
Pierś z kurczaka z puree ziemniaczanym i surówką z marchewki i jabłka
Składniki(1 porcja):
- pierś z kurczaka
- 150 g
- ziemniaki
- 2 średnie
- marchewki
- 2 średnie
- jabłko
- 1/2 średnie
- sok z cytryny
- kilka kropli
- koper
- 1 łyżeczka
- jogurt naturalny 2%
- 2 łyżki
- olej rzepakowy
- 1 łyżka
- pieprz ziołowy
- szczypta
- sól
- szczypta
Sposób przygotowania:
- Obrane ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie.
- Po ugotowaniu dodać jogurt, koperek – utłuc razem z ziemniakami na puree.
- Umyte mięso pokroić na mniejsze części, przyprawić ziołami. Ugotować na parze bądź upiec w 200°C przez 25-30 minut.
- Marchew i jabłko obrać ze skórki i zatrzeć na najmniejszych oczkach. Dodać łyżkę oleju, sok z cytryny i dokładnie wymieszać.
Wartość odżywcza:
Kaloryczność 1 porcji: 460 kcal
Białko: 34.5 g
Tłuszcz: 13.5 g
Węglowodany: 58 g
Błonnik: 8.5 g