Składniki:
- 1 torebka brązowego ryżu
- 250 g piersi z kurczaka
- 200 g kapusty (ok. 1/10 główki)
- 4 średnie marchewki
- 50 g świeżo wyciśniętego soku z połówki pomarańczy
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 3 łyżeczki świeżego kopru
- 1 ząbek czosnku
- przyprawy: papryka suszona słodka, pieprz ziołowy, bazylia, oregano i tymianek (suszone)
Sposób przygotowania:
1. Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie.
2. Pierś z kurczaka pokroić na 4-6 mniejszych kawałków, natrzeć ziołami. Umieść w rękawie do pieczenia. Piec przez około 35 minut w 200oC.
3. Przygotowanie surówki: kapustę umyć pod bieżącą wodą, następnie pokroić na cienkie paski. Umytą i obraną marchew zetrzeć na tarce, wymieszać razem z kapustą. Dodać sok z pomarańczy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Posypać koprem, polać łyżeczką oleju i przyprawić ziołami.
Autor przepisu: mgr Wiktor Łazowski
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl