Placuszki z cukinii z sosem jogurtowym i łososiem

Przepis na 4 porcje Skladniki: Placuszki z cukinii: - ok. 3 cukinie (800 g) - 2/3 szklanki mąki (ok.100 g) - 3 średnie marchewki - 2 średnie ziemniaki - 2 jajka - 1 średnia cebula - 3 łyżki posiekanej natki pietruszki - 2 łyżki oleju - przyprawy: pieprz, sól, czarnuszka   Jogurtowy sos z ogórkiem i koprem: - 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego - 2 ogórki gruntowe - 1 ząbek czosnku - 1 łyżka pokrojonego świeżego kopru - przyprawy: szczypta soli, pieprz - 100 g łososia gotowanego

Sposób przygotowania:

Placuszki z cukinii:

  1. Umyte cukinie oraz obraną i umytą marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a umyte i obrane ziemniaki zetrzeć na małych oczkach. Lekko posolić, pozostawić w misce na 10 minut, po czym odcisnąć z nadmiaru soku.
  2. Do odciśniętego miąższu dodać drobno pokrojoną cebulę, jajka, mąkę, natkę pietruszki i przyprawy (mąkę dodawać stopniowo do uzyskania pożądanej konsystencji).
  3. Rozgrzaną patelnię posmarować olejem (cienko pędzelkiem!). Nakładać masę po łyżce, smażyć przez około
    2-3 minuty z każdej strony.
  4. Placki wyłożyć na talerz przykryty ręcznikiem papierowym (aby odsączyć tłuszcz).

 

Jogurtowy sos z ogórkiem i koprem:

  1. Umyte i obrane ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odcisnąć z soku i dodać do jogurtu. Dodać kawałki gotowanego łososia, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i posiekany koper.
  2. Sos doprawić szczyptą soli i pieprzu.
  3. Placki posmarować sosem oraz ułożyć kawałki rozdrobnionego łososia.

 

Kaloryczność 1 porcji  placków:
242 kcal

Białko: 9,5 g

Tłuszcz: 8,3 g

Węglowodany: 36,5 g

Kaloryczność 1 porcji sosu z rybą:
77 kcal

Białko: 6,75 g

Tłuszcz: 4 g

Węglowodany: 3,8 g

Kaloryczność 1 porcji placków z sosem i rybą:
319 kcal

Białko: 16,25 g

Tłuszcz: 12,3 g

Węglowodany: 40,3 g

 

Autor: Izabela Przybysz

Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

 

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje