Przepis na 50 porcji   Składniki: - 500 g płatków owsianych górskich - 150 g otrąb żytnich (1 opakowanie) - 100 g pestek dyni - 100 g nasion słonecznika - 100 g orzechów laskowych - 100 g suszonej żurawiny - 200 g rodzynek - 200 g siemienia lnianego - 1 opakowanie cynamonu - 1½ szklanki soku jabłkowego - ½  szklanki oleju rzepakowego - 4 łyżki miodu naturalnego

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie suche składniki przełożyć do miski i wymieszać.
  2. Suszoną żurawinę, rodzynki i orzechy można wcześniej pokroić na mniejsze części.
  3. W oddzielnej misce umieścić sok, olej i miód, następnie całość wymieszać do całkowitego rozpuszczenia miodu.
  4. Przygotowaną zalewę przelać do miski z suchymi składnikami i dokładnie wymieszać. Pozostawić na kilka minut do wchłonięcia płynu.
  5. Całość wysypać na 3-4 blaszki wyłożone papierem do pieczenia.
  6. Piec w temperaturze 180oC przez około 20-30 minut do całkowitego wyschnięcia.
  7. W trakcie pieczenia przemieszać granolę 2-3 razy.
  8. Po upieczeniu granolę wystudzić i przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach.

Spożywać jako dodatek do jogurtów, koktajli czy owsianek.

Kaloryczność 1 porcji (3 łyżki ~30 g): 109 kcal

Białko: 3,2 g

Tłuszcz: 6,6 g

Węglowodany: 8,8 g

Autor przepisu: mgr Beata Bondyra – Wiśniewska
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje