Strona główna/Przepisy/Dania główne/Pełnoziarnisty makaron z cukin...
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Pełnoziarnisty makaron z cukinią, szpinakiem i serem pleśniowym
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Pełnoziarnisty makaron z cukinią, szpinakiem i serem pleśniowym
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Pełnoziarnisty makaron z cukinią, szpinakiem i serem pleśniowym porcji

Pełnoziarnisty makaron z cukinią, szpinakiem i serem pleśniowym

Składniki( porcji):

makaron pełnoziarnisty
70 g
cukinia
1 mała
szpinak
1 garść
czosnek
1 ząbek
olej rzepakowy
1 łyżka
ser pleśniowy
20 g
sok z cytryny
1 łyżeczka
sól
szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Nastawić wodę na makaron i dodać szczyptę soli. Ugotować makaron al dente (kierować się instrukcją na opakowaniu).
  2. W międzyczasie dokładnie umyć cukinię i obrać ją z zielonej skórki. Następnie wykorzystać obieraczkę, aby powstały taśmy cukinii i ugotować je na parze z odrobiną soku z cytryny.
  3. Szpinak umyć pod bieżącą wodą i wysuszyć. Obrać czosnek i rozgnieść go w prasce lub bardzo drobno pokroić. Dodać szczyptę soli do rozdrobnionego czosnku.
  4. Rozgrzać olej na patelni. Dodać czosnek i po chwili wrzucić szpinak. Smażyć przez około 2 minuty, aż szpinak zmniejszy swoją objętość.
  5. Podsmażony szpinak i tasiemki ugotowanej na parze cukinii układać na makaronie.
  6. Posypać drobno pokrojonym serem pleśniowym.

Wartość odżywcza:

Kaloryczność 1 porcji: 450 kcal
Białko: 18 g
Tłuszcz: 18 g
Węglowodany: 52 g