Strona główna/Przepisy/Dania główne/Pęczak z suszonymi pomidorami,...
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Pęczak z suszonymi pomidorami, szpinakiem i kurczakiem
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Pęczak z suszonymi pomidorami, szpinakiem i kurczakiem
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Pęczak z suszonymi pomidorami, szpinakiem i kurczakiem porcji

Pęczak z suszonymi pomidorami, szpinakiem i kurczakiem

Składniki( porcji):

kasza pęczak
1 szklanka
olej rzepakowy
2 łyżki
olej z suszonych pomidorów
1 łyżka
pomidory suszone
8 kawałków
czosnek
2 ząbki
szpinak
100 g
pierś z kurczaka
150-200 g
oregano suszone
1/2 łyżeczki
papryka ostra mielona
1/2 łyżeczki
papryka słodka
1/2 łyżeczki
sól
do smaku
pieprz
do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę gotować pod przykryciem przez ok. 25 minut.
  2. Pierś z kurczaka pokroić na małe kawałki przyprawić solą i pieprzem, opcjonalnie suszonym oregano. Dusić na patelni z dodatkiem oleju rzepakowego, następnie odstawić i dodać na koniec do ugotowanej kaszy i pozostałych składników.
  3. Na patelnię wlać olej z suszonych pomidorów, dodać pokrojony w plasterki czosnek i lekko podsmażyć.
  4. Dodać ugotowaną kaszę, przyprawy, doprawić solą i pieprzem i dusić przez ok. 3-4 minuty.
  5. Dodać pokrojone suszone pomidory oraz szpinak i mieszać podgrzewając, aż szpinak zmięknie.
  6. Następnie dodać wcześniej przygotowanego kurczaka.

Wartość odżywcza:

Kaloryczność 1 porcji: 621 kcal
Białko: 36 g
Tłuszcz: 15 g
Węglowodany: 85 g