Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Zdrowy krem czekoladowy
Wyszukiwarka
Home 9 Przepisy 9 Pasty kanapkowe 9 Zdrowy krem czekoladowy

Zdrowy krem czekoladowy



Kaloryczność 1 porcji kremu: 103 kcal

  • Białko: 3 g
  • Tłuszcz: 6,4 g
  • Węglowodany: 11,3 g
  • Błonnik: 3,6 g

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 średni, dojrzały banany
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 2 łyżki migdałów
  • 6 suszonych śliwek
  • 50 g twarogu półtłustego
  • 1 łyżka soku z limonki opcjonalnie: cynamon, kardamon

Sposób przygotowania:

1. Migdały rozdrobnić blenderem (można użyć migdałów w płatkach i pokroić drobno nożem).
2. Wszystkie składniki dodać do pojemnika: obrane awokado i banana, kakao, śliwki, twaróg i sok z limonki. Zmiksować na gładką masę.
3. Można doprawić szczyptą cynamonu lub kardamonu.
4. Idealnie nadaje się do pieczywa i naleśników w towarzystwie owoców.

Kaloryczność całego kremu: 621 kcal
Białko: 18,1 g
Tłuszcze: 38,5 g
Węglowodany: 68,3 g
Błonnik: 21,6 g

Kaloryczność 1 porcji kremu: 103 kcal
Białko: 3 g
Tłuszcze: 6,4 g
Węglowodany: 11,3 g
Błonnik: 3,6 g

Autor przepisu: mgr inż. Izabela Przybysz
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje