Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Pieczone warzywa
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Pieczone warzywa
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Pieczone warzywa porcji

Pieczone warzywa

Składniki( porcji):

cebula
1 średnia
marchewki
3 małe
pieczarki
12
ziemniaki
600 g
olej rzepakowy
2 łyżki
masło
2 łyżeczki
zioła
do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki i marchew umyć, obrać, pokroić w kostkę i lekko podgotować (nie rozgotować), zmiękną jeszcze w piekarniku.
  2. Obrać cebulę i pieczarki. Cebulę pokroić w piórka, natomiast pieczarki na ćwiartki. Razem zeszklić na oleju.
  3. Podgotowane ziemniaki włożyć do naczynia żaroodpornego. Dodać podsmażone pieczarki z cebulą oraz masło. Przyprawić ziołami. Piec ok. 45 minut w 200°C.

Wartość odżywcza:

Kaloryczność 1 porcji: 263 kcal
Białko: 6 g
Tłuszcz: 11 g
Węglowodany: 40.8 g
Błonnik: 6.2 g