Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Pieczone warzywa
Wyszukiwarka
Home 9 Przepisy 9 Dania główne 9 Pieczone warzywa

Pieczone warzywa



Kaloryczność 1 porcji: 263 kcal

  • Białko: 6 g
  • Tłuszcz: 11 g
  • Węglowodany: 40,8 g
  • Błonnik: 6,2 g

Składniki:

  • 1 średnia cebula
  • 3 małe marchewki
  • 12 pieczarek
  • 4 duże ziemniaki (ok. 600 g przed obraniem)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki masła

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki i marchew umyć, obrać, pokroić w kostkę i lekko podgotować (nie rozgotować), zmiękną jeszcze w piekarniku.
2. Obrać cebulę i pieczarki. Cebulę pokroić w piórka, natomiast pieczarki na ćwiartki. Razem zeszklić na oleju.
3. Podgotowane ziemniaki włożyć do naczynia żaroodpornego. Dodać podsmażone pieczarki z cebulą oraz masło. Przyprawić ziołami. Piec ok. 45 minut w 200oC.

Autor przepisu: mgr Wiktor Łazowski
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje