
Zielone kaszotto z rybą
Składniki(1 porcja):
- kasza jęczmienna perłowa
- 100 g
- łosoś świeży
- 200 g
- szpinak świeży
- 4 garście
- brokuł
- 100 g
- awokado
- 1/2
- pomidory suszone
- 6
- pestki słonecznika lub dyni
- 1 łyżka
- cytryna
- kilka kropli
- zioła prowansalskie
- do smaku
- pieprz czarny
- do smaku
- papryka ostra
- do smaku
- sól
- szczypta
Sposób przygotowania:
- Na rozgrzanej patelni podduś łososia skropionego sokiem z cytryny, posyp pieprzem.
- Umyty szpinak i pokrojone suszone pomidory dodaj do ryby, duś chwilę pod przykryciem.
- Do wrzątku włóż torebkę kaszy oraz brokuł. Wyciągnij warzywo po 5 minutach, natomiast kaszę po 15.
- Wszystkie składniki połącz na jednej patelni (podlej domowym bulionem warzywnym lub wodą). Dopraw przyprawami i duś kilka minut pod przykryciem.
- Pod koniec dodaj obrane i pokrojone w kostkę awokado oraz ulubione pestki.
Wartość odżywcza:
Kaloryczność 1 porcji: 570 kcal
Białko: 34.2 g
Tłuszcz: 23 g
Węglowodany: 64.4 g
Błonnik: 16.5 g