Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Strona główna/Przepisy/Śniadania i kolacje/Warzywny omlet śniadaniowy
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Warzywny omlet śniadaniowy
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Warzywny omlet śniadaniowy 18 minut
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Warzywny omlet śniadaniowy porcji

Warzywny omlet śniadaniowy

Składniki( porcji):

jajka
3
płatki owsiane/gryczane
5 łyżek
mleko
5 łyżek
papryka
1/2
brokuł
100 g
siemię lniane
1 łyżka
sezam
1 łyżka
szpinak
1 garść
olej rzepakowy
1 łyżeczka
zioła prowansalskie
1 łyżeczka
pieprz mielony
1/2 łyżeczki
papryka ostra
1/2 łyżeczki
sól
szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Jajka roztrzepać trzepaczką, dodać mleko, płatki, przyprawy oraz nasiona.
  2. W rondelku z wrzątkiem podgotować brokuła – ok. 3 minuty, następnie pokroić na małe części.
  3. Umyta paprykę pokroić w kostkę.
  4. Połączone w misce warzywa zalać masą jajeczną, pozostawić na chwilę.
  5. Wszystkie składniki wlać na rozgrzaną, małą patelnię posmarowaną łyżeczką oleju.
  6. Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez około 15 minut (do momentu ścięcia jaja).

Wartość odżywcza:

Kaloryczność 1 porcji: 350 kcal
Białko: 19 g
Tłuszcz: 18 g
Węglowodany: 28 g
Błonnik: 6 g