Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Strona główna/Przepisy/Zupy/Krem z pieczonej marchwi i bat...
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Krem z pieczonej marchwi i batata
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Krem z pieczonej marchwi i batata 70 minut
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Krem z pieczonej marchwi i batata 6 porcji

Krem z pieczonej marchwi i batata

Składniki(6 porcji):

marchew
5 średnich
batat
1 średni
seler
1 mały
pietruszka korzeń
2 średnie
por
1 mały
woda
1.5 l
jogurt naturalny
6 łyżeczek
liść laurowy
2
ziele angielskie
3
sól
do smaku
pieprz
do smaku
bazylia
do smaku
tymianek
do smaku
papryka słodka
do smaku
natka pietruszki
do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa umyć, obrać ze skórki i pokroić na plastry grubości około 5 mm.
  2. Do garnka wrzucić 1 marchew, seler, pietruszkę, pora, liście laurowe, ziele angielskie, szczyptę soli i zalać wodą. Gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie (około 30 minut).
  3. Pozostałe warzywa (4 marchewki i batata) ułożyć na blaszce, posypać przyprawami, przykryć folią aluminiową i piec do miękkości przez 30 minut w temperaturze 220°C (warzywa można również upiec w naczyniu żaroodpornym z przykrywką).
  4. Upieczone warzywa wrzucić do gotującego się bulionu i gotować przez 10 minut.
  5. Następnie garnek zdjąć z palnika i wyjąć liście laurowe i ziele angielskie.
  6. Całość zblendować na gładką masę.
  7. Podawać z kleksem jogurtu naturalnego i posiekaną natką pietruszki.

Wartość odżywcza:

Kaloryczność 1 porcji: 65 kcal
Białko: 2.5 g
Tłuszcz: 0.6 g
Węglowodany: 15 g