Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Strona główna/Przepisy/Dania główne/Pieczony kurczak z ryżem i sur...
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Pieczony kurczak z ryżem i surówką z kapusty
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Pieczony kurczak z ryżem i surówką z kapusty
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Pieczony kurczak z ryżem i surówką z kapusty porcji

Pieczony kurczak z ryżem i surówką z kapusty

Składniki( porcji):

ryż brązowy
1 torebka
pierś z kurczaka
250 g
kapusta
200 g
marchewki
4 średnie
sok z pomarańczy
50 g
olej rzepakowy
1 łyżeczka
koper świeży
3 łyżeczki
czosnek
1 ząbek
papryka słodka
do smaku
pieprz ziołowy
do smaku
bazylia
do smaku
oregano
do smaku
tymianek
do smaku
sól
do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie.
  2. Pierś z kurczaka pokroić na 4-6 mniejszych kawałków, natrzeć ziołami. Umieść w rękawie do pieczenia. Piec przez około 35 minut w 200°C.
  3. Przygotowanie surówki: kapustę umyć pod bieżącą wodą, następnie pokroić na cienkie paski. Umytą i obraną marchew zetrzeć na tarce, wymieszać razem z kapustą. Dodać sok z pomarańczy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Posypać koprem, polać łyżeczką oleju i przyprawić ziołami.

Wartość odżywcza:

Kaloryczność 1 porcji: 458 kcal
Białko: 34 g
Tłuszcz: 16.5 g
Węglowodany: 60 g
Błonnik: 12 g