Śniadaniowy omlet z twarożkiem i kaki

  Składniki: - 2 jajka - 1 łyżeczka oleju rzepakowego - ½ owocu kaki - 2 plastry sera twarogowego chudego (70 g) - 1 łyżka nasion słonecznika  opcjonalnie do posypania: mielone orzechy, wiórki kokosowe, cynamon

 

Sposób przygotowania:

1. Rozbić dwa jajka do miseczki i roztrzepać widelcem.
2. Rozgrzać patelnię, dodać odrobinę oliwy i wlać masę jajeczną.
3. Usmażyć omlet z dwóch stron.
4. Kaki obrać i pokroić w kostkę.
5. Omlet przełożyć na talerz i dodać pokrojone kaki i ser twarogowy.
6. Całość posypać pestkami słonecznika.
7. Jako dodatek do posypania omletu można wykorzystać mielone orzechy, wiórki kokosowe lub cynamon.

Kaloryczność 1 porcji: 374 kcal
Białko: 30 g
Tłuszcze: 20 g
Węglowodany: 15 g

Autor przepisu: mgr Małgorzata Dziekońska
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje