
Marchewkowy hummus z orzechami włoskimi
Składniki(8 porcji):
- ciecierzyca
- 1 puszka
- marchewki
- 3 duże
- orzechy włoskie
- 2 garście
- oliwa z oliwek
- 3 łyżki
- sól
- szczypta
- pieprz
- szczypta
- kolendra ziarna
- 1/2 łyżeczki
- kminek
- 1/2 łyżeczki
- natka pietruszki
- 1 łyżka
Sposób przygotowania:
- Ciecierzycę przełożyć na sito i przepłukać pod bieżącą wodą. Zblendować na gładką masę z dodatkiem oliwy z oliwek.
- Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Dodać do ciecierzycy.
- Orzechy włoskie posiekać. Ziarna kolendry i kminku zmiażdżyć w moździerzu.
- Wszystkie składniki dodać do pasty i wymieszać.
Wartość odżywcza:
Kaloryczność 1 porcji: 118 kcal
Białko: 3.5 g
Tłuszcz: 8 g
Węglowodany: 7.5 g