Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Strona główna/Przepisy/Desery/Świąteczny makowiec bez mąki i...
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Świąteczny makowiec bez mąki i cukru
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Świąteczny makowiec bez mąki i cukru 30 minut
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Świąteczny makowiec bez mąki i cukru porcji

Świąteczny makowiec bez mąki i cukru

Składniki( porcji):

mak suchy
400 g
jabłka
4 średnie
jajka
2
proszek do pieczenia
2 łyżeczki
olej rzepakowy
4 łyżki
miód
2 łyżki
nasiona chia
3 łyżki
rodzynki
3 łyżki
orzechy włoskie
1/2 szklanki

Sposób przygotowania:

  1. Mak zalać wrzątkiem, następnie ostudzić i zmielić.
  2. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.
  3. Przygotowany wcześniej mak i jabłka połączyć, dodać olej, jajka, miód, proszek do pieczenia i nasiona chia.
  4. Wszystko dokładnie wymieszać mikserem. Następnie dodać rodzynki oraz orzechy i ponownie wymieszać.
  5. Gotową masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piec w temp. 180°C przez 30 minut z funkcją termoobiegu.

Wartość odżywcza:

Kaloryczność 1 porcji: 237 kcal
Białko: 5.4 g
Tłuszcz: 16.3 g
Węglowodany: 19.4 g
Błonnik: 7.3 g