Składniki:
- 1/2 torebki mieszanki sałat np. z rukolą i botwinką
- 1/2 brokuła
- garść pomidorków koktajlowych (ok. 10 sztuk)
- 2 jajka na twardo
- 2 łyżki pestek dyni
Sos jogurtowy:
- 1 mały jogurt naturalny (180 g)
- 1/3 drobno startego ząbka czosnku
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Sposób przygotowania:
1. Na talerzu wyłożyć umytą sałatę. Dodać różyczki ugotowanego brokuła oraz pokrojone pomidorki.
2. Doprawić wszystko solą, pieprzem.
3. Ułożyć połówki ugotowanych jajek.
4. Składniki sosu dokładnie wymieszać w miseczce.
5. Sałatkę polać sosem i posypać pestkami dyni.
Autor przepisu: mgr Aleksandra Wedziuk
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl