
Warzywny omlet śniadaniowy
Składniki( porcji):
- jajka
- 3
- płatki owsiane/gryczane
- 5 łyżek
- mleko
- 5 łyżek
- papryka
- 1/2
- brokuł
- 100 g
- siemię lniane
- 1 łyżka
- sezam
- 1 łyżka
- szpinak
- 1 garść
- olej rzepakowy
- 1 łyżeczka
- zioła prowansalskie
- 1 łyżeczka
- pieprz mielony
- 1/2 łyżeczki
- papryka ostra
- 1/2 łyżeczki
- sól
- szczypta
Sposób przygotowania:
- Jajka roztrzepać trzepaczką, dodać mleko, płatki, przyprawy oraz nasiona.
- W rondelku z wrzątkiem podgotować brokuła – ok. 3 minuty, następnie pokroić na małe części.
- Umyta paprykę pokroić w kostkę.
- Połączone w misce warzywa zalać masą jajeczną, pozostawić na chwilę.
- Wszystkie składniki wlać na rozgrzaną, małą patelnię posmarowaną łyżeczką oleju.
- Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez około 15 minut (do momentu ścięcia jaja).
Wartość odżywcza:
Kaloryczność 1 porcji: 350 kcal
Białko: 19 g
Tłuszcz: 18 g
Węglowodany: 28 g
Błonnik: 6 g