Strona główna/Przepisy/Śniadania i kolacje/Warzywny omlet śniadaniowy
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Warzywny omlet śniadaniowy
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Warzywny omlet śniadaniowy 18 minut
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Warzywny omlet śniadaniowy porcji

Warzywny omlet śniadaniowy

Składniki( porcji):

jajka
3
płatki owsiane/gryczane
5 łyżek
mleko
5 łyżek
papryka
1/2
brokuł
100 g
siemię lniane
1 łyżka
sezam
1 łyżka
szpinak
1 garść
olej rzepakowy
1 łyżeczka
zioła prowansalskie
1 łyżeczka
pieprz mielony
1/2 łyżeczki
papryka ostra
1/2 łyżeczki
sól
szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Jajka roztrzepać trzepaczką, dodać mleko, płatki, przyprawy oraz nasiona.
  2. W rondelku z wrzątkiem podgotować brokuła – ok. 3 minuty, następnie pokroić na małe części.
  3. Umyta paprykę pokroić w kostkę.
  4. Połączone w misce warzywa zalać masą jajeczną, pozostawić na chwilę.
  5. Wszystkie składniki wlać na rozgrzaną, małą patelnię posmarowaną łyżeczką oleju.
  6. Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez około 15 minut (do momentu ścięcia jaja).

Wartość odżywcza:

Kaloryczność 1 porcji: 350 kcal
Białko: 19 g
Tłuszcz: 18 g
Węglowodany: 28 g
Błonnik: 6 g