Przepis na 4 porcje
Skladniki:
Placuszki z cukinii:
- 3 cukinie (800 g)
- 2/3 szklanki mąki (ok.100 g)
- 3 średnie marchewki
- 2 średnie ziemniaki
- 2 jajka
- 1 średnia cebula
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki oleju
- przyprawy: pieprz, sól, czarnuszka
Jogurtowy sos z ogórkiem i koprem:
- 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego
- 2 ogórki gruntowe
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka pokrojonego świeżego kopru
- przyprawy: szczypta soli, pieprz
- 100 g łososia gotowanego
Sposób przygotowania:
Placuszki z cukinii:
- Umyte cukinie oraz obraną i umytą marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a umyte i obrane ziemniaki zetrzeć na małych oczkach. Lekko posolić, pozostawić w misce na 10 minut, po czym odcisnąć z nadmiaru soku.
- Do odciśniętego miąższu dodać drobno pokrojoną cebulę, jajka, mąkę, natkę pietruszki i przyprawy (mąkę dodawać stopniowo do uzyskania pożądanej konsystencji).
- Rozgrzaną patelnię posmarować olejem (cienko pędzelkiem!). Nakładać masę po łyżce, smażyć przez około
2-3 minuty z każdej strony. - Placki wyłożyć na talerz przykryty ręcznikiem papierowym (aby odsączyć tłuszcz).
Jogurtowy sos z ogórkiem i koprem:
- Umyte i obrane ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odcisnąć z soku i dodać do jogurtu. Dodać kawałki gotowanego łososia, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i posiekany koper.
- Sos doprawić szczyptą soli i pieprzu.
- Placki posmarować sosem oraz ułożyć kawałki rozdrobnionego łososia.
Kaloryczność 1 porcji placków:
242 kcal
Białko: 9,5 g
Tłuszcz: 8,3 g
Węglowodany: 36,5 g
Kaloryczność 1 porcji sosu z rybą:
77 kcal
Białko: 6,75 g
Tłuszcz: 4 g
Węglowodany: 3,8 g
Kaloryczność 1 porcji placków z sosem i rybą:
319 kcal
Białko: 16,25 g
Tłuszcz: 12,3 g
Węglowodany: 40,3 g
Autor: Izabela Przybysz
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl