Autor Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | 29.08.2019 | Przepisy, Śniadania i kolacje
Składniki (2 porcje):
- 6 łyżek suchej komosy ryżowej
- 2/3 szklanki wody
- 2 plastry tofu wędzonego (50 g)
- 2 garście rukoli
- 16 pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka nasion słonecznika
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta pieprzu
Sposób przygotowania:
- Komosę ryżową przesypać na drobne sitko i przepłukać pod bieżącą wodą przecierając ją palcami. Wsypać do garnka, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut. Po tym czasie zdjąć rondelek z palnika i odstawić pod przykryciem na kolejne 5-10 minut (komosa jest gotowa, kiedy ziarenka robią się przezroczyste i szkliste a białe ogonki wyraźne).
- Tofu pokroić w kostkę.
- Warzywa umyć. Pomidorki przekroić na połówki.
- Nasiona słonecznika uprażyć na patelni do lekkiego zarumienienia.
- Do ostudzonej komosy dodać połówki pomidorków, rukolę, pokrojone tofu i nasiona słonecznika.
- Oliwę z oliwek wymieszać z sokiem z cytryny i pieprzem.
- Sałatkę polać sosem.
Autor przepisu: mgr Wiktor Łazowski
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl
Autor Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | 29.08.2019 | Przepisy, Śniadania i kolacje
Składniki (na 4 porcje):
- 1 opakowanie twarogu półtłustego (250 g)
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki razowej
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 szklanka owoców leśnych np. borówek i malin
- szczypta cynamonu
Sposób przygotowania:
- Białka jaj ubić na sztywną pianę, natomiast w oddzielnej misce zmiksować żółtka z twarogiem.
- Do masy twarogowej dodać cukier wanilinowy, mąkę i proszek do pieczenia.
- Ubitą pianę połączyć z masą serową i owocami (łyżką, nie mikserem!).
- Na rozgrzaną patelnię posmarowaną pędzelkiem olejem nakładać ciasto – smażyć na złocisty kolor z obu stron
Autor Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | 28.08.2019 | Przepisy, Śniadania i kolacje
Składniki (3 porcje- 6 naleśników):
- 1⁄2 szklanki mąki gryczanej
- 1 jajko
- 1⁄2 szklanki mleka 2%
- 1⁄2 szklanki wody
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- szczypta soli
- 150 g twarogu półtłustego
- 3⁄4 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka miodu
- szczypta cynamonu
- 1 szklanka czarnych jagód
Sposób przygotowania:
1. W misce wymieszać mąkę, jajko, mleko, wodę, olej i sól do uzyskania jednolitej
konsystencji. Porcję ciasta wylać na rozgrzaną patelnię i smażyć do zarumienia.
2. Twaróg wymieszać z 3 łyżkami jogurtu naturalnego, miodem oraz cynamonem.
3. Do pozostałej części jogurtu dodać czarne jagody i zblendować na jednolitą masę.
4. Naleśniki przekładać twarogiem, składać w trójkąty i podawać z musem z czarnych
jagód.
Autor Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | 28.08.2019 | Przepisy, Śniadania i kolacje
Składniki (2 porcje):
- 2 kawałki arbuz
- 1⁄2 ogórka
- 1 garść świeżej mięty
- 3 plastry chudego sera feta
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- szczypta soli i pieprzu
Sposób przygotowania:
1. Arbuza pokroić w kostkę.
2. Ogórka umyć, obrać i pokroić w kostkę.
3. Ser feta pokroić w kostkę.
4. Listki mięty umyć.
5. Wycisnąć sok z cytryny i połączyć z oliwą z oliwek.
6. Wszystkie składniki dodać do miski i polać dressingiem.
7. Całość doprawić solą i pieprzem.
Autor Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | 17.06.2019 | Przepisy, Śniadania i kolacje
Składniki ( na 2 porcje):
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 awokado
- 1 pomidor
- ½ żółtej papryki
- 3 garście roszponki
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
- Awokado obrać i pokroić w kostkę.
- Paprykę pokroić w kostkę a pomidora na mniejsze kawałki.
- Kaszę przesypać do miski, dodać pokrojone awokado, paprykę oraz pomidory.
- Do miski dodać roszponkę oraz szczypiorek.
- Polać oliwą z oliwek i wymieszać.
Autor Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | 17.06.2019 | Przepisy, Śniadania i kolacje
Przepis na 4 porcje
Skladniki:
Placuszki z cukinii:
- 3 cukinie (800 g)
- 2/3 szklanki mąki (ok.100 g)
- 3 średnie marchewki
- 2 średnie ziemniaki
- 2 jajka
- 1 średnia cebula
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki oleju
- przyprawy: pieprz, sól, czarnuszka
Jogurtowy sos z ogórkiem i koprem:
- 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego
- 2 ogórki gruntowe
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka pokrojonego świeżego kopru
- przyprawy: szczypta soli, pieprz
- 100 g łososia gotowanego
Sposób przygotowania:
Placuszki z cukinii:
- Umyte cukinie oraz obraną i umytą marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a umyte i obrane ziemniaki zetrzeć na małych oczkach. Lekko posolić, pozostawić w misce na 10 minut, po czym odcisnąć z nadmiaru soku.
- Do odciśniętego miąższu dodać drobno pokrojoną cebulę, jajka, mąkę, natkę pietruszki i przyprawy (mąkę dodawać stopniowo do uzyskania pożądanej konsystencji).
- Rozgrzaną patelnię posmarować olejem (cienko pędzelkiem!). Nakładać masę po łyżce, smażyć przez około
2-3 minuty z każdej strony.
- Placki wyłożyć na talerz przykryty ręcznikiem papierowym (aby odsączyć tłuszcz).
Jogurtowy sos z ogórkiem i koprem:
- Umyte i obrane ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odcisnąć z soku i dodać do jogurtu. Dodać kawałki gotowanego łososia, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i posiekany koper.
- Sos doprawić szczyptą soli i pieprzu.
- Placki posmarować sosem oraz ułożyć kawałki rozdrobnionego łososia.
Kaloryczność 1 porcji placków:
242 kcal
Białko: 9,5 g
Tłuszcz: 8,3 g
Węglowodany: 36,5 g
Kaloryczność 1 porcji sosu z rybą:
77 kcal
Białko: 6,75 g
Tłuszcz: 4 g
Węglowodany: 3,8 g
Kaloryczność 1 porcji placków z sosem i rybą:
319 kcal
Białko: 16,25 g
Tłuszcz: 12,3 g
Węglowodany: 40,3 g
Autor: Izabela Przybysz
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl
Autor Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | 17.06.2019 | Przepisy, Śniadania i kolacje
Składniki (na 2 porcje – 1 patelnia):
- 1 średnia cukinia
- 3 średnie pomidory
- 1 cebula szalotka
- 2 jajka
- 2 łyżki pokrojonych oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka sezamu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- przyprawy: garam masala, czarnuszka, ostra papryka, szczypta soli, tymianek
- 4 kromki chleba razowego
Sposób przyrządzenia:
- Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę z oliwek, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i pokrojoną w piórka szalotkę – zeszklić.
- Dodać umytą i pokrojoną w ćwiartki cukinię (jeśli będzie miała duże pestki – usunąć). Chwilę podsmażyć na małym ogniu.
- Pomidory sparzyć wrzątkiem i usunąć skórkę. Pokroić w kostkę i dodać na patelnię.
- Wszystko wymieszać, dusić na mały ogniu pod przykryciem przez kilka minut.
- Zawartość patelni doprawić do smaku przyprawami, dodać pokrojone oliwki.
- Zrobić dwa zagłębienia w zawartości patelni, wbić jajka. Dusić na małym ogniu pod przykryciem do momentu ścięcia jaj. Posypać czarnuszką i sezamem.
- Podawać na rozgrzanej patelni z chlebem razowym.
Kaloryczność 1 porcji:
266 kcal
Białko: 12,7 g
Tłuszcz: 17,3 g
Węglowodany: 12,7 g
Kaloryczność 1 porcji z 2 kromkami chleba razowego: 415 kcal
Białko: 16,9 g
Tłuszcz: 18,5 g
Węglowodany: 48,6 g
Autor: Izabela Przybysz
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl
Autor mgr Beata Bondyra - Wiśniewska | 20.05.2019 | Przepisy, Śniadania i kolacje
Przepis na 50 porcji
Składniki:
- 500 g płatków owsianych górskich
- 150 g otrąb żytnich (1 opakowanie)
- 100 g pestek dyni
- 100 g nasion słonecznika
- 100 g orzechów laskowych
- 100 g suszonej żurawiny
- 200 g rodzynek
- 200 g siemienia lnianego
- 1 opakowanie cynamonu
- 1½ szklanki soku jabłkowego
- ½ szklanki oleju rzepakowego
- 4 łyżki miodu naturalnego
Sposób przygotowania:
- Wszystkie suche składniki przełożyć do miski i wymieszać.
- Suszoną żurawinę, rodzynki i orzechy można wcześniej pokroić na mniejsze części.
- W oddzielnej misce umieścić sok, olej i miód, następnie całość wymieszać do całkowitego rozpuszczenia miodu.
- Przygotowaną zalewę przelać do miski z suchymi składnikami i dokładnie wymieszać. Pozostawić na kilka minut do wchłonięcia płynu.
- Całość wysypać na 3-4 blaszki wyłożone papierem do pieczenia.
- Piec w temperaturze 180oC przez około 20-30 minut do całkowitego wyschnięcia.
- W trakcie pieczenia przemieszać granolę 2-3 razy.
- Po upieczeniu granolę wystudzić i przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach.
Spożywać jako dodatek do jogurtów, koktajli czy owsianek.
Autor przepisu: mgr Beata Bondyra – Wiśniewska
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl
Autor Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | 26.03.2018 | Przepisy, Śniadania i kolacje
Składniki:
- 3 suszone morele
- 2 czubate łyżki płatków owsianych
- ½ szklanki mleka 2% tłuszczu
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
- 1 łyżka orzechów włoskich
- 60 g owocu kaki
- szczypta cynamonu
Sposób przygotowania:
1. Do garnuszka wlać mleko i podgrzać na małym ogniu.
2. Dodać płatki owsiane z cynamonem. Gotować do miękkości.
3. Wsypać zmielone siemię lniane i przełożyć owsiankę do miseczki.
4. Pokroić na mniejsze kawałki obrane kaki, orzechy i suszone morele. Dodać je do owsianki.
Autor przepisu: mgr Małgorzata Dziekońska
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl
Autor Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | 26.03.2018 | Przepisy, Śniadania i kolacje
Składniki:
- 1 duży filet z łososia (ok. 300 g)
- ½ cebuli
- 1 łyżeczka tartego chrzanu
- ½ kostki chudego twarogu (ok. 125 g)
- 3 płaskie łyżki jogurtu naturalnego 1,5% tłuszczu
- 1 białko jaja
- 1 łyżka octu winnego
- 1,5 łyżeczki żelatyny
- ½ długiego ogórka zielonego
- przyprawy: 3 ziarna ziela angielskiego, 4 ziarna czarnego pieprzu
Sposób przygotowania:
1. Umytą rybę, bez skóry umieścić w garnku. Obraną cebulę pokroić w krążki i ułożyć na rybie. Dodać ziele angielskie i pieprz. Całość zalać lekko osoloną wodą w taki sposób, aby poziom wody był nieznacznie powyżej ryby (ok. 1/3 łyżeczki soli na 300 ml wody). Gotować pod przykryciem przez kilka minut na małym ogniu. Po ugotowaniu całość ostudzić.
2. Klarowanie wywaru: wyjąć zimna rybę na talerz. Do wywaru (bez ryby) dodać białko i ocet – całość ubić trzepaczką do momentu powstania gęstej piany. Pianę usunąć łyżką, pozostawić wywar. Przecedzić wywar przez ścierkę do innej miski – wywar powinien być klarowny.
3. Wymieszać żelatynę w ¼ szklanki zimnej wody, odstawić na kilka minut, do momentu spęcznienia. Żelatynę podgrzać w rondelku do całkowitego jej rozpuszczenia. Połączyć żelatynę z wywarem rybnym. Wstawić do lodówki aż do lekkiego zgęstnienia.
4. Umytego ogórka w skórce pokroić na cienkie plastry.
5. Twaróg w misce połączyć z jogurtem i chrzanem, całość zmiksować blenderem. Masę twarogowo-chrzanową rozsmarować na rybie. Na wierz ułożyć plastry ogórka. Całość zalać gęstym wywarem i wstawić do lodówki na około godzinę. Udekorować ziarnem pieprzu (oko).
Kaloryczność 1 porcji: 205 kcal
Białko: 23 g
Tłuszcze: 10,4 g
Węglowodany: 3,5 g
Kaloryczność 1 porcji + bułka Grahamka (90 g): 432 kcal
Białko: 31 g
Tłuszcze: 11,9 g
Węglowodany: 54 g
Autor przepisu: mgr Wiktor Łazowski
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl