Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej|praktyczne porady

Dział

Praktyczne porady

Poznaj praktyczne porady dotyczące wprowadzania zmian w stylu życia. W tej sekcji przeczytasz o tym w jaki sposób warto podejść do redukcji masy ciała, a także w jaki sposób można zmienić swój sposób żywienia na zdrowszy.

.

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej|praktyczne porady

Produkty wspomagające odchudzanie

Nadmierna masa ciała, zarówno w postaci nadwagi, jak i otyłości to dziś dla wielu osób poważny problem, któremu mogą towarzyszyć niekorzystne skutki zdrowotne, czasem nawet zagrażające życiu. Dlatego ważne jest, aby utrzymywać prawidłową masę ciała. Najbardziej powszechną metodą walki z nadwagą i otyłością jest stosowanie diety niskokalorycznej. Jedną z form takiej diety są „środki spożywcze zastępujące całodzienną dietę, do kontroli masy ciała”. Są to kompleksowe produkty stworzone specjalnie z myślą o dorosłych osobach z nadwagą lub otyłością, które chcą schudnąć.

czytaj dalej
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej|praktyczne porady

Dystrybucja tkanki tłuszczowej. Lepsze jabłko czy gruszka?

Nadmierne otłuszczenie jest czynnikiem ryzyka wystąpienia wielu chorób cywilizacyjnych, takich jak: nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, choroba niedokrwienna serca, hiperlipidemia, w tym hipercholesterolemia czy cukrzyca typu 2. W zależności od lokalizacji tłuszczu w naszym organizmie możemy mówić o wolnej jego dystrybucji. Wyróżniamy dwa typy otyłości: otyłość brzuszną (androidalną, typ „jabłko”) oraz pośladkowo-udową (gynoidalną, typ „gruszka”). Który typ otłuszczenia jest bardziej niebezpieczny dla zdrowia?

czytaj dalej
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej|praktyczne porady

Jak nie ulegać żywieniowym grzeszkom podczas odchudzania?

Wydaje nam się, że jeden mały kawałek tortu albo batonik prawie nie ma kalorii i nie wpłynie negatywnie na masę naszego ciała? Niestety, podjadanie między posiłkami jest jedną z głównych przyczyn tycia. Najczęściej podjadamy produkty tłuste i słodkie, czyli tzw. puste kalorie, które są magazynowane i odkładane w naszym ciele w postaci tkanki tłuszczowej. Takie napady objadania się przekreślają wysiłek i konsekwencje utrzymywania diety przez tydzień lub nawet przez dłuższy okres.

czytaj dalej
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej|praktyczne porady

Wymienniki produktów spożywczych w diecie redukcyjnej

Stosowanie gotowego jadłospisu nie jest dobrym rozwiązaniem w walce z nadmiernymi kilogramami. Jednak wiele osób faktycznie lepiej radzi sobie  w początkowym etapie zmiany nawyków żywieniowych z propozycjami posiłków na każdy dzień. Najczęściej otrzymują jadłospis o ustalonej wartości energetycznej na okres jednego tygodnia. Po tym okresie lepiej zastosować wymienniki produktów aby urozmaicić swoje odchudzone menu, a nie powielać schematu tygodniami.

czytaj dalej
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej|praktyczne porady

Częściej nie znaczy więcej – znaczenie regularnego spożywania posiłków

Prawidłowe żywienie to nie tylko dostarczenie organizmowi wszystkich niezbędnych składników pokarmowych, ale także regularność posiłków i ich rozkład w ciągu dnia. Regularność odżywiania jest istotnym czynnikiem wpływającym zarówno na utrzymanie należytej masy ciała jak i na ogólny stan naszego zdrowia. Zbyt mała ilość posiłków w ciągu dnia oraz zbyt długie przerwy między nimi mogą znacząco wpływać na rozwój i przebieg otyłości.

czytaj dalej