Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Marchewkowy hummus z orzechami włoskimi
Wyszukiwarka
Home 9 Przepisy 9 Pasty kanapkowe 9 Marchewkowy hummus z orzechami włoskimi

Marchewkowy hummus z orzechami włoskimi



Kaloryczność 1 porcji: 118 kcal

  • Białko: 3,5 g
  • Tłuszcz: 8 g
  • Węglowodany: 7,5 g

Składniki (na 6-8 porcji):  

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 3 duże marchewki
  • 2 garście orzechów włoskich
  • 3 łyżki oliwy z oliwek – szczypta soli i pieprzu
  • 1⁄2 łyżeczki ziaren kolendry
  • 1⁄2 łyżeczki kminku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

1. Ciecierzycę przełożyć na sito i przepłukać pod bieżącą wodą. Zblendować na gładką masę z dodatkiem oliwy z oliwek.

2. Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Dodać do ciecierzycy.

3. Orzechy włoskie posiekać. Ziarna kolendry i kminku zmiażdżyć w moździerzu.

4. Wszystkie składniki dodać do pasty i wymieszać.

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje