Dział

Praktyczne porady

Dystrybucja tkanki tłuszczowej. Lepsze jabłko czy gruszka?

Dystrybucja tkanki tłuszczowej. Lepsze jabłko czy gruszka?

Nadmierne otłuszczenie jest czynnikiem ryzyka wystąpienia wielu chorób cywilizacyjnych, takich jak: nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, choroba niedokrwienna serca, hiperlipidemia, w tym hipercholesterolemia czy cukrzyca typu 2. W zależności od lokalizacji tłuszczu w naszym organizmie możemy mówić o wolnej jego dystrybucji. Wyróżniamy dwa typy otyłości: otyłość brzuszną (androidalną, typ „jabłko”) oraz pośladkowo-udową (gynoidalną, typ „gruszka”). Który typ otłuszczenia jest bardziej niebezpieczny dla zdrowia?

czytaj dalej
Jak nie ulegać żywieniowym grzeszkom podczas odchudzania?

Jak nie ulegać żywieniowym grzeszkom podczas odchudzania?

Wydaje nam się, że jeden mały kawałek tortu albo batonik prawie nie ma kalorii i nie wpłynie negatywnie na masę naszego ciała? Niestety, podjadanie między posiłkami jest jedną z głównych przyczyn tycia. Najczęściej podjadamy produkty tłuste i słodkie, czyli tzw. puste kalorie, które są magazynowane i odkładane w naszym ciele w postaci tkanki tłuszczowej. Takie napady objadania się przekreślają wysiłek i konsekwencje utrzymywania diety przez tydzień lub nawet przez dłuższy okres.

czytaj dalej
Wymienniki produktów spożywczych w diecie redukcyjnej

Wymienniki produktów spożywczych w diecie redukcyjnej

Stosowanie gotowego jadłospisu nie jest dobrym rozwiązaniem w walce z nadmiernymi kilogramami. Jednak wiele osób faktycznie lepiej radzi sobie  w początkowym etapie zmiany nawyków żywieniowych z propozycjami posiłków na każdy dzień. Najczęściej otrzymują jadłospis o ustalonej wartości energetycznej na okres jednego tygodnia. Po tym okresie lepiej zastosować wymienniki produktów aby urozmaicić swoje odchudzone menu, a nie powielać schematu tygodniami.

czytaj dalej
Częściej nie znaczy więcej – znaczenie regularnego spożywania posiłków

Częściej nie znaczy więcej – znaczenie regularnego spożywania posiłków

Prawidłowe żywienie to nie tylko dostarczenie organizmowi wszystkich niezbędnych składników pokarmowych, ale także regularność posiłków i ich rozkład w ciągu dnia. Regularność odżywiania jest istotnym czynnikiem wpływającym zarówno na utrzymanie należytej masy ciała jak i na ogólny stan naszego zdrowia. Zbyt mała ilość posiłków w ciągu dnia oraz zbyt długie przerwy między nimi mogą znacząco wpływać na rozwój i przebieg otyłości.

czytaj dalej