Strona główna/Przepisy/Pasty kanapkowe/Marchewkowy hummus z orzechami...

Marchewkowy hummus z orzechami włoskimi

Składniki(8 porcji):

ciecierzyca
1 puszka
marchewki
3 duże
orzechy włoskie
2 garście
oliwa z oliwek
3 łyżki
sól
szczypta
pieprz
szczypta
kolendra ziarna
1/2 łyżeczki
kminek
1/2 łyżeczki
natka pietruszki
1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Ciecierzycę przełożyć na sito i przepłukać pod bieżącą wodą. Zblendować na gładką masę z dodatkiem oliwy z oliwek.
  2. Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Dodać do ciecierzycy.
  3. Orzechy włoskie posiekać. Ziarna kolendry i kminku zmiażdżyć w moździerzu.
  4. Wszystkie składniki dodać do pasty i wymieszać.

Wartość odżywcza:

Kaloryczność 1 porcji: 118 kcal
Białko: 3.5 g
Tłuszcz: 8 g
Węglowodany: 7.5 g