Sałatka z otrębami owsianymi i pestkami słonecznika

Składniki: - 2 garście sałaty (typ dowolny, może być mix sałat) - 1 garść rukoli - 1 średnia marchewka - 3 łyżki kukurydzy konserwowej - kilka pomidorów koktajlowych - 1 łyżka pestek słonecznika - 1 łyżka otrębów owsianych - 1 łyżka oliwy z oliwek - koperek, sok z cytryny, szczypta soli, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Umytą sałatę wymieszać z rukolą, dodać przekrojone na pół pomidory i kukurydzę.
2. Obraną i umytą marchew zetrzeć na tarce, dodać do reszty warzyw.
3. Dodać pestki słonecznika, otręby owsiane, oliwę z oliwek i kilka kropli soku z cytryny.
4. Całość doprawić do smaku, posypać koperkiem.
5. Sałatkę najlepiej spożyć z pełnoziarnistym pieczywem.

Kaloryczność 1 porcji: 225 kcal
Białko: 5 g
Tłuszcze: 15,5 g
Węglowodany: 19,5g
Błonnik: 6,5 g

Autor przepisu: mgr Aleksandra Kwiatkowska-Kosterna
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje

Zapisz się do naszego newslettera

Get updates direct to your inbox.

Send me your newsletter (you can unsubscribe at any time).

Send me your newsletter (you can unsubscribe at any time).