Strona główna/Przepisy/Śniadania i kolacje/Sałatka z otrębami owsianymi i...
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Sałatka z otrębami owsianymi i pestkami słonecznika
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Sałatka z otrębami owsianymi i pestkami słonecznika
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Sałatka z otrębami owsianymi i pestkami słonecznika porcji

Sałatka z otrębami owsianymi i pestkami słonecznika

Składniki( porcji):

sałata
2 garście
rukola
1 garść
marchewka
1 średnia
kukurydza konserwowa
3 łyżki
pomidory koktajlowe
kilka
pestki słonecznika
1 łyżka
otręby owsiane
1 łyżka
oliwa z oliwek
1 łyżka
koperek
do smaku
sok z cytryny
do smaku
sól
szczypta
pieprz
do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Umytą sałatę wymieszać z rukolą, dodać przekrojone na pół pomidory i kukurydzę.
  2. Obraną i umytą marchew zetrzeć na tarce, dodać do reszty warzyw.
  3. Dodać pestki słonecznika, otręby owsiane, oliwę z oliwek i kilka kropli soku z cytryny.
  4. Całość doprawić do smaku, posypać koperkiem.
  5. Sałatkę najlepiej spożyć z pełnoziarnistym pieczywem.

Wartość odżywcza:

Kaloryczność 1 porcji: 225 kcal
Białko: 5 g
Tłuszcz: 15.5 g
Węglowodany: 19.5 g
Błonnik: 6.5 g