Składniki:
- 1 dojrzałe awokado
- 1 średni, dojrzały banany
- 1 czubata łyżka kakao
- 2 łyżki migdałów
- 6 suszonych śliwek
- 50 g twarogu półtłustego
- 1 łyżka soku z limonki opcjonalnie: cynamon, kardamon
Sposób przygotowania:
1. Migdały rozdrobnić blenderem (można użyć migdałów w płatkach i pokroić drobno nożem).
2. Wszystkie składniki dodać do pojemnika: obrane awokado i banana, kakao, śliwki, twaróg i sok z limonki. Zmiksować na gładką masę.
3. Można doprawić szczyptą cynamonu lub kardamonu.
4. Idealnie nadaje się do pieczywa i naleśników w towarzystwie owoców.
Kaloryczność całego kremu: 621 kcal
Białko: 18,1 g
Tłuszcze: 38,5 g
Węglowodany: 68,3 g
Błonnik: 21,6 g
Kaloryczność 1 porcji kremu: 103 kcal
Białko: 3 g
Tłuszcze: 6,4 g
Węglowodany: 11,3 g
Błonnik: 3,6 g
Autor przepisu: mgr inż. Izabela Przybysz
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl