Składniki:
- 2 jajka
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- ½ owocu kaki
- 2 plastry sera twarogowego chudego (70 g)
- 1 łyżka nasion słonecznika
- opcjonalnie do posypania: mielone orzechy, wiórki kokosowe, cynamon
Sposób przygotowania:
1. Rozbić dwa jajka do miseczki i roztrzepać widelcem.
2. Rozgrzać patelnię, dodać odrobinę oliwy i wlać masę jajeczną.
3. Usmażyć omlet z dwóch stron.
4. Kaki obrać i pokroić w kostkę.
5. Omlet przełożyć na talerz i dodać pokrojone kaki i ser twarogowy.
6. Całość posypać pestkami słonecznika.
7. Jako dodatek do posypania omletu można wykorzystać mielone orzechy, wiórki kokosowe lub cynamon.
Autor przepisu: mgr Małgorzata Dziekońska
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl