Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Domowa szakszuka
Wyszukiwarka
Home 9 Przepisy 9 Domowa szakszuka

Domowa szakszuka



Kaloryczność 1 porcji: 266 kcal

  • Białko: 12,7 g
  • Tłuszcz: 17,3 g
  • Węglowodany: 12,7 g

 Składniki (na 2 porcje – 1 patelnia): 

  • 1 średnia cukinia
  • 3 średnie pomidory
  • 1 cebula szalotka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki pokrojonych oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • przyprawy: garam masala, czarnuszka, ostra papryka, szczypta soli, tymianek
  • 4 kromki chleba razowego

Sposób przyrządzenia:

  1. Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę z oliwek, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i pokrojoną w piórka szalotkę – zeszklić.
  2. Dodać umytą i pokrojoną w ćwiartki cukinię (jeśli będzie miała duże pestki – usunąć). Chwilę podsmażyć na małym ogniu.
  3. Pomidory sparzyć wrzątkiem i usunąć skórkę. Pokroić w kostkę i dodać na patelnię.
  4. Wszystko wymieszać, dusić na mały ogniu pod przykryciem przez kilka minut.
  5. Zawartość patelni doprawić do smaku przyprawami, dodać pokrojone oliwki.
  6. Zrobić dwa zagłębienia w zawartości patelni, wbić jajka. Dusić na małym ogniu pod przykryciem do momentu ścięcia jaj. Posypać czarnuszką i sezamem.
  7. Podawać na rozgrzanej patelni z chlebem razowym.

Kaloryczność 1 porcji:
266 kcal

Białko: 12,7 g

Tłuszcz: 17,3 g

Węglowodany: 12,7 g

Kaloryczność 1 porcji z 2 kromkami chleba razowego: 415 kcal

Białko: 16,9 g

Tłuszcz: 18,5 g

Węglowodany: 48,6 g

Autor: Izabela Przybysz

Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje