
Sałatka z otrębami owsianymi i pestkami słonecznika
Składniki( porcji):
- sałata
- 2 garście
- rukola
- 1 garść
- marchewka
- 1 średnia
- kukurydza konserwowa
- 3 łyżki
- pomidory koktajlowe
- kilka
- pestki słonecznika
- 1 łyżka
- otręby owsiane
- 1 łyżka
- oliwa z oliwek
- 1 łyżka
- koperek
- do smaku
- sok z cytryny
- do smaku
- sól
- szczypta
- pieprz
- do smaku
Sposób przygotowania:
- Umytą sałatę wymieszać z rukolą, dodać przekrojone na pół pomidory i kukurydzę.
- Obraną i umytą marchew zetrzeć na tarce, dodać do reszty warzyw.
- Dodać pestki słonecznika, otręby owsiane, oliwę z oliwek i kilka kropli soku z cytryny.
- Całość doprawić do smaku, posypać koperkiem.
- Sałatkę najlepiej spożyć z pełnoziarnistym pieczywem.
Wartość odżywcza:
Kaloryczność 1 porcji: 225 kcal
Białko: 5 g
Tłuszcz: 15.5 g
Węglowodany: 19.5 g
Błonnik: 6.5 g