
Pełnoziarnisty makaron z cukinią, szpinakiem i serem pleśniowym
Składniki( porcji):
- makaron pełnoziarnisty
- 70 g
- cukinia
- 1 mała
- szpinak
- 1 garść
- czosnek
- 1 ząbek
- olej rzepakowy
- 1 łyżka
- ser pleśniowy
- 20 g
- sok z cytryny
- 1 łyżeczka
- sól
- szczypta
Sposób przygotowania:
- Nastawić wodę na makaron i dodać szczyptę soli. Ugotować makaron al dente (kierować się instrukcją na opakowaniu).
- W międzyczasie dokładnie umyć cukinię i obrać ją z zielonej skórki. Następnie wykorzystać obieraczkę, aby powstały taśmy cukinii i ugotować je na parze z odrobiną soku z cytryny.
- Szpinak umyć pod bieżącą wodą i wysuszyć. Obrać czosnek i rozgnieść go w prasce lub bardzo drobno pokroić. Dodać szczyptę soli do rozdrobnionego czosnku.
- Rozgrzać olej na patelni. Dodać czosnek i po chwili wrzucić szpinak. Smażyć przez około 2 minuty, aż szpinak zmniejszy swoją objętość.
- Podsmażony szpinak i tasiemki ugotowanej na parze cukinii układać na makaronie.
- Posypać drobno pokrojonym serem pleśniowym.
Wartość odżywcza:
Kaloryczność 1 porcji: 450 kcal
Białko: 18 g
Tłuszcz: 18 g
Węglowodany: 52 g