
Pieczony kurczak z ryżem i surówką z kapusty
Składniki( porcji):
- ryż brązowy
- 1 torebka
- pierś z kurczaka
- 250 g
- kapusta
- 200 g
- marchewki
- 4 średnie
- sok z pomarańczy
- 50 g
- olej rzepakowy
- 1 łyżeczka
- koper świeży
- 3 łyżeczki
- czosnek
- 1 ząbek
- papryka słodka
- do smaku
- pieprz ziołowy
- do smaku
- bazylia
- do smaku
- oregano
- do smaku
- tymianek
- do smaku
- sól
- do smaku
Sposób przygotowania:
- Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie.
- Pierś z kurczaka pokroić na 4-6 mniejszych kawałków, natrzeć ziołami. Umieść w rękawie do pieczenia. Piec przez około 35 minut w 200°C.
- Przygotowanie surówki: kapustę umyć pod bieżącą wodą, następnie pokroić na cienkie paski. Umytą i obraną marchew zetrzeć na tarce, wymieszać razem z kapustą. Dodać sok z pomarańczy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Posypać koprem, polać łyżeczką oleju i przyprawić ziołami.
Wartość odżywcza:
Kaloryczność 1 porcji: 458 kcal
Białko: 34 g
Tłuszcz: 16.5 g
Węglowodany: 60 g
Błonnik: 12 g