Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Strona główna/Przepisy/Dania główne/Pełnoziarnisty makaron z cukin...
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Pełnoziarnisty makaron z cukinią, szpinakiem i serem pleśniowym
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Pełnoziarnisty makaron z cukinią, szpinakiem i serem pleśniowym
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Pełnoziarnisty makaron z cukinią, szpinakiem i serem pleśniowym porcji

Pełnoziarnisty makaron z cukinią, szpinakiem i serem pleśniowym

Składniki( porcji):

makaron pełnoziarnisty
70 g
cukinia
1 mała
szpinak
1 garść
czosnek
1 ząbek
olej rzepakowy
1 łyżka
ser pleśniowy
20 g
sok z cytryny
1 łyżeczka
sól
szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Nastawić wodę na makaron i dodać szczyptę soli. Ugotować makaron al dente (kierować się instrukcją na opakowaniu).
  2. W międzyczasie dokładnie umyć cukinię i obrać ją z zielonej skórki. Następnie wykorzystać obieraczkę, aby powstały taśmy cukinii i ugotować je na parze z odrobiną soku z cytryny.
  3. Szpinak umyć pod bieżącą wodą i wysuszyć. Obrać czosnek i rozgnieść go w prasce lub bardzo drobno pokroić. Dodać szczyptę soli do rozdrobnionego czosnku.
  4. Rozgrzać olej na patelni. Dodać czosnek i po chwili wrzucić szpinak. Smażyć przez około 2 minuty, aż szpinak zmniejszy swoją objętość.
  5. Podsmażony szpinak i tasiemki ugotowanej na parze cukinii układać na makaronie.
  6. Posypać drobno pokrojonym serem pleśniowym.

Wartość odżywcza:

Kaloryczność 1 porcji: 450 kcal
Białko: 18 g
Tłuszcz: 18 g
Węglowodany: 52 g