Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Warzywny omlet śniadaniowy
Wyszukiwarka
Home 9 Przepisy 9 Warzywny omlet śniadaniowy

Warzywny omlet śniadaniowy



Kaloryczność 1 porcji: 350 kcal

  • Białko: 19 g
  • Tłuszcz: 18 g
  • Węglowodany: 28 g
  • Błonnik: 6 g

Składniki:

  • 3 jajka
  • 5 łyżek ulubionych płatków np. owsianych, gryczanych
  • 5 łyżek mleka
  • ½ papryki
  • 100 g brokuła/4 róże
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1 łyżka nasion sezamu
  • garść szpinaku
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • ½ łyżeczki mielonego pieprzu
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

1. Jajka roztrzepać trzepaczką, dodać mleko, płatki, przyprawy oraz nasiona.
2. W rondelku z wrzątkiem podgotować brokuła – ok. 3 minuty, następnie pokroić na małe części.
3. Umyta paprykę pokroić w kostkę.
4. Połączone w misce warzywa zalać masą jajeczną, pozostawić na chwilę.
5. Wszystkie składniki wlać na rozgrzaną, małą patelnię posmarowaną łyżeczką oleju.
6. Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez około 15 minut (do momentu ścięcia jaja).

Autor przepisu: mgr inż. Izabela Przybysz
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje