Składniki (na 2 porcje – 1 patelnia):
- 1 średnia cukinia
- 3 średnie pomidory
- 1 cebula szalotka
- 2 jajka
- 2 łyżki pokrojonych oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka sezamu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- przyprawy: garam masala, czarnuszka, ostra papryka, szczypta soli, tymianek
- 4 kromki chleba razowego
Sposób przyrządzenia:
- Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę z oliwek, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i pokrojoną w piórka szalotkę – zeszklić.
- Dodać umytą i pokrojoną w ćwiartki cukinię (jeśli będzie miała duże pestki – usunąć). Chwilę podsmażyć na małym ogniu.
- Pomidory sparzyć wrzątkiem i usunąć skórkę. Pokroić w kostkę i dodać na patelnię.
- Wszystko wymieszać, dusić na mały ogniu pod przykryciem przez kilka minut.
- Zawartość patelni doprawić do smaku przyprawami, dodać pokrojone oliwki.
- Zrobić dwa zagłębienia w zawartości patelni, wbić jajka. Dusić na małym ogniu pod przykryciem do momentu ścięcia jaj. Posypać czarnuszką i sezamem.
- Podawać na rozgrzanej patelni z chlebem razowym.
Kaloryczność 1 porcji:
266 kcal
Białko: 12,7 g
Tłuszcz: 17,3 g
Węglowodany: 12,7 g
Kaloryczność 1 porcji z 2 kromkami chleba razowego: 415 kcal
Białko: 16,9 g
Tłuszcz: 18,5 g
Węglowodany: 48,6 g
Autor: Izabela Przybysz
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl