
Krem z kiszonych ogórków
Składniki(1 porcja):
- ogórki kiszone
- 700 g
- zalewa z ogórków
- 1 szklanka
- cebula
- 1
- czosnek
- 2 ząbki
- pietruszka korzeń
- 40 g
- ziemniak
- 1 średni
- marchewka
- 1
- seler korzeń
- 20 g
- woda
- 1 l
- jogurt naturalny
- 1 łyżka
- pestki słonecznika
- 1 łyżka
- koperek
- 1 pęczek
- ziele angielskie
- 3
- liść laurowy
- 2
- pieprz
- szczypta
Sposób przygotowania:
- Do garnka z wodą wrzucić ziele angielskie i liść laurowy.
- Obraną włoszczyznę, cebulę, czosnek i ziemniaki pokroić w plastry i wrzuć do wody.
- Gotować ok. 15 minut.
- Pokrojone w kostę ogórki dodać do wywaru.
- Dodać sok z ogórków, pieprz, gotować jeszcze 10 minut.
- Całość zblendować na gładką masę.
- Po przełożeniu do miseczki dodać jogurt, pestki słonecznika i udekorować koperkiem.