Strona główna/Przepisy/Śniadania i kolacje/Sałatka z brokułem i jajkiem
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Sałatka z brokułem i jajkiem
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Sałatka z brokułem i jajkiem
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Sałatka z brokułem i jajkiem porcji

Sałatka z brokułem i jajkiem

Składniki( porcji):

mieszanka sałat z rukolą i botwinką
1/2 torebki
brokuł
1/2
pomidorki koktajlowe
10 sztuk
jajka
2
pestki dyni
2 łyżki
jogurt naturalny
180 g
czosnek
1/3 ząbka
miód
1 łyżeczka
oliwa
1 łyżeczka
sok z cytryny
1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

  1. Na talerzu wyłożyć umytą sałatę. Dodać różyczki ugotowanego brokuła oraz pokrojone pomidorki.
  2. Doprawić wszystko solą, pieprzem.
  3. Ułożyć połówki ugotowanych jajek.
  4. Składniki sosu dokładnie wymieszać w miseczce.
  5. Sałatkę polać sosem i posypać pestkami dyni.

Wartość odżywcza:

Kaloryczność 1 porcji: 297 kcal
Białko: 18.2 g
Tłuszcz: 17.3 g
Węglowodany: 18.4 g
Błonnik: 5.8 g