
Świąteczny makowiec bez mąki i cukru
Składniki( porcji):
- mak suchy
- 400 g
- jabłka
- 4 średnie
- jajka
- 2
- proszek do pieczenia
- 2 łyżeczki
- olej rzepakowy
- 4 łyżki
- miód
- 2 łyżki
- nasiona chia
- 3 łyżki
- rodzynki
- 3 łyżki
- orzechy włoskie
- 1/2 szklanki
Sposób przygotowania:
- Mak zalać wrzątkiem, następnie ostudzić i zmielić.
- Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.
- Przygotowany wcześniej mak i jabłka połączyć, dodać olej, jajka, miód, proszek do pieczenia i nasiona chia.
- Wszystko dokładnie wymieszać mikserem. Następnie dodać rodzynki oraz orzechy i ponownie wymieszać.
- Gotową masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w temp. 180°C przez 30 minut z funkcją termoobiegu.
Wartość odżywcza:
Kaloryczność 1 porcji: 237 kcal
Białko: 5.4 g
Tłuszcz: 16.3 g
Węglowodany: 19.4 g
Błonnik: 7.3 g