Sałatka z otrębami owsianymi i pestkami słonecznika

Składniki: - 2 garście sałaty (typ dowolny, może być mix sałat) - 1 garść rukoli - 1 średnia marchewka - 3 łyżki kukurydzy konserwowej - kilka pomidorów koktajlowych - 1 łyżka pestek słonecznika - 1 łyżka otrębów owsianych - 1 łyżka oliwy z oliwek - koperek, sok z cytryny, szczypta soli, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Umytą sałatę wymieszać z rukolą, dodać przekrojone na pół pomidory i kukurydzę.
2. Obraną i umytą marchew zetrzeć na tarce, dodać do reszty warzyw.
3. Dodać pestki słonecznika, otręby owsiane, oliwę z oliwek i kilka kropli soku z cytryny.
4. Całość doprawić do smaku, posypać koperkiem.
5. Sałatkę najlepiej spożyć z pełnoziarnistym pieczywem.

Kaloryczność 1 porcji: 225 kcal
Białko: 5 g
Tłuszcze: 15,5 g
Węglowodany: 19,5g
Błonnik: 6,5 g

Autor przepisu: mgr Aleksandra Kwiatkowska-Kosterna
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje