
Placuszki z cukinii z sosem jogurtowym i łososiem
Składniki(4 porcje):
- cukinia
- 800 g
- mąka
- 100 g
- marchewka
- 3 średnie
- ziemniaki
- 2 średnie
- jajka
- 2
- cebula
- 1 średnia
- natka pietruszki
- 3 łyżki
- olej
- 2 łyżki
- pieprz
- do smaku
- sól
- do smaku
- czarnuszka
- do smaku
- jogurt naturalny
- 1 małe opakowanie
- ogórki gruntowe
- 2
- czosnek
- 1 ząbek
- koper świeży
- 1 łyżka
- łosoś gotowany
- 100 g
Sposób przygotowania:
- Umyte cukinie oraz obraną i umytą marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a umyte i obrane ziemniaki zetrzeć na małych oczkach. Lekko posolić, pozostawić w misce na 10 minut, po czym odcisnąć z nadmiaru soku.
- Do odciśniętego miąższu dodać drobno pokrojoną cebulę, jajka, mąkę, natkę pietruszki i przyprawy (mąkę dodawać stopniowo do uzyskania pożądanej konsystencji).
- Rozgrzaną patelnię posmarować olejem (cienko pędzelkiem!). Nakładać masę po łyżce, smażyć przez około 2-3 minuty z każdej strony.
- Placki wyłożyć na talerz przykryty ręcznikiem papierowym (aby odsączyć tłuszcz).
- Umyte i obrane ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odcisnąć z soku i dodać do jogurtu. Dodać kawałki gotowanego łososia, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i posiekany koper.
- Sos doprawić szczyptą soli i pieprzu.
- Placki posmarować sosem oraz ułożyć kawałki rozdrobnionego łososia.