liście sałaty lodowej – 1 mały burak – 1/3 fileta z piersi kurczaka (ok. 75 g) – przyprawy: słodka papryka, pieprz Sos: – 1 łyżka oliwy z oliwek – 1/2 łyżeczki cukru – 3/4 łyżeczki octu winnego – 1/3 łyżeczki musztardy – 1/2 łyżeczki suszonej bazylii

Sałatka z otrębami owsianymi i pestkami słonecznika

Sałatka z otrębami owsianymi i pestkami słonecznika

Składniki: – 2 garście sałaty (typ dowolny, może być mix sałat) – 1 garść rukoli – 1 średnia marchewka – 3 łyżki kukurydzy konserwowej – kilka pomidorów koktajlowych – 1 łyżka pestek słonecznika – 1 łyżka otrębów owsianych – 1 łyżka oliwy z oliwek – koperek, sok z cytryny, szczypta soli, pieprz

Sałatka z brokułem i jajkiem

Sałatka z brokułem i jajkiem

Składniki: – 1/2 torebki mieszanki sałat np. z rukolą i botwinką – 1/2 brokuła – garść pomidorków koktajlowych (ok. 10 sztuk) – 2 jajka na twardo – 2 łyżki pestek dyni Sos jogurtowy: – 1 mały jogurt naturalny (180 g) – 1/3 drobno startego ząbka czosnku – 1 łyżeczka miodu – 1 łyżeczka oliwy – 1 łyżeczka soku z cytryny

Warzywny omlet śniadaniowy

Warzywny omlet śniadaniowy

Składniki: – 3 jajka – 5 łyżek ulubionych płatków np. owsianych, gryczanych – 5 łyżek mleka – ½ papryki – 100 g brokuła/4 róże – 1 łyżka siemienia lnianego – 1 łyżka nasion sezamu – garść szpinaku – 1 łyżeczka oleju rzepakowego – przyprawy: 1 łyżeczka ziół prowansalskich, ½ łyżeczki mielonego pieprzu, ½ łyżeczki ostrej papryki, szczypta soli

Muffiny jajeczno-warzywne

Muffiny jajeczno-warzywne

Składniki: – 4 jajka – 6 łyżek dowolnych płatków np. owsianych, gryczanych – 100 g twarogu półtłustego – ½ papryki – 100 g brokuła/4 róże – garść szpinaku – 3 łyżki pestek dyni – 1 łyżka siemienia lnianego – przyprawy: 1 łyżka szczypiorku, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, ½ łyżeczki mielonego pieprzu, ½ łyżeczki kurkumy, ½ łyżeczki ostrej papryki, szczypta soli

Owsianka z pomarańczą

Owsianka z pomarańczą

  Składniki: – 3-4 łyżki płatków owsianych – 1 szklanka mleka – 1 łyżka nasion słonecznika – 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego – 1 łyżka maku – 1 pomarańcza

Śniadaniowy omlet z twarożkiem i kaki

Śniadaniowy omlet z twarożkiem i kaki

  Składniki: – 2 jajka – 1 łyżeczka oleju rzepakowego – ½ owocu kaki – 2 plastry sera twarogowego chudego (70 g) – 1 łyżka nasion słonecznika  opcjonalnie do posypania: mielone orzechy, wiórki kokosowe, cynamon