Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Sałatka z otrębami owsianymi i pestkami słonecznika
Wyszukiwarka
Home 9 Przepisy 9 Sałatka z otrębami owsianymi i pestkami słonecznika

Sałatka z otrębami owsianymi i pestkami słonecznika



Kaloryczność 1 porcji: 225 kcal

  • Białko: 5 g
  • Tłuszcz: 15,5 g
  • Węglowodany: 19,5 g
  • Błonnik: 6,5 g

Składniki:

  • 2 garście sałaty (typ dowolny, może być mix sałat)
  • 1 garść rukoli
  • 1 średnia marchewka
  • 3 łyżki kukurydzy konserwowej
  • kilka pomidorów koktajlowych
  • 1 łyżka pestek słonecznika
  • 1 łyżka otrębów owsianych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • koperek, sok z cytryny, szczypta soli, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Umytą sałatę wymieszać z rukolą, dodać przekrojone na pół pomidory i kukurydzę.
2. Obraną i umytą marchew zetrzeć na tarce, dodać do reszty warzyw.
3. Dodać pestki słonecznika, otręby owsiane, oliwę z oliwek i kilka kropli soku z cytryny.
4. Całość doprawić do smaku, posypać koperkiem.
5. Sałatkę najlepiej spożyć z pełnoziarnistym pieczywem.

Autor przepisu: mgr Aleksandra Kwiatkowska-Kosterna
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje