
Pasta rybno-twarogowa
Składniki(1 porcja):
- twaróg półtłusty
- 250 g
- ryba wędzona/z puszki
- 150 g
- papryka świeża
- 1
- pomidory suszone
- 3 plastry
- ogórek gruntowy
- 1
- mleko 2%
- 2 łyżki
- sok z cytryny/limonki
- 1 łyżka
- pieprz ziołowy
- 1 łyżeczka
- kolendra świeża
- kilkanaście liści
- sól
- 1/2 łyżeczki
Sposób przygotowania:
- Twaróg rozdrobnić widelcem, dodać sok z limonki i rybę, całość wymieszać.
- Dodać 2 łyżki mleka, aby konsystencja była bardziej aksamitna.
- Suszone pomidory razem z umytą papryką pokroić w drobną kostkę.
- Obranego ogórka należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Wszystkie składniki dobrze wymieszać oraz doprawić ziołami do smaku (zamiast kolendry można dodać np. bazylię lub pietruszkę).
- Podawać z dobrej jakości chlebem.
Wartość odżywcza:
Kaloryczność 1 porcji: 85 kcal
Białko: 8.5 g
Tłuszcz: 3.7 g
Węglowodany: 4.7 g
Błonnik: 0.8 g