Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Pasta rybno-twarogowa
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Pasta rybno-twarogowa 15 minut
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Pasta rybno-twarogowa 1 porcja

Pasta rybno-twarogowa

Składniki(1 porcja):

twaróg półtłusty
250 g
ryba wędzona/z puszki
150 g
papryka świeża
1
pomidory suszone
3 plastry
ogórek gruntowy
1
mleko 2%
2 łyżki
sok z cytryny/limonki
1 łyżka
pieprz ziołowy
1 łyżeczka
kolendra świeża
kilkanaście liści
sól
1/2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

  1. Twaróg rozdrobnić widelcem, dodać sok z limonki i rybę, całość wymieszać.
  2. Dodać 2 łyżki mleka, aby konsystencja była bardziej aksamitna.
  3. Suszone pomidory razem z umytą papryką pokroić w drobną kostkę.
  4. Obranego ogórka należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  5. Wszystkie składniki dobrze wymieszać oraz doprawić ziołami do smaku (zamiast kolendry można dodać np. bazylię lub pietruszkę).
  6. Podawać z dobrej jakości chlebem.

Wartość odżywcza:

Kaloryczność 1 porcji: 85 kcal
Białko: 8.5 g
Tłuszcz: 3.7 g
Węglowodany: 4.7 g
Błonnik: 0.8 g