Marchewkowy hummus z orzechami włoskimi

Składniki (na 6-8 porcji):   - 1 puszka ciecierzycy - 3 duże marchewki - 2 garście orzechów włoskich - 3 łyżki oliwy z oliwek - szczypta soli i pieprzu - 1⁄2 łyżeczki ziaren kolendry - 1⁄2 łyżeczki kminku - 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

1. Ciecierzycę przełożyć na sito i przepłukać pod bieżącą wodą. Zblendować na gładką masę z dodatkiem oliwy z oliwek.

2. Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Dodać do ciecierzycy.

3. Orzechy włoskie posiekać. Ziarna kolendry i kminku zmiażdżyć w moździerzu.

4. Wszystkie składniki dodać do pasty i wymieszać.

 

Wartość odżywcza (1 porcji)

Wartość energetyczna: 118 kcal

Białko: 3,5 g

Tłuszcz: 8 g

Węglowodany: 7,5 g

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje