Dział
Praktyczne porady
Poznaj praktyczne porady dotyczące wprowadzania zmian w stylu życia. W tej sekcji przeczytasz o tym w jaki sposób warto podejść do redukcji masy ciała, a także w jaki sposób można zmienić swój sposób żywienia na zdrowszy.
.
Czy trzeba ograniczyć węglowodany, żeby schudnąć?
Węglowodany nie są jednorodną grupą. Ze względu na budowę i właściwości fizykochemiczne dzielimy je na węglowodany proste i złożone, czyli mono- i polisacharydy.
Orzechy – lek na otyłość?
Obawę przed spożywaniem orzechów bardzo często wywołuje ich kaloryczność. Jednak dietetycy uspokajają – orzechy to jedna z najzdrowszych przekąsek, która powinna zagościć na stałe w naszej diecie. Ale czy również w diecie osób odchudzających się? Czy orzechy mogą wspomagać proces utraty tkanki tłuszczowej i chronić przed otyłością?
Produkty wspomagające odchudzanie
Nadmierna masa ciała, zarówno w postaci nadwagi, jak i otyłości to dziś dla wielu osób poważny problem, któremu mogą towarzyszyć niekorzystne skutki zdrowotne, czasem nawet zagrażające życiu. Dlatego ważne jest, aby utrzymywać prawidłową masę ciała. Najbardziej powszechną metodą walki z nadwagą i otyłością jest stosowanie diety niskokalorycznej. Jedną z form takiej diety są „środki spożywcze zastępujące całodzienną dietę, do kontroli masy ciała”. Są to kompleksowe produkty stworzone specjalnie z myślą o dorosłych osobach z nadwagą lub otyłością, które chcą schudnąć.
Dystrybucja tkanki tłuszczowej. Lepsze jabłko czy gruszka?
Nadmierne otłuszczenie jest czynnikiem ryzyka wystąpienia wielu chorób cywilizacyjnych, takich jak: nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, choroba niedokrwienna serca, hiperlipidemia, w tym hipercholesterolemia czy cukrzyca typu 2. W zależności od lokalizacji tłuszczu w naszym organizmie możemy mówić o wolnej jego dystrybucji. Wyróżniamy dwa typy otyłości: otyłość brzuszną (androidalną, typ „jabłko”) oraz pośladkowo-udową (gynoidalną, typ „gruszka”). Który typ otłuszczenia jest bardziej niebezpieczny dla zdrowia?
Jak nie ulegać żywieniowym grzeszkom podczas odchudzania?
Wydaje nam się, że jeden mały kawałek tortu albo batonik prawie nie ma kalorii i nie wpłynie negatywnie na masę naszego ciała? Niestety, podjadanie między posiłkami jest jedną z głównych przyczyn tycia. Najczęściej podjadamy produkty tłuste i słodkie, czyli tzw. puste kalorie, które są magazynowane i odkładane w naszym ciele w postaci tkanki tłuszczowej. Takie napady objadania się przekreślają wysiłek i konsekwencje utrzymywania diety przez tydzień lub nawet przez dłuższy okres.
Wymienniki produktów spożywczych w diecie redukcyjnej
Stosowanie gotowego jadłospisu nie jest dobrym rozwiązaniem w walce z nadmiernymi kilogramami. Jednak wiele osób faktycznie lepiej radzi sobie w początkowym etapie zmiany nawyków żywieniowych z propozycjami posiłków na każdy dzień. Najczęściej otrzymują jadłospis o ustalonej wartości energetycznej na okres jednego tygodnia. Po tym okresie lepiej zastosować wymienniki produktów aby urozmaicić swoje odchudzone menu, a nie powielać schematu tygodniami.
Pasty z roślin strączkowych
Z powodzeniem zastąpią wędliny w kanapkach!
Jak jeść, aby schudnąć?
Zdrowe odchudzanie polega na stopniowej utracie zbędnych kilogramów. Próby odchudzania szybko i gwałtownie, zwykle skutkują ponownym przybraniem kilogramów, często większych niż prędko uzyskana ich redukcja. Nie warto więc nadwyrężać zdrowia.
Jak gotować smacznie i zdrowo będąc na diecie odchudzającej?
„Jak sobie pościelisz, tak się wyśpisz” Czy ktoś by się spodziewał, że to znane polskie przysłowie może znaleźć swoje odzwierciedlenie również w przypadku zdrowego żywienia oraz w przypadku diety odchudzającej? A mianowicie „Jak sobie ugotujesz, tak będziesz chudł”.
Sprawdź, ile porcji różnych produktów możesz zjeść w ciągu dnia
Zapoznaj się z zasadami, które zawiera Piramida zdrowego żywienia i aktywności fizycznej.