Składniki:
- 1 szklanka kaszy pęczak
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów
- 8 kawałków suszonych pomidorów bez zalewy
- 2 ząbki czosnku
- 100 g szpinaku
- 1 średnia pierś z kurczaka (ok. 150-200 g)
- po ½ łyżeczki: suszonego oregano, mielonej ostrej papryki i słodkiej papryki
Sposób przygotowania:
1. Kaszę gotować pod przykryciem przez ok. 25 minut.
2. Pierś z kurczaka pokroić na małe kawałki przyprawić solą i pieprzem, opcjonalnie suszonym oregano. Dusić na patelni z dodatkiem oleju rzepakowego, następnie odstawić i dodać na koniec do ugotowanej kaszy i pozostałych składników.
4. Na patelnię wlać olej z suszonych pomidorów, dodać pokrojony w plasterki czosnek i lekko podsmażyć.
5. Dodać ugotowaną kaszę, przyprawy, doprawić solą i pieprzem i dusić przez ok. 3-4 minuty.
6. Dodać pokrojone suszone pomidory oraz szpinak i mieszać podgrzewając, aż szpinak zmięknie.
7. Następnie dodać wcześniej przygotowanego kurczaka.
Autor przepisu: mgr Aleksandra Wedziuk
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl