Składniki:
- 250 g twarogu półtłustego
- 150 g wędzonej ryby lub filet z puszki (odsączony z oleju)
- 1 świeża papryka – 3 plastry suszonych pomidorów (nie z zalewy)
- 1 ogórek gruntowy (70-80 g)
- 2 łyżki mleka 2%
- 1 łyżka soku z cytryny/limonki
- przyprawy: 1 łyżeczka pieprzu ziołowego, kilkanaście liści świeżej kolendry, ½ łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
1. Twaróg rozdrobnić widelcem, dodać sok z limonki i rybę, całość wymieszać.
2. Dodać 2 łyżki mleka, aby konsystencja była bardziej aksamitna.
3. Suszone pomidory razem z umytą papryką pokroić w drobną kostkę.
4. Obranego ogórka należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
5. Wszystkie składniki dobrze wymieszać oraz doprawić ziołami do smaku (zamiast kolendry można dodać np. bazylię lub pietruszkę).
6. Podawać z dobrej jakości chlebem.
Kaloryczność 1 porcji pasty: 85 kcal
Białko: 8,5 g
Tłuszcze: 3,7 g
Węglowodany: 4,7 g
Błonnik: 0,8 g
Kaloryczność 1 porcji pasty
+ kromka chleba pełnoziarnistego: 185 kcal
Białko: 13,5 g
Tłuszcze: 5,1 g
Węglowodany: 21,8 g
Błonnik: 3,2 g
Autor przepisu: mgr inż. Izabela Przybysz
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl