
Pulpety drobiowe na parze w sosie koperkowym z ziemniakami i marchewką
Składniki( porcji):
- pierś z kurczaka
- 400 g
- jajko
- 1
- bułka tarta
- 3 łyżki
- masło
- 1 łyżka
- mąka
- 1 łyżka kopiasta
- mleko 2%
- 1 szklanka
- koperek
- 1 mały pęczek
- marchewka mini mrożona
- 450 g
- ziemniaki małe
- 9
- sól
- do smaku
- pieprz
- do smaku
- papryka słodka
- do smaku
- majeranek
- do smaku
- zioła prowansalskie
- do smaku
- gałka muszkatołowa
- do smaku
Sposób przygotowania:
- Mięso z piersi kurczaka zmielić (na małych oczkach). Dodać jajko, bułkę tartą, sól, pieprz, paprykę słodką, majeranek i zioła prowansalskie.
- Całość wymieszać. Zwilżyć dłonie zimną wodą, formować niewielkie pulpety i układać w parowarze. Na wierzch ułożyć świeże zioła (np. liście selera, bazylię, tymianek) i gotować na parze przez 20 minut.
- Na drugim poziomie parowaru umieścić marchewkę i parować przez 15 minut.
- W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Dolewać stopniowo mleko i zagotować.
- Zdjąć z palnika, dodać posiekany koperek, sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
- Ziemniaki obrać i ugotować w wodzie.