Strona główna/Przepisy/Śniadania i kolacje/Śniadaniowy omlet z twarożkiem...
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Śniadaniowy omlet z twarożkiem i kaki
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Śniadaniowy omlet z twarożkiem i kaki
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Śniadaniowy omlet z twarożkiem i kaki porcji

Śniadaniowy omlet z twarożkiem i kaki

Składniki( porcji):

jajka
2
olej rzepakowy
1 łyżeczka
kaki
1/2 owocu
ser twarogowy chudy
70 g
słonecznik
1 łyżka
orzechy mielone
do posypania
wiórki kokosowe
do posypania
cynamon
do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Rozbić dwa jajka do miseczki i roztrzepać widelcem.
  2. Rozgrzać patelnię, dodać odrobinę oliwy i wlać masę jajeczną.
  3. Usmażyć omlet z dwóch stron.
  4. Kaki obrać i pokroić w kostkę.
  5. Omlet przełożyć na talerz i dodać pokrojone kaki i ser twarogowy.
  6. Całość posypać pestkami słonecznika.
  7. Jako dodatek do posypania omletu można wykorzystać mielone orzechy, wiórki kokosowe lub cynamon.

Wartość odżywcza:

Kaloryczność 1 porcji: 374 kcal
Białko: 30 g
Tłuszcz: 20 g
Węglowodany: 15 g