
Pęczak z suszonymi pomidorami, szpinakiem i kurczakiem
Składniki( porcji):
- kasza pęczak
- 1 szklanka
- olej rzepakowy
- 2 łyżki
- olej z suszonych pomidorów
- 1 łyżka
- pomidory suszone
- 8 kawałków
- czosnek
- 2 ząbki
- szpinak
- 100 g
- pierś z kurczaka
- 150-200 g
- oregano suszone
- 1/2 łyżeczki
- papryka ostra mielona
- 1/2 łyżeczki
- papryka słodka
- 1/2 łyżeczki
- sól
- do smaku
- pieprz
- do smaku
Sposób przygotowania:
- Kaszę gotować pod przykryciem przez ok. 25 minut.
- Pierś z kurczaka pokroić na małe kawałki przyprawić solą i pieprzem, opcjonalnie suszonym oregano. Dusić na patelni z dodatkiem oleju rzepakowego, następnie odstawić i dodać na koniec do ugotowanej kaszy i pozostałych składników.
- Na patelnię wlać olej z suszonych pomidorów, dodać pokrojony w plasterki czosnek i lekko podsmażyć.
- Dodać ugotowaną kaszę, przyprawy, doprawić solą i pieprzem i dusić przez ok. 3-4 minuty.
- Dodać pokrojone suszone pomidory oraz szpinak i mieszać podgrzewając, aż szpinak zmięknie.
- Następnie dodać wcześniej przygotowanego kurczaka.
Wartość odżywcza:
Kaloryczność 1 porcji: 621 kcal
Białko: 36 g
Tłuszcz: 15 g
Węglowodany: 85 g