Strona główna/Przepisy/Śniadania i kolacje/Placuszki z cukinii z sosem jo...
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Placuszki z cukinii z sosem jogurtowym i łososiem
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Placuszki z cukinii z sosem jogurtowym i łososiem 13 minut
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Placuszki z cukinii z sosem jogurtowym i łososiem 4 porcje

Placuszki z cukinii z sosem jogurtowym i łososiem

Składniki(4 porcje):

cukinia
800 g
mąka
100 g
marchewka
3 średnie
ziemniaki
2 średnie
jajka
2
cebula
1 średnia
natka pietruszki
3 łyżki
olej
2 łyżki
pieprz
do smaku
sól
do smaku
czarnuszka
do smaku
jogurt naturalny
1 małe opakowanie
ogórki gruntowe
2
czosnek
1 ząbek
koper świeży
1 łyżka
łosoś gotowany
100 g

Sposób przygotowania:

  1. Umyte cukinie oraz obraną i umytą marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a umyte i obrane ziemniaki zetrzeć na małych oczkach. Lekko posolić, pozostawić w misce na 10 minut, po czym odcisnąć z nadmiaru soku.
  2. Do odciśniętego miąższu dodać drobno pokrojoną cebulę, jajka, mąkę, natkę pietruszki i przyprawy (mąkę dodawać stopniowo do uzyskania pożądanej konsystencji).
  3. Rozgrzaną patelnię posmarować olejem (cienko pędzelkiem!). Nakładać masę po łyżce, smażyć przez około 2-3 minuty z każdej strony.
  4. Placki wyłożyć na talerz przykryty ręcznikiem papierowym (aby odsączyć tłuszcz).
  5. Umyte i obrane ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odcisnąć z soku i dodać do jogurtu. Dodać kawałki gotowanego łososia, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i posiekany koper.
  6. Sos doprawić szczyptą soli i pieprzu.
  7. Placki posmarować sosem oraz ułożyć kawałki rozdrobnionego łososia.

Wartość odżywcza:

Kaloryczność 1 porcji: 319 kcal
Białko: 16.25 g
Tłuszcz: 12.3 g
Węglowodany: 40.3 g