
Pieczone warzywa
Składniki( porcji):
- cebula
- 1 średnia
- marchewki
- 3 małe
- pieczarki
- 12
- ziemniaki
- 600 g
- olej rzepakowy
- 2 łyżki
- masło
- 2 łyżeczki
- zioła
- do smaku
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki i marchew umyć, obrać, pokroić w kostkę i lekko podgotować (nie rozgotować), zmiękną jeszcze w piekarniku.
- Obrać cebulę i pieczarki. Cebulę pokroić w piórka, natomiast pieczarki na ćwiartki. Razem zeszklić na oleju.
- Podgotowane ziemniaki włożyć do naczynia żaroodpornego. Dodać podsmażone pieczarki z cebulą oraz masło. Przyprawić ziołami. Piec ok. 45 minut w 200°C.
Wartość odżywcza:
Kaloryczność 1 porcji: 263 kcal
Białko: 6 g
Tłuszcz: 11 g
Węglowodany: 40.8 g
Błonnik: 6.2 g