Strona główna/Przepisy/Dania główne/Pieczony kurczak z ryżem i sur...
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Pieczony kurczak z ryżem i surówką z kapusty
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Pieczony kurczak z ryżem i surówką z kapusty
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Pieczony kurczak z ryżem i surówką z kapusty porcji

Pieczony kurczak z ryżem i surówką z kapusty

Składniki( porcji):

ryż brązowy
1 torebka
pierś z kurczaka
250 g
kapusta
200 g
marchewki
4 średnie
sok z pomarańczy
50 g
olej rzepakowy
1 łyżeczka
koper świeży
3 łyżeczki
czosnek
1 ząbek
papryka słodka
do smaku
pieprz ziołowy
do smaku
bazylia
do smaku
oregano
do smaku
tymianek
do smaku
sól
do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie.
  2. Pierś z kurczaka pokroić na 4-6 mniejszych kawałków, natrzeć ziołami. Umieść w rękawie do pieczenia. Piec przez około 35 minut w 200°C.
  3. Przygotowanie surówki: kapustę umyć pod bieżącą wodą, następnie pokroić na cienkie paski. Umytą i obraną marchew zetrzeć na tarce, wymieszać razem z kapustą. Dodać sok z pomarańczy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Posypać koprem, polać łyżeczką oleju i przyprawić ziołami.

Wartość odżywcza:

Kaloryczność 1 porcji: 458 kcal
Białko: 34 g
Tłuszcz: 16.5 g
Węglowodany: 60 g
Błonnik: 12 g