Składniki:
- 400 g suchego maku
- 4 średnie jabłka
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki nasion chia
- 3 łyżki rodzynek
- ½ szklanki drobno posiekanych orzechów np. włoskich
Sposób przygotowania:
1. Mak zalać wrzątkiem, następnie ostudzić i zmielić.
2. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.
3. Przygotowany wcześniej mak i jabłka połączyć, dodać olej, jajka, miód, proszek do pieczenia i nasiona chia.
4. Wszystko dokładnie wymieszać mikserem. Następnie dodać rodzynki oraz orzechy i ponownie wymieszać.
5. Gotową masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Piec w temp. 180oC przez 30 minut z funkcją termoobiegu.
Autor przepisu: mgr Aleksandra Wedziuk
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl