Strona główna/Przepisy/Desery/Świąteczny makowiec bez mąki i...
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Świąteczny makowiec bez mąki i cukru
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Świąteczny makowiec bez mąki i cukru 30 minut
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Świąteczny makowiec bez mąki i cukru porcji

Świąteczny makowiec bez mąki i cukru

Składniki( porcji):

mak suchy
400 g
jabłka
4 średnie
jajka
2
proszek do pieczenia
2 łyżeczki
olej rzepakowy
4 łyżki
miód
2 łyżki
nasiona chia
3 łyżki
rodzynki
3 łyżki
orzechy włoskie
1/2 szklanki

Sposób przygotowania:

  1. Mak zalać wrzątkiem, następnie ostudzić i zmielić.
  2. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.
  3. Przygotowany wcześniej mak i jabłka połączyć, dodać olej, jajka, miód, proszek do pieczenia i nasiona chia.
  4. Wszystko dokładnie wymieszać mikserem. Następnie dodać rodzynki oraz orzechy i ponownie wymieszać.
  5. Gotową masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piec w temp. 180°C przez 30 minut z funkcją termoobiegu.

Wartość odżywcza:

Kaloryczność 1 porcji: 237 kcal
Białko: 5.4 g
Tłuszcz: 16.3 g
Węglowodany: 19.4 g
Błonnik: 7.3 g