Strona główna/Przepisy/Dania główne/Zielone kaszotto z rybą
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Zielone kaszotto z rybą
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Zielone kaszotto z rybą
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Zielone kaszotto z rybą 1 porcja

Zielone kaszotto z rybą

Składniki(1 porcja):

kasza jęczmienna perłowa
100 g
łosoś świeży
200 g
szpinak świeży
4 garście
brokuł
100 g
awokado
1/2
pomidory suszone
6
pestki słonecznika lub dyni
1 łyżka
cytryna
kilka kropli
zioła prowansalskie
do smaku
pieprz czarny
do smaku
papryka ostra
do smaku
sól
szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Na rozgrzanej patelni podduś łososia skropionego sokiem z cytryny, posyp pieprzem.
  2. Umyty szpinak i pokrojone suszone pomidory dodaj do ryby, duś chwilę pod przykryciem.
  3. Do wrzątku włóż torebkę kaszy oraz brokuł. Wyciągnij warzywo po 5 minutach, natomiast kaszę po 15.
  4. Wszystkie składniki połącz na jednej patelni (podlej domowym bulionem warzywnym lub wodą). Dopraw przyprawami i duś kilka minut pod przykryciem.
  5. Pod koniec dodaj obrane i pokrojone w kostkę awokado oraz ulubione pestki.

Wartość odżywcza:

Kaloryczność 1 porcji: 570 kcal
Białko: 34.2 g
Tłuszcz: 23 g
Węglowodany: 64.4 g
Błonnik: 16.5 g