Składniki:
- 2 garście sałaty (typ dowolny, może być mix sałat)
- 1 garść rukoli
- 1 średnia marchewka
- 3 łyżki kukurydzy konserwowej
- kilka pomidorów koktajlowych
- 1 łyżka pestek słonecznika
- 1 łyżka otrębów owsianych
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- koperek, sok z cytryny, szczypta soli, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Umytą sałatę wymieszać z rukolą, dodać przekrojone na pół pomidory i kukurydzę.
2. Obraną i umytą marchew zetrzeć na tarce, dodać do reszty warzyw.
3. Dodać pestki słonecznika, otręby owsiane, oliwę z oliwek i kilka kropli soku z cytryny.
4. Całość doprawić do smaku, posypać koperkiem.
5. Sałatkę najlepiej spożyć z pełnoziarnistym pieczywem.
Autor przepisu: mgr Aleksandra Kwiatkowska-Kosterna
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl