Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Pęczak z suszonymi pomidorami, szpinakiem i kurczakiem
Wyszukiwarka
Home 9 Przepisy 9 Dania główne 9 Pęczak z suszonymi pomidorami, szpinakiem i kurczakiem

Pęczak z suszonymi pomidorami, szpinakiem i kurczakiem



Kaloryczność 1 porcji: 621 kcal

  • Białko: 36 g
  • Tłuszcz: 15 g
  • Węglowodany: 85 g

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy pęczak
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów
  • 8 kawałków suszonych pomidorów bez zalewy
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g szpinaku
  • 1 średnia pierś z kurczaka (ok. 150-200 g)
  • po ½ łyżeczki: suszonego oregano, mielonej ostrej papryki i słodkiej papryki

Sposób przygotowania:

1. Kaszę gotować pod przykryciem przez ok. 25 minut.
2. Pierś z kurczaka pokroić na małe kawałki przyprawić solą i pieprzem, opcjonalnie suszonym oregano. Dusić na patelni z dodatkiem oleju rzepakowego, następnie odstawić i dodać na koniec do ugotowanej kaszy i pozostałych składników.
4. Na patelnię wlać olej z suszonych pomidorów, dodać pokrojony w plasterki czosnek i lekko podsmażyć.
5. Dodać ugotowaną kaszę, przyprawy, doprawić solą i pieprzem i dusić przez ok. 3-4 minuty.
6. Dodać pokrojone suszone pomidory oraz szpinak i mieszać podgrzewając, aż szpinak zmięknie.
7. Następnie dodać wcześniej przygotowanego kurczaka.

Autor przepisu: mgr Aleksandra Wedziuk
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje