Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Strona główna/Przepisy/Śniadania i kolacje/Placuszki z cukinii z sosem jo...
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Placuszki z cukinii z sosem jogurtowym i łososiem
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Placuszki z cukinii z sosem jogurtowym i łososiem 13 minut
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Placuszki z cukinii z sosem jogurtowym i łososiem 4 porcje

Placuszki z cukinii z sosem jogurtowym i łososiem

Składniki(4 porcje):

cukinia
800 g
mąka
100 g
marchewka
3 średnie
ziemniaki
2 średnie
jajka
2
cebula
1 średnia
natka pietruszki
3 łyżki
olej
2 łyżki
pieprz
do smaku
sól
do smaku
czarnuszka
do smaku
jogurt naturalny
1 małe opakowanie
ogórki gruntowe
2
czosnek
1 ząbek
koper świeży
1 łyżka
łosoś gotowany
100 g

Sposób przygotowania:

  1. Umyte cukinie oraz obraną i umytą marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a umyte i obrane ziemniaki zetrzeć na małych oczkach. Lekko posolić, pozostawić w misce na 10 minut, po czym odcisnąć z nadmiaru soku.
  2. Do odciśniętego miąższu dodać drobno pokrojoną cebulę, jajka, mąkę, natkę pietruszki i przyprawy (mąkę dodawać stopniowo do uzyskania pożądanej konsystencji).
  3. Rozgrzaną patelnię posmarować olejem (cienko pędzelkiem!). Nakładać masę po łyżce, smażyć przez około 2-3 minuty z każdej strony.
  4. Placki wyłożyć na talerz przykryty ręcznikiem papierowym (aby odsączyć tłuszcz).
  5. Umyte i obrane ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odcisnąć z soku i dodać do jogurtu. Dodać kawałki gotowanego łososia, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i posiekany koper.
  6. Sos doprawić szczyptą soli i pieprzu.
  7. Placki posmarować sosem oraz ułożyć kawałki rozdrobnionego łososia.

Wartość odżywcza:

Kaloryczność 1 porcji: 319 kcal
Białko: 16.25 g
Tłuszcz: 12.3 g
Węglowodany: 40.3 g