Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Strona główna/Przepisy/Pasty kanapkowe/Zdrowy krem czekoladowy
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Zdrowy krem czekoladowy
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Zdrowy krem czekoladowy 10 minut
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Zdrowy krem czekoladowy 1 porcja

Zdrowy krem czekoladowy

Składniki(1 porcja):

awokado
1 dojrzałe
banan
1 średni dojrzały
kakao
1 łyżka czubata
migdały
2 łyżki
śliwki suszone
6
twaróg półtłusty
50 g
sok z limonki
1 łyżka
cynamon
do smaku
kardamon
do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Migdały rozdrobnić blenderem (można użyć migdałów w płatkach i pokroić drobno nożem).
  2. Wszystkie składniki dodać do pojemnika: obrane awokado i banana, kakao, śliwki, twaróg i sok z limonki. Zmiksować na gładką masę.
  3. Można doprawić szczyptą cynamonu lub kardamonu.
  4. Idealnie nadaje się do pieczywa i naleśników w towarzystwie owoców.

Wartość odżywcza:

Kaloryczność 1 porcji: 103 kcal
Białko: 3 g
Tłuszcz: 6.4 g
Węglowodany: 11.3 g
Błonnik: 3.6 g