Strona główna/Przepisy/Dania główne/Pierś z kurczaka z puree ziemn...
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Pierś z kurczaka z puree ziemniaczanym i surówką z marchewki i jabłka
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Pierś z kurczaka z puree ziemniaczanym i surówką z marchewki i jabłka
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Pierś z kurczaka z puree ziemniaczanym i surówką z marchewki i jabłka 1 porcja

Pierś z kurczaka z puree ziemniaczanym i surówką z marchewki i jabłka

Składniki(1 porcja):

pierś z kurczaka
150 g
ziemniaki
2 średnie
marchewki
2 średnie
jabłko
1/2 średnie
sok z cytryny
kilka kropli
koper
1 łyżeczka
jogurt naturalny 2%
2 łyżki
olej rzepakowy
1 łyżka
pieprz ziołowy
szczypta
sól
szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Obrane ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie.
  2. Po ugotowaniu dodać jogurt, koperek – utłuc razem z ziemniakami na puree.
  3. Umyte mięso pokroić na mniejsze części, przyprawić ziołami. Ugotować na parze bądź upiec w 200°C przez 25-30 minut.
  4. Marchew i jabłko obrać ze skórki i zatrzeć na najmniejszych oczkach. Dodać łyżkę oleju, sok z cytryny i dokładnie wymieszać.

Wartość odżywcza:

Kaloryczność 1 porcji: 460 kcal
Białko: 34.5 g
Tłuszcz: 13.5 g
Węglowodany: 58 g
Błonnik: 8.5 g